Més de cent empresaris debaten a Món Sant Benet sobre el lideratge empresarial

Javier Solana i Enrique Iglesias han fet les ponències inaugurals de la quarta edició de la Càtedra de Lideratges i Governança d'ESADE, després que Jordi Pujol obrís la sessió d'enguany

Publicat el 27 de setembre de 2010 a les 19:03

Imatge general de la sala on té lloc la Càtedra de Lideratges. Pauta

La Càtedra de Lideratges i Governança d'ESADE s'ha iniciat aquesta tarda amb les ponències de Javier Solana, president del Center for Global Economy and Geopolitics d'ESADE, i Enrique Iglesias, secretari general de la Secretaria General Iberoamericana. En aquests moments s'està portant a terme un col·loqui amb Jordi Pujol, titular de la Càtedra Lideratges i Governança Democràtica; Felipe González, Fundación Progreso Global; Antonio Garrigues Walker, Garrigues Abogados y Asesores Tributarios; i Antoni Castells, conseller d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, moderats per Àngel Castiñeira, director de la Càtedra.

Pujol assegura que Zapatero ha tingut sort perquè se li han imposat les retallades i ho relaciona amb la vaga
Jordi Pujol ha assegurat que Rodríguez Zapatero "ha tingut la sort que pot prendre decisions que evidentment no estava disposat a prendre", en referència a les retallades i reformes que ha adoptat el govern espanyol durant els últims mesos, perquè "li han dit: o fa vostè això o haurem d'intervenir". Seguidament, ha relacionat aquesta situació amb la vaga general de dimecres vinent contra la reforma laboral.

Pujol ha citat el comissari de Competència de la Unió Europea, Joaquín Almunia, quan ha parlat dels actors que han influït en les decisions de l'executiu central i ha afirmat que Zapatero ha hagut d'actuar davant la crisi econòmica per evitar una "intervenció". L'ex-president de la Generalitat ha assegurat que aquest escenari "gravita" sobre la vaga general.

Pujol també ha fet referència a les possibilitats que els mecanismes de supervisió financera que estan tirant endavant les institucions comunitàries siguin acceptats pels Estats membres. Aquests han estat pràcticament els únics vincles amb l'actualitat immediata per part dels convidats que han intervingut durant la primera sessió de les jornades econòmiques. Tant la major part del contingut expressat per l'ex-president de la Generalitat com la resta de parlaments han estat molt més genèrics, al·ludint a la geopolítica mundial.

Intervenció pressupostària
Pujol ha apostat per un dels mecanismes de supervisió, i que consisteix a donar més capacitat a les institucions europees a l'hora d'intervenir en els pressupostos dels estats membres "abans de ser aprovats". L'ex-president de la Generalitat ha afirmat que "haurien de poder-se comentar per pressionar més i millor". En aquesta mateixa línia, l'ex-president espanyol, Felipe González, ha assenyalat que "tan de bo la Comissió tingués el poder que li atribueixen els tractats".

Felipe González ha afirmat que si la Comissió Europea hagués tingut aquest major control, "veient els comptes grecs, hauria pogut intervenir". No obstant això, ha sentenciat que és menys pessimista perquè "s'ha avançat més en el govern econòmic del que ningú s'hauria pogut imaginar". L'ex-president espanyol ha llançat un dubte: "no sé si haurem d'esperar a una sacsejada més" per tal d'avançar cap a "una unió econòmica i monetària realment més eficient". Sigui com sigui, ha afegit, "Europa és conscient d'això".

Per la seva banda, l'ex-Alt Comissionat de la Unió Europea, Javier Solana, ha apostat per "tornar a pensar" el "terme sobirania" amb "tranquil·litat i assossec" perquè "les fronteres són ja molt poroses". Una circumstància que, alhora i des del seu punt de vista, fan "inconcebible" un altre episodi bèl·lic com van ser la primera o la segona Guerra Mundial.

Solana també ha defensat el paper del G-20, que tot i estar "naixent" i no ser "perfecte", és millor que el G-7. En la seva argumentació, ha citat un episodi viscut en pròpia pell, i que ha qualificat de "vergonyós". Solana ha recordat com algunes discussions dins del G-7 no arribaven a una conclusió clara a l'espera de poder parlar "durant les postres" amb els mandataris de la Xina o la Índia.

Felipe González, Jordi Pujol i Adolf Todó. Pauta


Taula durant la intervenció de Javier Solana. Pauta


Intervenció de Manel Rosell. Pauta