[h3]INGREDIENTS PER A 2 PERSONES[/h3][nointext]
200 grams de bacallà
3 patates mitjanes
6 grans d'all (3 de laminats)
200 grams d'arròs
Un parell de grapats generosos de faves
1 col verda manresana
1 ceba
Tinta de calamar
200 mil·lilitres d'oli d'oliva varietat Corbella
Oli d'oliva
Sal
[h3]ELABORACIÓ[/h3]
1. Comencem per la brandada! Abans de res, pelem i bullim 2 patates. Un cop cuites, les trossegem. Reservem.
2. Retirem la pell dels talls de bacallà i la guardem per després.
3. Posem els 200 mil·lilitres d'oli d'oliva Corbella en una cassola. Mentre esperem que s'escalfi, pelem i laminem 3 grans d'all. Quan l'oli estigui calent, els afegim a la cassola i deixem que es daurin uns pocs minuts. Els retirem del foc i els reservem.
4. A la mateixa cassola, afegim el bacallà i deixem que es vagi coent a foc lent, bo i removent-la a bon ritme, com si estiguéssim fent un pil-pil, durant uns 7-8 minuts. Un cop passat aquest temps, afegim les patetes cuites i trossejades, rectifiquem de sal si s'escau i triturem la barreja. Ja tenim la brandada a punt!
5. Ara toca recuperar les pells del bacallà perquè farem una cotna d'arròs! En una olla grossa, hi posem els 200 grams d'arròs, les pells de bacallà i alguns dels alls torrats que hem reservat abans. Ho cobrim tot d'aigua i deixem que bulli a foc mig. La intenció és que l'arròs es passi de cocció. Per tant, no patiu si el deixeu coure més estona de la que indica el paquet; millor i tot, si ho feu!
6. Un cop cuit l'arròs amb les pells de bacallà i els alls, afegim a l'olla una mica de tinta de calamar.
7. Posem tota la barreja de l'olla en un vas de batedora i triturem. Estenem la mescla en una Silpat (una tela revestida de silicona) i la deixem reposar durant 48 hores a temperatura ambient (en cas que disposeu d'una deshidratadora, només caldrà que deshidrateu la barreja a 50 graus durant 3 hores).
8. Un cop passades les 48 hores (o les 3, si teniu deshidratadora), agafem la barreja i la trenquem a trossets.
9. Posem oli abundant en una paella i deixem que s'escalfi al foc. Quan estigui ben calent, hi aboquem els trossets de la barreja i els fregim ben fregits. Els reservem en un plat amb paper de cuina perquè absorbeixi l'oli sobrant.
10. Ara toca posar-nos amb les faves: les desgranem i les escaldem en una olla amb aigua bullint durant 1 minut. Les colem i les deixem refredar.
11. Un cop fredes, els en traiem la pell i el cor amb l'ajuda d'un ganivet. Guardem tant una cosa com l'altra per a les següents elaboracions.
12. Agafem els cors de les faves i els posem en un recipient amb oli d'oliva i dues làmines dels alls torrats que teníem reservats. Deixem infusionar la barreja a temperatura ambient durant 2 hores.
13. Vinga, ara toca fer els farcellets de col. Com els farem? Agafant-ne, per començar, un parell de fulles i escaldant-les uns segons amb aigua bullint. És important que immediatament després, poseu les fulles en un recipient amb aigua i gel. També és important que no llanceu l'aigua de la cocció, perquè la farem servir més endavant.
14. Un cop les fulles s'hagin refredat, les eixuguem ben eixutes i les estirem al damunt d'una plata o del mateix marbre de la cuina. Al centre de cadascuna d'elles, hi posem una cullerada ben generosa de brandada, i les enrotllem en forma de farcell.
15. Pelem la patata que encara ens queda i la ceba. La primera, l'esqueixem i la ceba la tallem a rodanxes grosses.
16. En un cassó gros hi posem una mica d'oli d'oliva i, quan estigui calent, hi afegim la ceba, que deixarem coure a foc mitjà. Quan veiem que comença a canviar de color i es torna transparent (que no es torri, sobretot!), hi introduïm la patata esqueixada i un polsim de sal. Ho cobrim tot amb l'aigua d'escaldar les fulles de col i deixem que bulli 15 minuts. Passat aquest temps, incorporem al cassó els troncs de la col, les faves, les pells de les faves. Ho fem bullir 5 minuts més.
17. Posem la barreja en un vas de batedora i la triturem. Perquè la crema ens quedi ben fina, la passem per un colador.
18. Som-hi! A emplatar! Abans de res, escalfem 1 minutet els farcellets de col al microones. Al fons del plat hi posem els cors de les faves ben escorreguts. Al damunt, un dels farcells de col amb brandada i, a sobre d'això, la cotna i una mica més de brandada. Per acabar, envoltem la peça de bacallà amb la cremeta que hem fet i amb uns puntets d'oli d'oliva Corbella cru.
Farcellet de col verda amb brandada de bacallà i cors de favetes amb la seva crema
La proposta de la xef del Cau de l'Ateneu pel mes de març
Ara a portada
-
Cultura i Mitjans Manresa bull d'activitat en una diada de Sant Jordi amb bones expectatives Redacció
-
Cultura i Mitjans Sant Jordi 2025: aquestes són les 73 novetats literàries d'autors del Bages i el Moianès Aina Font Torra
-
Societat «No és fàcil sortir de l'anonimat, però teníem clar que aquest llibre el fèiem en un sentit col·lectiu» Aina Font Torra
-
Economia L'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada guanya un Premi Pilarín Bayés de contes Redacció
-
Publicat el 15 de març de 2023 a les 19:30
Et pot interessar
-
Receptes Amb barret de xef Ou a baixa temperatura amb saltejat de carxofes i botifarra esparracada
-
Receptes Amb barret de xef Espàrrecs blancs amb gaspatxuelo d'escamarlans
-
Receptes Amb barret de xef Mousse d'espàrrecs blancs amb cítrics
-
Receptes Amb barret de xef Milfulles de carxofes, espàrrecs de marge i cansalada de Ral d'Avinyó