La CUP lamenta la posició d'ERC al Consell Comarcal del Bages respecte de Palestina

Els anticapitalistes denuncien "les complicitats" que té ICL amb les institucions del país i el territori

La CUP proposava una condemna del ganocidi d'Israel
La CUP proposava una condemna del ganocidi d'Israel | Europa Press
Nació
02 de desembre del 2023
Actualitzat el 12 de març del 2024 a la 13:54h

La CUP va portar al ple Consell Comarcal del Bages del passat 27 de novembre una moció en suport a Palestina i de condemna al "genocidi d'Israel" contra la població palestina, després que, posteriorment a l'ofensiva de Hamàs del passat 7 d'octubre a territori israelià, l'estat d'Israel hagi bombardejat intensament la Franja de Gaza -una de les zones més densament poblades del planeta- i bloquejat l'entrada d'aliments, aigua i electricitat, provocant un gran nombre de víctimes civils.

El grup comarcal reclamava l'adhesió del consistori "a la campanya civil internacional pel Boicot, les Desinversions i Sancions (BDS)", excloent-ne aquelles institucions, empreses o organitzacions israelianes que reconeguin de forma explícita els drets fonamentals del poble palestí, i no establir cap mena de conveni ni tracte comercial, acadèmic, cultural, polític o esportiu amb empreses, institucions o organitzacions, internacionals o nacionals, que extreuen un benefici econòmic o polític de la violació dels drets palestins.

En el text, els anticapitalistes van explicitar el que consideren un "gran còmplice de l'exèrcit israelià" que, segons comenten, "tenim molt a prop", fent referència a la multinacional israeliana ICL, que explota les mines de Súria i Sallent, i dona suport a l'exèrcit israelià.

Anteriorment, els consellers cupaires en un dictamen sobre la planificació de les obres dels nous col·lectors de salmorres de la comarca, recordaven que aquesta explotació minera arriba a tenir “suficients complicitats”, des dels diferents nivells de les institucions catalanes, perquè "continuïn rebent concessions sense que a hores d'ara l'administració sàpiga com revertiran el dany mediambiental comès fins ara". Denunciaven que en mig d'una sequera de país sense precedents, "és intolerable" que es continuï endavant amb la construcció del nou col·lector que subministrarà a ICL 6,86 hectòmetres cúbics de l'aigua regenerada de l'EDAR de Manresa, quan la mateixa EDAR en genera 8,5 i que fins ara aquest volum es retornava a la conca fluvial del Cardener i Llobregat perquè les següents poblacions en poguessin fer un ús.

Els anticapitalistes assenyalen que ICL "ha reconegut i recompensat" l'ocupació de Palestina, creant campanyes per donar part dels seus beneficis a programes socials de l'exèrcit israelià, sota el nom d'adopta un soldat. És a dir, ICL "apadrina a soldats que massacren la població palestina".

Els cupaires també van apuntar que ICL "distribueix fòsfor blanc com a munició de guerra" i que "l'exèrcit israelià llança les bombes de fòsfor blanc sobre la població de Gaza i del Líban, provocant cremades descomunals en tot allò que entra en contacte". La CUP va recordar que són armes que estan prohibides en tots els tractats internacionals.

La CUP Bages ha lamentat "especialment" el paper que va fer ERC Bages en aquesta moció, votant-la en contra a diferència que havien fet alguns dels seus consellers quan aquesta moció s'havia presentat als seus ajuntaments, "com és el cas de Sallent i de Santpedor".

També consideren preocupant que el govern comarcal intentés entrar una moció minuts abans d'iniciar al ple sense èxit. Conclouen que hi havia majoria suficient per tirar una declaració de condemna al genocidi i apartheid d'Israel, amb els vots d'En Comú - Confluència, que prèviament va presentar unes esmenes que es van acceptar, Esquerra Republicana i la mateixa CUP, però que ERC "va decidir mirar a una altra banda".