Organitzacions de salut del Bages lideren projectes innovadors vinculats amb les TIC

Avui s'ha celebrat a l’Hospital de Sant Andreu, per iniciativa de l'INAD i el TicSalut, una jornada que ha portat a Manresa més de 80 professionals d’arreu de Catalunya

Publicat el 18 de novembre de 2009 a les 19:09

La jornada s'ha portat a terme a l'Hospital de Sant Andreu. Catpress

La jornada que s’ha celebrat aquest matí a l’Hospital de Sant Andreu, organitzada pel TicSalut i l’INAD -institut de recerca promogut per la Fundació Sociosanitària de Manresa i la FUB- per presentar innovacions en tecnologies de la informació i la comunicació per a la dependència i la salut, ha posat de manifest el paper avançat que tenen les organitzacions de salut del Bages en l’àmbit tecnològic.

La Fundació Sociosanitària de Manresa, a tavés del Dr. Joan Catena, ha avançat els trets fonamentals del projecte europeu Mnemosyne que ha de servir per millorar l’atenció dels malalts afectats per la malatia de l’Alzheimer i altres demències. Aquest projecte, que es troba en una fase ja molt avançada, preveu que les tecnologies de la informació siguin eines importants per al suport emocional dels malalts i els seus familiars; així com un instrument que faciliti aspectes tan importants com l’estimulació cognitiva, la vigilància individualitzada o la pròpia coordinació assistencial. El projecte Mnemosyne és participat, a banda de la Fundació Sociosanitària de Manresa, INAD i TicSalut, per organitzacions d’Holanda, Eslonènia i Itàlia.

A la jornada d’avui, en la qual s’hi han presentat un total de tretze experiències diferents, el Dr. Fèlix Badia de la Fundació Althaia ha fet públiques diferents aplicacions innovadores que està aplicant la xarxa assistencial manresana de cara a millorar la seguretat clínica i a facilitar eines als pacients per assegurar una correcte administració de fàrmacs. També ha exposat els avantatges que suposa l’enviament de missatges SMS als usuaris per recordar visites mèdiques i reduir fins el 4% el nombre total de visites que no es fan per oblit del pacient. El Dr. Badia ha explicat els avantatges de les TIC per coordinar-se entre institucions sanitàries i ha posat l’exemple de la plataforma que ha implementat el CatSalut a Manresa i la seva àrea d’influència.

També relacionat amb el paper del Bages i les TIC i la dependència, ha intervingut l’alcalde de Callús, Josep Maria Ginesta, que en la seva condició de poble digital de Catalunya han implementat en els darrers anys diferents iniciatives vinculades amb les persones grans i amb la dependència. Aquestes experiències bagenques han compartit protagonisme amb d’altres que lideren empreses i organitzacions com Hospital Clínic de Barcelona, Institut Guttman, Telefonica, Universitat Politècnica de Catalunya, Diputació de Barcelona, etc.

La inauguració de la Jornada ha anat a càrrec de l’alcalde de Manresa, Josep Camprubí; el gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Dr. Antoni Iruela; el director general de la Fundació Sociosanitària de Manresa, Manel Valls; el director de la Fundació TicSalut, Josep Manyach i la directora de l’INAD, Teresa Arbues. La cloenda l’ha presidit el president executiu de la Fundació TicSalut, Joan Cornet.