La primera fase de les obres de rehabilitació de la Fàbrica Nova de Manresa ha arrencat aquest dimarts amb l'objectiu de convertir aquest antic recinte fabril en un pol de tecnologia, formació i recerca. Els treballs tenen un cost de gairebé 10 milions d'euros i un termini d'execució de 14 mesos. En concret, en aquesta fase es rehabilitaran els 8.000 metres quadrats de façanes i 6.000 metres de coberta de la nau principal. La fàbrica, que va donar feina a més de 2.500 persones -majoritàriament dones-, feia 35 anys que estava tancada i s'havien presentat diversos projectes privats que no van prosperar. L'Ajuntament va comprar la finca el 2022 i s'ha aliat amb la UPC per tirar endavant la iniciativa. "Avui és un dia històric", ha celebrat l'alcalde, Marc Aloy.
La Pepita Burgués, de 97 anys, va entrar a treballar a la Fàbrica Nova de Manresa quan en tenia 12. Emocionada, aquest dimarts ha estat testimoni de l'inici de les obres de rehabilitació d'aquest antic recinte fabril tèxtil on hi havia arribat a treballar més de 2.500 persones. La majoria d'aquests treballadors eren dones, com ella, i tenien unes condicions força precàries amb llargues jornades laborals i salaris baixos. De fet, la Fàbrica Nova també va ser testimoni dels primers conflictes i vagues.
L'alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha celebrat l'inici dels treballs i ha assegurat que es tracta, fins i tot, d'un dia "històric". "Feia molts anys que esperàvem que aquesta fàbrica tornés a bategar, que l'abandó de 35 anys donés pas a l'activitat i al moviment", ha subratllat. A més, ha afegit que la Fàbrica Nova "no només és una antiga fàbrica, sinó que és símbol de la prosperitat i la riquesa de la ciutat però també del treball i l'esforç i de la reivindicació dels drets dels treballadors i les treballadores". "La Fàbrica Nova és patrimoni, treball, riquesa, prosperitat, drets laborals i reivindicació feminista", ha subratllat.
D'indústria tèxtil a fàbrica del coneixement
Les obres de rehabilitació de la Fàbrica Nova de Manresa han començat aquest dimarts després que en els darrers vint anys s'hagin presentat diversos projectes privats que no han arribat a bon port com ara un gran centre comercial. Finalment, l'Ajuntament de Manresa va adquirir la finca l'any 2022 i va signar una aliança amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per convertir el recinte en un pol de formació i recerca .
L'objectiu del projecte és rehabilitar el conjunt de façanes i cobertes de la fàbrica, l'embolcall de l'edifici. Es tracta de 8.000 m2 de superfície de façanes i d'uns 6.000 m2 de cobertes. El cost de l'actuació és de 9,92 milions d'euros, que es financen amb l'ajut concedit pel govern espanyol. El termini d'execució previst del projecte és de 14 mesos, si no surten contratemps importants. El projecte ha estat redactat per l'equip de Julià Arquitectes Associats, i les obres aniran a càrrec de la unió temporal d'empreses formada per Cots i Claret i Constructora d'Aro.
En concret, l'àmbit d'actuació engloba la totalitat de les façanes i cobertes de la fàbrica i un perímetre d'urbanització d'un metre d'amplada al voltant de l'edifici. Del conjunt d'edificis que formaven el recinte tèxtil en queda la nau principal, que està catalogada i és patrimoni de la ciutat. Es tracta d'una una gran nau de planta rectangular de 37 metres d'amplada i 154 de llarg, amb una superficie total per planta de 5.700 metres quadrats, formada per dues crugies que es caracteritzen per la repetició d'un mateix tipus estructural fins a 38 vegades. Aquest cos consta d'una planta soterrani, planta baixa, planta primera, i un altell sotacoberta. Pel que fa a l'estructura de coberta, es tracta d'encavallades metàl·liques, que queden recolzades sobre les pilastres dels murs de fa&cc edil;ana i sobre els pilars metàl·lics del centre de la nau.
La Fàbrica Nova representa un testimoni d'excepció del ric passat industrial de Manresa. Per aquest motiu, es planteja una actuació senzilla i clara que persegueix, bàsicament, la rehabilitació de les façanes, incloent el tram que actualment està ensorrat, al costat de la plaça del Remei, que serà reconstruït i en el futur serà el nou accés a l'equipament. També es recuperaran el conjunt de grans finestrals que al llarg de la història han estat tapiats, es rehabilitaran i consolidaran les quatre torres que flanquegen les cantonades i es renovaran totes les cobertes.
