
La Fundació Catalunya -La Pedrera ha signat aquest dijous un contracte de cessió temporal a favor de l'Ajuntament de Manresa del seu immoble situat a la de Plana de l'Om. Així mateix ha lliurat a l'Arxiu Comarcal del Bages el fons històric de la Fundació Caixa Manresa, que inclou una part de la documentació històrica de l'antiga Caixa d'Estalvis de Manresa, amb l'objectiu que romangui a la ciutat.
El contracte de cessió temporal ha estat signat avui per l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i la directora general de la Fundació Catalunya – La Pedrera, Marta Lacambra, un acte de signatura que ha comptat també amb la presència pel representant de l'actual patronat de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Pere Casals, i el regidor de Cultura, Joan Calmet.
Posteriorment, des de l'Ajuntament s'han desplaçat a l'Arxiu Comarcal del Bages per assistir al lliurament dels fons documental, un acte que ha comptat també amb la presència dels representants del patronat de l'antiga Fundació Caixa Manresa, Lluís Guerrero i Valentí Martínez; així com l'arxiver Marc Torras que ha explicat als assistents quina serà la distribució logística d'aquest fons documental a les instal·lacions de l'Arxiu Comarcal.
Valentí Junyent ha mostrat la seva satisfacció per "posar a disposició de la ciutat un equipament com és l'Auditori i la sala d'exposicions de la Plana de l'Om, així com contribuir a la custòdia d'aquest fons documental que forma part de la història de Manresa". En el cas de l'immoble de Plana de l'Om, l'alcalde ha avançat que "serà Manresana d'Equipaments Escènics qui gestionarà aquest espai emblemàtic". Junyent ha tingut paraules "d'agraïment per totes les persones que, des de fa temps, han treballat per fer possible aquests dos acords".
Per la seva part, Marta Lacambra ha assegurat que des del primer moment de la fusió entre Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa "hi havia voluntat que tots els fons de Caixa Manresa quedarien a la ciutat i al servei de les persones que els vulguin consultar, dels estudiosos i dels investigadors". Pel que fa a la cessió de l'Auditori i la sala d'exposicions a l'Ajuntament "no tenim sensació de pèrdua sinó la sensació que traspassem un patrimoni a un germà".
Al seu torn, l'arxiver Marc Torras ha valorat de forma "molt positiva conservar a partir d'ara un fons documental que ajuda a explicar el desenvolupament de gairebé 150 anys de la història de Manresa".
Cessió de l'immoble de la Plana de l'Om, 5
Segons el contracte signat per l'alcalde Valentí Junyent i Marta Lacambra, la Fundació Catalunya- La Pedrera cedeix a l'Ajuntament de Manresa l'immoble situat a la Plana de l'Om, número 5, que està format per una sala d'exposicions, una sala d'actes i les oficines de l'edifici.
L'Ajuntament de Manresa preveu destinar-lo a activitats d'interès general i per dur-ne a terme la seva gestió, ja sigui de forma directa o per mitjà d'un altre ens instrumental. L'acord de cessió inicial té una vigència de dos anys, comptat a partir del dia 1 de gener de 2014, i podrà ser renovat any a any.
L'Arxiu Comarcal preservarà l'arxiu històric de la caixa d'Estalvis de Manresa
En data 23 de juliol de 2013, l'Ajuntament de Manresa i la Fundació Catalunya-La Pedrera van signar un contracte per la cessió a la ciutat del fons de l'arxiu històric de la Fundació Caixa Manresa, que inclou una part de la documentació històrica de la Caixa d'Estalvis de Manresa.
Avui, l'Ajuntament de Manresa ha rebut aquest fons i l'ha dipositat a l'Arxiu Comarcal del Bages per a la seva custòdia, preservació i difusió.
La Fundació Catalunya-La Pedrera, representada al contracte per la seva directora Marta Lacambra, és la institució que havia rebut tots els fons arxivístics i les col·leccions d'art de la desapareguda Fundació Caixa Manresa. La sensibilitat dels darrers càrrecs dirigents d'aquesta fundació manresana va fer que els fons es recollissin i conservessin per tal de cedir-los a la ciutat.
Aquesta iniciativa va coincidir amb l'interès de l'Ajuntament de Manresa per evitar que la documentació sortís de la ciutat, i va motivar els primers contactes entre la Fundació i els responsables municipals. Posteriorment, i mentre s'estava preparant el contracte de comodat que es va signar el mes de juliol, el Centre d'Estudis del Bages va dur a terme una recollida de signatures on es demanava que els fons es conservessin a la ciutat i per a la ciutat.
Cessió per un termini de 30 anys
Es tracta d'una cessió temporal per un termini de 30 anys en règim de comodat, que significa que la propietat dels fons segueix essent de la Fundació Catalunya-La Pedrera però que aquesta lliura els fons d'arxiu de la institució manresana a la ciutat per tal que, un cop descrits, puguin ser consultats pel públic.
Els fons que ingressen a l‘Arxiu Comarcal del Bages inclouen els documents fundacionals de la Caixa d'Estalvis de Manresa, que daten de finals del segle XIX, el primer llibre de registre de clients, el Llibre d'Honor de Caixa de Manresa, memòries anuals i reglaments de caixa de l'entitat financera. El fons també inclou diverses medalles, guardons, fotografies i quadres commemoratius i objectes de regal, així com cartells publicitaris, catàlegs, fotografies, enregistraments i dossiers de premsa d'activitats pròpies de la Fundació i dels actes realitzats a l'auditori de La Plana de l'Om.
