«Una Catalunya independent tindria un guany d'11.000 milions»

Els organitzadors de la presentació del llibre de Paluzie "Podem!" aconsegueix el compromís de l'Ajuntament de Manresa de pagar tots els impostos a la hisenda catalana

Publicat el 11 de gener de 2015 a les 19:23

El gran nombre d'assistents va obligar als organitzadors a canviar de sala. Foto: SFB.


El Centre Cultural del Casino de Manresa va acollir aquest divendres al vespre la presentació del llibre "Podem!", de la degana de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona, Elisenda Paluzie. L'acte, organitzat pel grup de Sobirania Fiscal Bages va tenir un gran èxit d'assistència i una nodrida representació d'alcaldes, regidors i representants de diferents partits polítics i entitats de la comarca, que va obligar a canviar de sala.

El representant de l'organització de l'acte, Arnau Padró, va aprofitar l'inici de l'esdeveniment per fer un petit repàs dels origens, accions dutes a terme i objectius d'aquesta. Va exposar, també, la voluntat d'impulsar entre els empresaris i les administracions públiques el pagament de tots els impostos a la hisenda catalana per tal de preparar-la per una eventual proclamació d'independència. Padró va emmarcar la presentació en el reimpuls de la campanya que la plataforma vol dur a terme després del 9N. La seva intervenció va cloure amb una petició a l'Ajuntament de Manresa per tal que exerceixi lideratge en aquest objectiu i també pagui els seus impostos a Catalunya tal com ja ho fan 80 ajuntaments. La petició va ser resposta pel regidor de govern, Joan Calmet, que va exposar que ja s'hi està treballant i que compten fer-ho com a màxim abans del final de la legislatura.

El segon a parlar fou l'alcalde d'Artés, Josep Candàliga, pertanyent a un dels deu municipis de la comarca que des de fa un temps paga els seus impostos a la hisenda catalana. Candàliga va exposar la seva experiència, destacant que mai no havia tingut cap problema pel fet de liquidar els impostos municipals a una administració que no és, en principi, la que tocaria. D'altra banda, va informar que la Generalitat i l'Associació de Municipis per la Independència -de la qual forma part- han preparat un nou mecanisme simplificat i telemàtic, que facilitarà exercir la sobirania fiscal. A més, l'alcalde va convidar els assistents de l'acte a participar del pagament conjunt d'impostos que Sobirania Fiscal Bages organitzarà pel pròxim 23 de gener a la delegació de la hisenda catalana a Manresa. Finalment, Candàliga va encarregar-se de presentar al públic l'autora del llibre, Elisenda Paluzie.

Un llibre que intenta abordar les preocupacions que poden tenir els catalans indecisos
Paluzie va iniciar la seva intervenció destacant que ella, com a ciutadana, també ha exercit la sobirania fiscal quan la renda li ha sortit a pagar. Pel que fa al seu llibre, va exposar que era un recull de diferents estudis i conferències que havia anat fent durant els darrers anys. L'objectiu principal d'aquest és el de combatre els diferents arguments que empra l'espanyolisme per desacreditar la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent. L'autora va explicar que el llibre està estructurat en 7 capítols diferents que miren d'abordar diferents preocupacions que poden sorgir a un català indecís. S'hi debaten de forma contrastada temes com l'efecte incentivador que ha tingut la globalització en la creació de nous estats independents, les diferents possibilitats de permanència d'una Catalunya independent a la Unió Europea i a l'euro o els costos reals que podria assolir un possible boicot comercial espanyol. Sobre el cost que suposa per a Catalunya ser una comunitat autònoma espanyola en lloc d'un estat independent, Paluzie destaca que en el segon cas, el govern català disposaria d'un guany fiscal d'11.000M€. És a dir, que un cop recaptats tots els impostos que generen els catalans, i pagades totes les despeses que generen les actuals competències, així com les que suposarien assumir totes les competències d'un estat independent, encara li restarien 11.000M€ per gastar. Pel que fa a les pensions, el país, segons la degana, es troba en una situació similar. Amb les cotitzacions socials que van pagar els catalans durant el període 1995-2010 hi va haver superàvit un cop pagades les pensions en 12 anys, en canvi Espanya sense Catalunya només n'hagués tingut durant 5 anys.