Prop de la meitat de les usuàries de Minerva han trobat feina

El projecte s’ha clos aquest dijous amb una jornada de "networking"

Publicat el 22 de gener de 2011 a les 15:48

Jornada networking i clausura projecte Minerva. Foto: AjM

La jornada de networking "Oportunitats de comunicació entre empleadors/es i desocupats/des", que s'ha celebrat aquest dijous, ha posat el punt final al projecte Minerva 2010.  L'objectiu del projecte ha estat orientar i acompanyar dones amb perfils formatius i/o professionals mitjos-alts per a la seva inserció laboral en llocs de treball qualificats i en sectors d'activitat poc feminitzats (amb baixa presència de dones). El projecte ha tingut un total de 55 usuàries, de les quals 27 s'han inserit en el mercat de treball (49%).  Destaca el fet que 11 de les insercions han estat en places directament relacionades amb les seves formacions.

Jornada de "networking"
El Centre d'Iniciatives per a l'Ocupació (CIO) de l'Ajuntament de Manresa ha organitzat una segona jornada de networking –xarxa de contactes– per ajudar a millorar la comunicació entre empreses i persones que busquen feina i contribuir a què aquestes tinguin una xarxa de contactes de qualitat a l'hora de desenvolupar les seves activitats. La jornada, titulada "Oportunitats de comunicació entre empleadors/es i desocupats/des", s'ha celebrat aquest dijous a la tarda a la Fundació Universitària del Bages (FUB) i ha comptat amb la participació d'una trentena de persones.

La jornada s'ha dividit en dues parts. En la primera part, representants de 7 empreses –de les quals 5 de la comarca– han participat en una taula rodona per presentar les seves ponències al voltant de les preguntes següents:

  • Què es valora avui dia a l'hora de contractar una persona?
  • Quins són els canals més adequats per fer arribar un currículum?
  • Quins són els perfils més atractius per a un empresari?
  • Quina és la formació més valorada dins d'una empresa?

En la segona part, els assistents s'han repartit en diferents grups de treball per poder recollir les preguntes que han sorgit i prioritzar aquelles que han considerat més interessants per poder-les plantejar als diferents representants de les empreses participants. L'objectiu final ha estat creuar necessitats i interessos empresarials i noves oportunitats de recerca de feina, amb situacions, experiències i dubtes del capital humà subjecte de contractació.

L'acte ha estat moderat pel coach Santi López, que lidera i coordina projectes de dinamització econòmica en altres comarques del país, com són www.gestiodeltalent.com o www.linkempreses.com, entre altres. També porta a terme projectes dins el món de l'empresa per millorar els seus comptes de resultats, en l'estratègia de vendes, lideratge i el treball en equip (www.synapsiscoach.com). A banda, és autor del llibre Re-Ser (www.re-ser.com).

El projecte Minerva
Amb el nom de projecte Minerva, durant el 2010 s'ha donat continuïtat al projecte Atenea 2008-2009, adreçat a orientar i a acompanyar dones amb perfils formatius i/o professionals mitjos-alts per a la seva inserció laboral en llocs de treball qualificats i en sectors d'activitat poc feminitzats (amb baixa presència de dones).  El projecte Minerva ha estat subvencionat per la Diputació de Barcelona i el Fons Social Europeu i s'ha adreçat a tres col·lectius:

  • joves amb titulacions universitàries sense experiència laboral
  • dones amb una trajectòria professional consolidada
  • dones immigrades amb titulacions universitàries obtingudes en els seus països d'origen.

Els objectius generals que es van definir en el projecte són:

  • Afavorir la contractació de dones amb perfils formatius i professionals alts en ocupacions qualificades i sectors poc feminitzats, ampliant el seu ventall de competències i millorant la seva ocupabilitat.
  • Sensibilitzar el teixit empresarial i la població general sobre la necessitat d'aprofitar aquest capital humà i les aportacions que poden fer en el desenvolupament econòmic del territori.
  • Proporcionar metodologies per incorporar la perspectiva de gènere a les empreses, per implementar plans d'igualtat i promoure la responsabilitat social.

La majoria de les usuàries que han participat al projecte durant 2010 han estat persones de nova incorporació al servei d'ocupació local. Per això, primer es van fer les entrevistes de diagnosi ocupacional inicials, per identificar el seu perfil sociolaboral, les  seves necessitats i detectar aquells obstacles o mancances competencials per accedir a llocs de treball adequats als seu perfil. Aquesta informació ha servit per, quan s'ha considerat necessari, realitzar altres accions per millorar les seves capacitats i habilitats personals.

