
Un moment de la reunió, aquest dimecres. Maria Alba Riu
Un total de 238 treballadors afectats per expedients de regulació d'ocupació en empreses tèxtils del Bages ja es beneficien de les mesures de suport que ofereix el Departament de Treball per millorar la seva ocupabilitat. La consellera de Treball, Mar Serna, ha fet aquest dimecres a Manresa un seguiment de les actuacions engegades per ajudar a la recol·locació de 324 persones en atur acomiadades per empreses del tèxtil al llarg de l'any 2008. Al programa s'hi destinen 750.000 euros, aportats en un 40% per Treball, a través del Servei Català d'Ocupació, un 10% per l'Ajuntament de Manresa mentre que un 50% de la Unió Europea són per a l'aplicació d'accions a la capital del Bages i a sis municipis més.
Inicialment, a la comarca del Bages, es podien beneficiar de les mesures unes 324 persones procedents d'expedients de sis empreses tèxtils del Bages. El regidor d'Ocupació de l'Ajuntament de Manresa, Xavier Rubio, ha apuntat, però, que alguns dels treballadors ja van trobar feina o d'altres es van jubilar. En l'actualitat són unes 238 persones les que es beneficien de les mesures de suport de Treball per trobar feina.
La consellera de Treball, Mar Serna, ha recalcat que l'objectiu del programa és millorar l'ocupabilitat de les persones afectades per aquests expedients a través d'accions per buscar feina, de tallers d'aprenentatge i, sobretot, mitjançant una bona formació.
Serna ha recordat que el Bages té una taxa d'atur dos punts per sobre de la mitjana catalana per la qual cosa es fa especialment necessari treballar en aquest territori. De moment, l'aplicació d'aquestes mesures s'han iniciat en el sector del tèxtil però la intenció es fer-les extensives a d'altres àmbits del mercat de treball.
En concret són les empreses Hilaturas Balsareny S.L., a Balsareny; Tèxtil Riba S. A., a Sant Joan de Vilatorrada; Grup Tèxtil Dresca S. L., a Navarcles; Torras Valentí S. A., a Navarcles; Filatures d'Avinyó S. A., a Avinyó; i Acabats del Bages, a Monistrol de Montserrat..
La consellera ha explicat que el perfil de les persones afectades pels expedients és el d'una persona (53% homes i 47% dones), majoritàriament del país, que té entre 25 i 54 anys (80%), però amb una important quantitat de persones amb una edat d'entre 55 i 64 anys (17%).
En total, la quantitat aportada a les comarques de l'Alt Penedès, Barcelonès, Bages, Gironès, La Garrotxa, Ripollès, La Selva, Maresme i Vallès Occidental incloses en els ajuts del Fons Europeu d'Adaptació a la Globalització (FEAG) és de 2.244.000 euros, que revertirà en mesures de suport a la recol·locació de 1.007 persones.
Aquesta acció concreta a la comarca del Bages no és l'única que duu a terme el Departament de Treball sinó que s'afegeix a les que també implementen els ajuntaments, entitats locals i centres col·laboradors de la comarca amb el suport del Departament de Treball, mitjançant el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), per generar llocs de treball i millorar l'ocupabilitat de les persones que es troben en atur o en risc d'exclusió social.