Per aquest contracte de comodat, l'Arxiu Comarcal del Bages es compromet a destinar els objectes i documents al servei públic i en concret a custodiar i conservar els objectes i documents dipositats en perfecte estat d'ús i assumir les despeses de conservació. Entre les seves tasques també efectuarà una descripció que faciliti la identificació i localització del fons i a obrir els documents a la consulta pública.
L'Arxiu tractarà els documents seguint els procediments, tècniques i protoc ols establerts en la normativa tècnica de referència pel centre. Podran ser cedits temporalment a terceres persones per a la realització d'activitats de divulgació cultural, prèvia notificació i autorització expressa de la Fundació.
La devolució de l'arxiu es farà als 30 anys del comodat i comportarà el dret de l'Arxiu Comarcal del Bages a conservar les copies digitals que s'hagin efectuat i seguir-les utilitzant en els termes i per a les finalitats indicades en el contracte.
Pel que fa a la col·lecció d'obres d'art que tenia la Fundació Caixa Manresa, la seva titularitat també és de la Fundació Catalunya-La Pedrera. La col·lecció està convenientment inventariada i identificada, i l'Ajuntament de Manresa disposarà de la documentació del conjunt amb indicació d'on es tro ben físicament aquestes peces i amb la voluntat d'oferir-les per a que es puguin fer totes aquelles exposicions o mostres que es considerin oportunes. D'aquesta manera es vol afavorir l'oportunitat que la ciutat de Manresa pugui gaudir d'aquesta col·lecció.
Relació dels fons dipositats a l'Arxiu
- Medalla d'or de la ciutat de Manresa (27/10/1948).
- Medalla d'or del Mil Cent Aniversari de la Ciutat de Manresa (10/11/1990)
- Medalla commemorativa del 125è aniversari (1990)
- Medalles d'or de la Creu Roja (25/11/1962)
- Llibre d'honor de Caixa de Manresa
- Segells commemoratius de l'exposició Filatèlica i Numismàtica de Manresa (23 al 31 d'octubre de 1965)
- Bases de segells Commemoratius centenari 1965
- Medalles any del centenari, certàmens artístics i de fotografia, entre d'altres.
- Document aprovació del reglament de la Caixa de Manresa per part del Ministeri de Governació (8/6/1864)
- Reial Decret de la reina Isabel II disposant que s'estableixin caixes d'estalvis a totes les capitals de província (Aranjuez, 29 de juny de 1853)
- Exposició de 25 prohoms manresans a la reina Isabel II demanant autorització per fundar una caixa d'estalvis a Manresa (23/5/1863). Primer document oficial de la Caixa de Manresa.
- Primer llibre registre de clients
- 24 fotografies/quadres amb els diferents administradors, presidents i directors generals de la Caixa d'Estalvis de Manresa
- 2 quadres commemoratius del lliurament de la medalla d'or de la ciutat de Manresa, amb quadern informatiu i fotografies de l'acte.
- Quadre amb els noms dels iniciadors de la Caixa de Manresa.
- Col·lecció llibres editats per la Fundació Caixa Manresa – Caixa d'Estalvis de Manresa
- Revistes editades: l'Àlbum i Endavant
- Recull de fotografies en mural
- Logotips de la Caixa
- Marbres amb els noms del fundadors de Caixa Manresa i les dades de la Fundació de l'entitat per la reina Isabel II
- Quadres publicitaris de l'artista Baulenas
- Bust de Manuel Oms i de Prat
- Reculls de premsa (6 caixes aprox.)
- Models de papereria interna
- Presents i objectes de regal, com la reproducció a escala de l'escultura en bronze, obra de Ramon Oms, situada a la Plana de l'Om de Manresa, i que fou inaugurada el 1990 en commemoració del milcentenari d'aquesta ciutat.
- Memòries anual de Caixa Manresa, incloent els primers manuscrits (aproximadament 20 unitats de cada).
- Reglaments de la caixa (20 unitats de 8 versions i una unitat de la versió de 1865).
- Presents concedits per entitats.
- Objectes antics habituals d'oficina
- Reproduccions
- 19 carpetes amb models de cartells publicitaris productes "Caixa"
- Activitats de l'auditori (3 caixes)
- Cartells publicitaris Fundació (acte i itinerància): aproximadament 50 unitats de 350 tipus diferents.
- Cassets actes Plana de l'Om: 8 caixes
- Catàlegs Fundació: 11 caixes
- Concerts Fundació: 3 caixes
- Conferències Fundació: 3 caixes
- CD's, vinils música: 1 caixa
- Contactes fotogràfics Fundació: 10 caixes.
- Díptics: 7 caixes
- Documentació relativa a exposicions: 9 caixes
- Fotografies, contactes i vídeos de totes les èpoques de l'activitat "Caixa": 15 caixes aproximadament.
- Fotografies Fundació: 12 caixes
- Informatius: 7 caixes
- Invitacions: 5 caixes
- Itinerància: 2 caixes
- Premi Oms i de Prat: 7 caixes
- Diversos Fundació: 11 caixes
- Vídeos actuacions plana de l'Om: 17 caixes.
- Col·lecció de premsa donada pel Sr. Puig Vilamasana: 68 volums (41 Destino + 27 anuaris)