La Míriam té 26 anys i vol ser pastora, però un cop finalitzats els estudis, li fan falta els mitjans necessaris per engegar el seu propi projecte, ja que no té terres ni tampoc els mitjans econòmics que li caldrien. Ara, gràcies a un projecte impulsat per la Diputació de Barcelona i l'Associació de Propietaris Forestals Entorns de Montserrat, podrà fer realitat el seu somni i, en un termini de tres anys, tindrà l'oportunitat de viure en una masia –que ara està en ruïnes- als peus de Montserrat i un ramat de 400 ovelles.
El seu cas ha estat possible gràcies a un acord amb els propietaris de la finca que permetrà assolir dos objectius: dinamitzar el territori i prevenir incendis, ja que el seu ramat ajudarà a conservar net el bosc. Iniciatives com aquesta són les que, aquest dijous, han atret a una vintena de tècnics europeus que han visitat Montserrat per conèixer de primera mà els projectes que s'hi fan.
Dinamitzar el territori rural i evitar el risc d'incendi. Aquests dos objectius han fet néixer a Montserrat diverses iniciatives que treballen sota el paradigma d'economia circular. L'última, un projecte de masoveria que permetrà que una jove de 26 anys de Terrassa, sense terres ni recursos econòmics per engegar un projecte, esdevingui pastora d'un ramat de 400 ovelles que li permetrà viure en una masia als peus de Montserrat.
El seu ramat pasturarà per una finca de 300 hectàrees i ajudarà a mantenir net el sotabosc, i evitar així l'elevat risc d'incendi d'aquesta zona. La llet de les seves ovelles es portarà a la formatgeria Cal Pujolet, de Marganell, un dels principals productors de la zona. El seu propietari, Ramon Soler, s'ha mostrat satisfet amb la iniciativa, ja que li permet fer una economia de KM0, "que el consumidor valora".
Aquest és un dels projectes que aquest dijous ha atret una vintena de tècnics europeus de l'Associació Europea d'Institucions per al Desenvolupament Rural. El seu president, Michel Baylac, ha explicat a l'ACN que el seu principal cavall de batalla és el preu de les terres. "Com pots pagar els diners que et demanen per una hectàrea de terra treballant amb uns quants porcs, ovelles o cabres?", s'ha preguntat. Montserrat, ha dit, és un exemple a seguir.
Lluitar contra els incendis
L'any 1986, un gran incendi va cremar milers d'hectàrees a Montserrat. Per evitar que es repeteixi un capítol similar, la Diputació i l'Associació de Propietaris Forestals Entorn de Montserrat treballen per fer franges de protecció en punts estratègics.
Montserrat, focus d'interès europeu pels seus projectes de dinamització del territori
Una vintena de tècnics de l'Associació Europea d'Institucions per al Desenvolupament Rural han visitat la muntanya
ARA A PORTADA
Publicat el 14 de juny de 2019 a les 11:12
Et pot interessar
-
Municipis La Festa Major Alternativa avisa: «Venen dies de moguda i enrenou»
-
Municipis Comencen les obres de rehabilitació i conservació del Parc Francesc Viñas de Moià
-
Municipis Sant Joan posa en funcionament dos punts de recàrrega gratuïts per a vehicles elèctrics
-
Municipis L'Ajuntament de Súria restaura el portal centenari de l'edifici escolar del carrer Ernest Solvay
-
Municipis Detenen un home que agredia la seva parella en ple carrer a Manresa
-
Municipis Dilluns s'iniciarà la construcció de la vorera de connexió amb la passera de Cal Gravat a Bufalvent