Nova senyalització sobre el patrimoni cultural i turístic

Publicat el 13 de novembre de 2013 a les 14:27
Presentació de la nova senyalització turística de Manresa. Foto: AjM


L'Ajuntament de Manresa presenta la tercera fase de l'actuació de millora de la senyalització del patrimoni cultural i turístic de la ciutat que inclou la instal·lació d'elements direccionals, elements identificadors i informatius i codis QR als tòtems ja existents, alguns dels quals ja incorporen el nou logotip del Camí Ignasià i per avançar cap a la celebració de la Manresa 2022. L'actuació s'ha fet amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona en el marc del "Projecte de senyalització de recursos turístics al nucli històric de Manresa" que s'està duent a terme des de l'any 2008.
 
La nova senyalització turística l'ha presentat avui al migdia el diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona, Ramon Riera, i l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, en un acte celebrat a la plaça Major, al costat d'un dels tòtems informatius instal·lats. L'acte de presentació ha comptat també amb la presència del regidor de Cultura, Joan Calmet; de la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Sílvia Gratacós; i del gerent dels Serveis de Turisme de la Diputació, Francesc Vila.
 
Riera ha manifestat que "en uns moments en què els mecanismes tradicionals han fet fallida, el turisme pren un paper protagonista" i ha afegit que "Manresa compta amb un gran potencial i cal aprofitar-lo". El diputat de Turisme ha explicat que "a banda de donar suport en aquesta millora de la senyalització, continuarem oferint tot el suport de la Diputació de Barcelona perquè Manresa mostri els seus atractius turístics en un entorn privilegiat i al costat d'espais de gran interès com Montserrat, el monestir de Sant Benet, el Geoparc o Cardona".
 
El diputat Riera ha dit també que Manresa ha d'aprofitar també la força de la marca Barcelona "una marca molt coneguda arreu del món. Per al territori és una oportunitat tenir una ciutat d'aquestes característiques tan a la vora", ha afegit.
 
Junyent: "Fem passes cap a la Manresa del 2022"
Valentí Junyent ha valorat de forma molt positiva aquesta nova fase de senyalització turística "principalment de llocs ignasians, però que també inclou elements de senyalització d'altres punts d'interès patrimonial de la ciutat" i ha afegit que aquest "projecte de senyalització es va iniciar el 2008 i que ara ens permetrà singularitzar l'oferta turística de Manresa i ajudarà a posicionar la ciutat de manera competitiva respecte d'altres ciutats com a destí turístic cultural i d'excel·lència".
 
En aquest sentit l'alcalde ha assegurat que "anem fent passes cap el 2022" i en aquest camí cal agrair "el suport de la Diputació de Barcelona i els industrials de la ciutat per ajudar a posar en valor tot allò que podem oferir als visitants de la ciutat".
 
El diputat visita la Cova de Sant Ignasi i el Carrer del Balç
Durant la seva jornada de treball a Manresa el diputat delegat de Turisme ha visitat l'Ajuntament on s'ha entrevistat amb Valentí Junyent i ha signat al Llibre d'Honor de la Ciutat. La seva jornada a Manresa s'havia iniciat a matí amb una visita a les instal·lacions de la Cova de Sant Ignasi on s'ha presentat el projecte "El camí de Sant Igna si 2022". Després de la presentació de la senyalització de la senyalització a la plaça Major, ha finalitzat la seva estada amb una visita al Carrer del Balç.
 
Nova senyalització direccional
El principal objectiu d'aquesta tercera fase era millorar la senyalització relativa als llocs ignasians, amb especial atenció a l'orientació direccional per a vianants cap a la Cova i la Seu, alhora que s'han identificat alguns dels indrets ignasians més rellevants. També s'han inclòs, però, elements de senyalització per altres punts d'interès patrimonial de la ciutat.
 
La nova senyalització direccional per a vianants instal·lada està formada per 8 nous suports i 63 nous indicadors que informen dels diversos pols d'interès turístics i patrimonials que ofereix del centre histò ric i que s'incorporen a l'actual xarxa de senyalització direccional per a vianants del centre de la ciutat.
 
Aquesta senyalització inclou els indicadors de la Cova de Sant Ignasi, la Capella del Rapte, el Pou de la Gallina i la Capella de Sant Ignasi Malalt, els quals incorporen el nou logo del Camí Ignasià. Altres punts d'interès que també seran senyalitzats són la Basílica de la Seu, el Museu Comarcal, el Pont Vell, el Camí dels Corrals i les Muralles, l'Oficina de Turisme, l'Alberg de Joventut, URBI Apartments, el Centre d'Interpretació del Carrer del Balç, l'Ajuntament, l'Edifici Casa Caritat i l'Hospital de Sant Andreu.
 
També s'ha inclòs a la xarxa de senyalització d'orientació urbana per a vehicles l'Hotel 1948 i els Apartaments La Farola.
 
Plafons informatius a la Cova, a la Seu i al Balç
Entre les millores realitzades hi ha la instal·lació d'un plafó a dins de la Casa d'Exercicis de la Cova, la millora d'elements informatius patrimonials dins la Basílica de la Seu així com un plafó informatiu a l'entrada del carrer del Balç.
 
La senyalització amb un plafó a dins a la Casa d'Exercicis de la Cova forma part del projecte de creació i promoció del Camí Ignasià que, en els propers anys, preveu l'augment considerable de pelegrins a la ciutat. Aquest plafó conté un plànol de la ciutat i la indicació dels recursos patrimonials i turístics del centre històric, sobretot en relació amb l'itinerari ignasià.
 
