Caneló de rostit amb col verda manresana

La recepta de la xef del Cafè de Cabrianes pel mes de gener

Publicat el 11 de gener de 2023 a les 19:30
[h3]INGREDIENTS PER A UN CANELÓ XXL[/h3][nointext]
200 grams de carn magra de porc tallada a daus
200 grams de pollastre tallat a daus
200 grams de vedella tallada a daus
1 tira de cansalada tallada a daus
Mitja col verda manresana
2 cebes
1 tomàquet petit
2 grans d'all
1 farcellet d'herbes aromàtiques
60 grams de mantega
60 grams de farina
750 mil·lilitres de llet
Mitja nou moscada ratllada
Formatge ratllat
Oli
Sal

[h3]ELABORACIÓ[/h3]
1. Tallem les dues cebes en juliana i pelem i tallem el tomàquet i els grans d'all.

2. Agafem tota la carn (cansalada inclosa) i la posem en una paella grossa amb un bon raig d'oli. Deixem que es cogui durant uns pocs minuts i, quan comenci a estar dauradeta, hi incorporem la ceba. Abaixem el foc i quan la ceba tingui una mica de color, introduïm el tomàquet, els dos grans d'all i el farcellet d'herbes aromàtiques. Salpebrem i ho deixem coure uns 20 minuts a flama baixa.

3. Mentre la carn i les verdures van fent xup-xup, podem aprofitar per fer la beixamel: en un cassó petit escalfem la llet. Quan detectem que està a punt de bullir, parem el foc. Paral·lelament, en un altre cassó, fonem la mantega a foc lent. Un cop desfeta -i sense parar el foc- hi anem incorporant, mica en mica, la farina tamissada. És important que no deixem de remenar (idealment amb unes varetes de cuina) ni un moment, perquè si no, se'ns formaran grumolls. Quan la barreja farina-mantega comenci a agafar color, afegim la llet calenta, la nou moscada ratllada, una mica de pebre i un polsim de sal. Seguim remenant i quan veiem que té la intenció de bullir, parem el foc però continuem remenant. No deixem de fer-ho fins que la mescla s'espesseixi. Reservem.

4. Un cop passats els 20 minuts de cocció de la carn i les verdures -i després d'haver-les deixat refredar una estona- les posem en un vas de batedora o en una picadora i ho triturem tot ben triturat. Aboquem una mica de la beixamel que hem fet i barregem.

5. Agafem una olla, l'omplim d'aigua amb una mica de sal i la posem al foc. Mentre esperem que bulli, prenem un altre recipient i l'omplim d'aigua ben freda amb glaçons.

6. Quan l'aigua del foc arrenqui el bull, hi introduïm les fulles de la mitja col durant uns quants segons. Immediatament després les traslladem al recipient amb aigua i gel.
 
7. Estirem unes quantes tires de paper de cuina al damunt d'una superfície plana i hi posem les fulles de col perquè s'eixuguin. 

8. Agafem un rotlle de paper de film i l'estirem, també, al damunt d'una superfície plana. Hi posem unes quantes fulles de la col escaldada i, a sobre seu, el farcit del caneló amb beixamel que hem fet al començament. Amb l'ajuda del paper film, enrotllem la col perquè abraci el farcit.
 
9. Preescalfem el forn a 180 graus i en opció 'grill'. Un cop calent, posem el caneló en una safata, el reguem de beixamel i hi espolvoregem una mica de formatge ratllat pel damunt. Gratinem durant uns minuts i ja podem servir-lo!

[despiece][h4]#L'ApuntDelXef[/h4]
«A mi m'agrada rematar el plat amb una mica de pols de tòfona per sobre el caneló!»[/despiece]

[noticia]107250[/noticia]