Noves eines d'administració electrònica per als ajuntaments

La llei obliga els consistoris a implementar alguns serveis els propers mesos

Publicat el 15 d’octubre de 2014 a les 09:21
Actualitzat el 15 d’octubre de 2014 a les 09:26

Consell d'Alcaldes del Bages que es va celebrar dimarts. Foto: CCBages


Des de l'any 2008 el Consorci Administració Oberta de Catalunya té signats convenis de col·laboració amb els Consells Comarcals amb l'objectiu que cada comarca disposi d'una Oficina de Suport a l'Administració Electrònica per tal de difondre i ajudar als ajuntaments en aquest àmbit. En el cas del Bages, el Consell ha treballat els darrers anys per posar a disposició dels Ajuntaments un conjunt d'eines tecnològiques que els permetin garantir el compliment de les normatives en matèria d'administració electrònica i facilitar la gestió interna. Els serveis que s'ofereixen són de baix cost i amb esglaonat de preu en funció del nombre d'habitants dels municipis. El paquet de serveis que s'ofereix va ser el principal tema que es va exposar i debatre en el Consell d'Alcaldes que es va celebrar dimarts.

En aquests moments, el Bages és una de les comarques capdavanteres pel que fa a la integració d'eines d'administració electrònica als seus Ajuntaments i al propi Consell: un 80% dels consistoris de la comarca s'han acollit al Conveni de Serveis Informàtics; un 78% utilitza el programa de gestió de cementiri creat pel Consell Comarcal; i un 37% accedeix a altres serveis com programes de gestió d'acords municipals, gestió de personal, etc.

La implementació d'eines tecnològiques, a part de potenciar la seguretat i l'eficiència de la gestió, permet, a més, un estalvi econòmic clar. El Consell Comarcal del Bages, per exemple, ha reduït, entre el 2008 i el 2013, un 58% el cost de les comunicacions telefòniques i un 70% el cost de les comunicacions postals.

A partir del 15 de gener, només factures electròniques
En el Consell d'Alcaldes es va fer un repàs dels serveis que tenen operatius cada Ajuntament i els que han de posar en marxa abans de l'1 de gener del 2015 perquè vénen marcats per llei. Cal fer especial menció al servei de factura electrònica ja que els ajuntaments, a partir del 15 de gener de 2015, només podran acceptar factures en format electrònic.  Això els obliga a disposar d'una plataforma per tal que els proveïdors les puguin fer arribar als ajuntaments garantint seguretat jurídica i tècnica.

Precisament, el dijous 29 d'octubre es farà una jornada al Palau Firal de Manresa, a les 10 del matí, organitzada per Consell Comarcal i el Consorci AOC, amb la participació de la Diputació de Barcelona, adreçada a interventors i personal de gestió econòmica d'Ajuntaments i Consells Comarcals per tal d'explicar el procés i garantir el seu correcte funcionament en els terminis establerts per la llei.