Restitució íntegra de la nau original
La proposta restitueix íntegrament el volum i perfilat de la nau original. Des d'un punt de vista patrimonial, la proposta s'alinea amb els criteris de preservació reconeguts en la fitxa del catàleg de patrimoni que intenta, per sobre de tot, preservar aquells valors i atributs intrínsecs de la tipologia original de l'edifici. En la intervenció a la nau s'utilitzaran solucions constructives que permetin una lectura biogràfica de la vida i les etapes de transformació de l'edifici.
Enderrocs: destapiar i desmuntar
A nivell d'enderrocs, el projecte planteja dues estratègies: La primera consisteix en el destapiat de totes les obertures per tal de recuperar les característiques morfològiques de l'edifici. Aquestes operacions han de permetre recuperar la imatge original de la Fàbrica Nova i, alhora, l'entrada de llum a la nau.
La segona estratègia, que afecta les cobertes, proposa el seu desmuntatge fins a l'element estructural, per tal de procedir a la seva reconstrucció, complint amb les prestacions requerides a dia d'avui. Per tant, consistiran en l'extracció d'elements afegits no originals: serralleria, ferros, restes d'obres, instal·lacions obsoletes, elements superposats, etc.
Façanes: netejar i reomplir buits
Les façanes de la fàbrica seran degudament restaurades per garantir una correcta conservació de l'immoble. Seran netejades, es recuperaran els volums perduts, i es reompliran amb obra ceràmica els buits de la façana. Es restituiran els trams que s'han perdut i els maons trencats. La consolidació estructural es basarà en el desmuntatge dels trams de façana afectats mitjançant l'extracció de maons, el cosit de les esquerdes i la reposició del morter de calç dels maons manuals d'iguals característiques als existents. A nivell general es proposa un reforç estructural en les cornises de maó.
En el tractament de la façana s'actuarà únicament en els maons que presentin una degradació important, evitant, d'aquesta manera, la implementació d'una façana excessivament retocada i falsejada. Al tram que dona a l'avinguda Bertrand i Serra, actualment enderrocat, es recuperaran els buits originals i es refaran tots els elements. En aquest àmbit es farà una reinterpretació actual de la façana original, seguint el mateix ritme i ordre del buit i el ple.
Pel que fa a les fusteries, es proposa reinterpretar-ne el disseny original, però incorporant envidraments amb cambra d'aire i control solar, segons l'orientació, per a millorar les prestacions tèrmiques.
Les obertures seran substituïdes en la seva totalitat per fusteries noves d'alumini amb trencament de pont tèrmic en els buits de menor dimensió i per fusteries amb sistema de mur cortina d'alumini per a les de dimensió més gran.
Cobertes adaptades als nous temps
El criteri d'actuació en les cobertes es basarà en la implementació de mesures per tal de reduir la demanda energètica del conjunt, així com la consolidació de l'estructura actual de coberta, realitzada amb perfileria d'acer, i l'execució de capes de compressió en els forjats de coberta plana, per reforçar-los. L'estructura de la coberta es refarà en els àmbits on es detecti oxidació, i es protegirà mitjançant una pintura antioxidant. A més a més, es preveu la consolidació de nous elements de recollida d'aigües.
En les cobertes inclinades es desmuntarà la totalitat de la superfície, incloent la retirada de la teula plana per a reposició, desmuntatge del panell ceràmic de suport i rastellat de fusta inferior. Es deixaran les encavallades netes d'elements afegits accessoris o instal·lacions afegides i se'n repararan els elements malmesos.
Un cop desmuntat, s'implementarà un sistema tipus sandvitx de fusta amb aïllament i es tornarà a implementar la coberta de teula original ventilada i impermeabilitzada de forma contemporània, però mantenint la peça de cobertura original mitjançant la recuperació de teules existents. En les cobertes planes a la catalana, situades a les torres dels extrems, es desmuntaran totes les capes. S'implementarà aïllament tèrmic com a mesura per reduir la demanda energètica del conjunt i s'aplicarà la impermeabilització adequada per garantir l'estanquitat a l'aigua. Pel que fa a l'àmbit esfondrat de la Fàbrica Nova, es reconstruirà la coberta utilitzant el mateix sistema constructiu que en la resta de cobertes inclinades, sobre una nova estructura d'encavallades metàl·liques equivalents en geometria i dimensions a les originals, donant així unitat al conjunt.
El projecte de la nova Fàbrica Nova s'articularà a partir de quatre eixos: la formació, la generació, la innovació i la difusió del coneixement; la creació i la consolidació d'empreses; els serveis generals; i els espais comuns. L'acord entre la UPC i l'Ajuntament de Manresa servirà per convertir aquesta antiga fàbrica en un "campus de quarta generació". També es contempla que el centre estigui obert a la ciutadania.