Pel que fa a la millora d'elements informatius del conjunt patrimonial dins la Seu, en aquesta actuació s'ha n substituït els plafons explicatius dels quatre retaules gòtics i del retaule de Sant Antoni M. Claret per altres plafons informatius amb la imatge del patrimoni de la ciutat i que presenten unes característiques adequades per conviure en un espai de culte com és la Seu.
 
També s'ha instal·lat un plafó explicatiu a l'entrada del carrer del Balç per millorar la comprensió de l'estructura i la història del carrer per part dels visitants, i sobretot per reforçar la informació i història d'aquest espai a les persones que participen de diverses activitats organitzades al carrer medieval i no visiten necessàriament del centre d'interpretació.
 
Senyalització d'edificis d'interès patrimonial
En aquesta fase s'han senyalitzat amb plaques identificatives i informatives el Pou de la Gallina i l'església de la Mare de Déu de la Salut de Viladordis, com a llocs ignasians i que formen part del Camí ignasià. També s'han posat plaques a dos elements del patrimoni industrial que han estat rehabilitats i que estan en ús, la farinera La Florinda i la fàbrica Balcells.
 
S'han produït plaques informatives per identificar els refugis antiaèris de la Renaixença i la Plaça Europa, plaques que s'instal·laran durant en el mes de gener amb motiu dels 75 anys dels bombardejos de l'aviació franquista sobre la ciutat.
 
Codis QR als tòtems ja existents
Una de les novetats de la nova senyalització és la inclusió de codis QR als tòtems ja existents: 10 tòtems de les muralles i 4 tòtems neuràlgics. Amb aquests codis s'introdueixen els recursos que ofereixen les noves tecnologies per ampliar la informació relativa a cadascun dels indrets. Els codis condueixen al web de l'oficina de turisme on s'expliquen aquests i altres recursos patrimonials i s'enllaça amb un conjunt d'informació d'interès per al visitant.
 
Un projecte de senyalització que es va iniciar el 2008
Aquesta acció forma part del "Projecte de senyalització de recursos turístics al nucli històric de Manresa", subvencionat per la Diputació de Barcelona, i gestionat conjuntament per l'Oficina de Turisme i les regidories de Cultura, Mobilitat i Promoció Econòmica i amb l'objectiu global facilitar la mobilitat dels visitants dins l'entorn històrico-turístic de la ciutat; donar a conèixer els recursos patrimonials i turístics des dels punts més estratègics als visitants que es desplacen a Manresa; posar en valor els recursos patrimonials i potenciar el desenvolupament econòmic del sector turístic i cultural de la ciutat.
 
L'any 2008, l'Ajuntament de Manresa va iniciar un projecte per crear una nova imatge identificativa dels recursos patrimonials de la ciutat i va redactar un manual d'estil propi del patrimoni de Manresa que inclou les tipologies d'elements de senyalització i les característiques tècniques de cadascuna d'elles.
 
L'execució d'aquest projecte de senyalització s'està duent a terme en diferents fases, prioritzant la senyalització dels recursos patrimonials del nucli històric de la ciutat. La primera fase es va destinar a senyalitzar el recorregut de les muralles medievals de Manresa amb la instal·lació de 10 tòtems informatius i quatre plafons amb continguts més detallats a l'interior de la Torre de Sobrerroca i quatre més al tram de muralla restaurat a l'interior del vestíbul del nou edifici dels Jutjats.
 
En una segona fase es van instal·lar una trentena de plaques identificatives, que substituïen altres trenta plaques en els principals edificis patrimonials de la ciutat, i quatre nous tòtems informatius en espais neuràlgics de la ciutat: davant de la Seu i de la Cova, a la plaça de la Reforma i a la plaça de Sant Domènec, tots ells espais molt freqüentats de la ciutat que faciliten la mobilitat dels visitants dins el nucli històric, comercial i cap als recursos patrimonials i turístics.
 
El projecte Manresa 2022 i el Camí Ignasià
La implantació de la nova senyalització permetrà singularitzar l'oferta turística de Manresa i ajudarà a posicionar la ciutat de manera competitiva re specte d'altres ciutats com a destí turístic cultural i d'excel·lència, sobretot en vistes de l'augment previst de visitants en el futur amb la dinamització de projectes com Manresa 2022 i el Camí Ignasià, el Camí de Sant Jaume i i la Ruta Medieval del Bages, així com la posta en valor del patrimoni industrial i modernista.
 
La creació, fa uns anys del Fòrum de Turisme amb representació dels agents públics i privats de la ciutat, organitzat per l'Oficina de Turisme de Manresa, ha afavorit la participació d'empresaris i gestors de patrimoni històric i cultural en la determinació d'actuacions conjuntes en temes turístics. Aquest fet, ja està proporcionant alguns productes i serveis interessants pels visitants. Dins d'aquesta última acció, la senyalització és un element b&ag rave;sic per afavorir la comunicació i la mobilitat entre els diferents espais patrimonials, de serveis, comercials i d'especial interès turístics.
 
La posada en marxa aquest any del projecte estratègic Manresa 2022, consistent a preparar la ciutat i adequar-la turísticament per a la commemoració dels 500 anys de l'arribada de Sant Ignasi a la nostra ciutat, així com la propera creació de la Taula de Treball M2022, on hi haurà representats tots els sectors implicats en el desenvolupament del projecte, donaran un impuls important a la dinamització turística de la ciutat i a la seva projecció internacional. En aquest sentit, la millora de la senyalització és un element clau per a l'èxit de Manresa 2022.