Ou a baixa temperatura amb saltejat de carxofes i botifarra esparracada

La proposta de la xef del Laida per als mesos d'abril i maig

Publicat el 25 d’abril de 2023 a les 18:30
[h3]INGREDIENTS PER A 4 PERSONES[/h3][nointext]
4 ous grans, preferiblement ecològics i de proximitat
8 carxofes
500 grams de botifarra de Calaf o semblant
Oli d'oliva verge extra
Sal
Oli d'oliva 0'4 (en cas de no disposar de ronner o forn de vapor)
Un gra d'all (en cas de no disposar de ronner o forn de vapor)
1 cullerada de grans de pebre negre (en cas de no disposar de ronner o forn de vapor)



[h3]ELABORACIÓ[/h3]
1. En una paella sense oli d'oli, esparraquem la botifarra i li traiem el budell (el tel que l'envolta). A foc mitjà, l'anem aixafant perquè es desfaci una mica. Veurem que el mateix greix que té no permet que s'enganxi a la paella. Un cop cuita, la salpebrem i la reservem.

2. Netegem les carxofes bo i desfent-nos de les fulles exteriors. Les tallem a quarts (o a vuitens, si són molt grosses) i les coem al buit amb un rajolí d'oli (al ronner o al forn de vapor, a 85 graus durant 60 minuts). En cas de no disposar ni de ronner ni de forn de vapor, podem optar per confiar-les. Com? Posant-les en una cassola juntament amb un gra d'all i una cullerada de pebre en gra, cobrint-les d'oli d'oliva 0,4 i deixant que es coguin entre 45 minuts i 1 hora.

3. Ara toca fer els ous a baixa temperatura! Per fer-los és necessari disposar d'un termòmetre de cuina, perquè caldrà assegurar-nos que l'aigua on els coem, no sobrepassi els 65 graus. Per tant: posem una olla amb aigua a escalfar. Quan aquesta arribi als 65 graus, hi aboquem els quatre ous amb closca i deixem que es coguin durant 20 minuts, bo i controlant que la temperatura de l'aigua es manté a 65 graus. 

4. Un cop passats els 20 minuts, traiem els ous de l'olla i els posem en un recipient amb aigua freda per trencar-ne la cocció. Seguidament, en traiem la closca i els reservem.

5. Saltegem les carxofes amb la botifarra en una mateixa paella amb una mica d'oli, a foc viu.

6. Per a emplatar, a la base del plat hi posem el saltejat de la botifarra i les carxofes i, al damunt, l'ou cuit a baixa temperatura.