Durant els mesos de juliol a novembre de 2010 es van realitzar seguiments personalitzats intensius: es van fer 55 tutories individuals, d'una durada mínima d'una hora cadascuna, tractant temes molt diversos: recerca d'informació, gestió d'ofertes laborals, preparació d'entrevistes de selecció, elaboració del currículum funcional, devolució de proves de personalitat i interessos professionals, elaboració i seguiment del pla d'acció, etc. Paral·lelament, es van fer seguiments i assessoraments per correu electrònic de currículums i cartes, llistats d'empreses diana, gestió d'ofertes laborals, etc. sobretot centrat en la recerca i gestió d'ofertes laborals.

D'octubre a desembre del 2010 es van portar a terme 66 sessions individuals de coaching amb un coach de contrastada experiència, que va donar suport a les usuàries en diferents aspectes de: autoconeixement, autoacceptació, autoestima, relacions interpersonals, aprenentatge, gestió del canvi, autogestió de l'estrès, definició de la visió i objectius i preparació del pla d'acció. S'han pogut atendre 23 dones, amb una mitjana de 2-3 sessions per persona demandant d'aquesta acció.  

Altres actuacions amb les usuàries del projecte van ser les sessions grupals d'orientació i d'habilitats personals i socials: durant el 2010 es van realitzar 7 tallers i seminaris amb una participació de 27 usuàries i amb l'objectiu de proporcionar eines i recursos per millorar la seva autonomia i autoconfiança, emfatitzant la seva xarxa de contactes i la gestió del mercat ocult.

També s'han realitzat dues jornades de networking (xarxa de contactes), amb participació d'empresaris de la comarca. En aquestes sessions hi han participat un total de 60 persones, 9 empreses de la comarca i 3 empreses d'altres comarques de la província de Barcelona.

Les actuacions amb les dones han englobat tots els àmbits possibles en el procés d'acompanyament de la recerca de feina, fet que va permetre donar un servei de qualitat a les participants del projecte. La flexibilitat del programa i la dedicació que es va poder oferir a les dones es va valorar molt positivament, ja que podien comptar amb el suport que necessitaven, tal com queda reflectit en l'alt grau de satisfacció de les dones (8,62 sobre 10).

S'han inserit en el mercat de treball 27 dones, és a dir, el 49% de les beneficiàries del projecte. D'aquestes, 20 s'han incorporat a places públiques, 6 a l'empresa privada i 1 ha iniciat el seu propi negoci. A banda, 11 de les insercions han estat en places tècniques directament relacionades amb les seves formacions (5 dins del sector públic, 5 en el sector privat i 1 per compte pròpia). Les feines aconseguides per les usuàries han estat en ocupacions com psicòlogues, educadores socials, biòloga, veterinària, docents, coach,...

Amb el teixit productiu, l'objectiu era continuar sensibilitzant sobre la necessitat d'aprofitar aquest capital humà femení i les aportacions que poden fer en el desenvolupament econòmic del territori;  fomentar la implementació de plans d'igualtat i promoure la responsabilitat social.

A partir d'un pla de prospecció es van definir els objectius, el calendari i l'argumentari, per poder concertar i visitar les empreses d'aquells sectors afins als perfils professionals de les usuàries i alhora en aquells sectors econòmics emergents, És a dir, que generen ocupació en noves tecnologies, gestió del medi ambient, energies renovables educació i serveis de dependència, i que tenen especial rellevància a la comarca. Un cop detectats els sectors i empreses amb possibilitats de generar ocupació, es van concertar i realitzar les visites a les empreses, per fomentar les accions de col·laboració, com ara la gestió d'ofertes laborals.

Amb motiu del projecte Minerva, es van visitar 270 empreses, de les quals 136 del sector serveis, 8 de la construcció, 116 de la indústria i 10 de ramaderia i agricultura. Els temes tractats en aquestes visites es poden resumir en:

  • Informar del projecte Minerva i distribució de tríptics.
  • Conèixer les polítiques de recursos humans sobre la contractació de dones en llocs qualificats o de responsabilitat.
  • Detectar les necessitats actuals del teixit empresarial.
  • Captar ofertes laborals o pràctiques formatives.

Tenint en compte la situació actual en el mercat de treball, es van detectar les necessitats actuals del teixit empresarial de la comarca, tant de personal com formatives, i la seva disposició per incorporar mesures que fomentin la igualtat d'oportunitats. També es va constatar que les empreses no manifesten cap tipus de discriminació laboral, tot i que encara existeix una divisió sexual del treball i s'identifiquen categories laborals tradicionalment masculines. La majoria de les empreses no expressen ni són conscients de les diferències salarials entre homes i dones, ni tampoc de la segregació horitzontal que encara s'observa en els càrrecs de més responsabilitat.