El nomenament del bisbe de Vic com a comissari de les Caputxines posa en risc la futura residència al monestir

La Fundació Sociosanitària porta dos anys tenint cura i assumint les despeses de la comunitat arran de l'acord que va signar amb la congregació el gener de 2014 i que mai no va tenir el vist-i-plau del Bisbat

16 de novembre del 2016
Actualitzat el 17 de novembre a la 13:46h
Claustre del Monestir de Sant Carles Borromeu, al carrer Talamanca de Manresa
Claustre del Monestir de Sant Carles Borromeu, al carrer Talamanca de Manresa | Monestirs.cat
L'anunci del nomenament per part de la Santa Seu del bisbe de Vic, Monsenyor Romà Casanova, com a Comissari Pontifici del monestir de Sant Carles Borromeu de Manresa, a la seu de les Germanes Caputxines, al carrer Talamanca, ha agafat els diferents agents de la ciutat amb el peu canviat, fins al punt que han preferit no pronunciar-se sobre la designació fins que n'hagin fet una valoració més profunda.

Cal recordar que el gener de 2014 les Caputxines de Manresa i la Fundació Sociosanitària van arribat a un acord consensuat pel que les religioses donaven el monestir a la fundació a canvi que aquesta tingués cura de les sis germanes que vivien llavors al convent -actualment n'hi ha tres més una hospitalitzada-, on a banda de la vida contemplativa, treballaven en l'elaboració de sagrades formes que es distribuïen per parròquies de tot Catalunya. L'acord va ser signat per la que llavors era la Mare Abadessa del Monestir de Caputxines de Manresa, Teresa Caballero, amb el vist-i-plau de la Presidenta Federal, germana Josefina Grau, que es va desplaçar des de València per assistir a la presentació.

L'objecte de l'acord era que la Fundació Sociosanitària fes un ús social de la finca que té una superfície total de 4.500 metres quadrats dels quals 1.800 són edificats. El conveni contemplava la preservació de tots els elements arquitectònics i artístics de valor i determinar la millor manera per reconvertir espais en una residència per a persones amb problemes de dependència.

Des de llavors, la fundació es fa càrrec de les despeses del monestir i de la cura de les monges. Al mateix monestir del carrer Talamanca, funciona des de fa temps un centre d'atenció domiciliària que gestiona els assistents que es desplacen a casa de persones amb diversos graus de dependència per donar-los suport.

A nivell estructural, les Germanes Caputxines depenen directament del Vaticà, de manera que des del Bisbat de Vic, sempre contraris a la pèrdua de patrimoni, no han pogut, fins ara, incidir en aquesta decisió de les monges, malgrat que els contactes durant aquests dos anys han estat constants per intentar-ho.

Amb el nomenament de Monsenyor Romà Casanova com a nou Comissari Pontifici del monestir de Sant Carles Borromeu, el bisbe assumeix tot el poder sobre les Germanes Caputxines, tant per a les qüestions d'observança com per a l'economia, amb les facultats pròpies de qualsevol Superior Major.

Aquest fet comporta que la donació del monestir a la Fundació Sociosanitària per a que la converteixi en una residència per a persones amb problemes de dependència queda ara en la corda fluixa, i la cura de les quatre monges que queden passa d'una fundació especialitzada en el tractament de persones grans i amb dependència, a mans del Bisbat de Vic.

Prudència a Manresa

El nomenament del bisbe de Vic com a nou superior de les Caputxines de Manresa ha agafat per sorpresa als diferents agents implicats en l'acord de donació del monestir a la Fundació Sociosanitària. L'Ajuntament de Manresa ha decidit, inicialment, no pronunciar-se "fins que no s'hagi acabat de valorar", mentre que el Comissionat del Centre Històric, Adam Majó, ha recordat que "aquest espai és estratègic" i que la proposta de fer-hi una residència "no és només la més interessant, sinó l'única que tenim sobre la taula".

Per la seva part, la Fundació Sociosanitària, en una mostra de prudència, ha assegurat que és conscient que aquesta donació "comporta una molt dilatada tramitació d’acord amb el dret canònic", i que considera que el nomenament que ha fet públic aquest dimecres el Bisbat de Vic "no ha d’afectar la tramitació en curs per tal que el conjunt patrimonial pugui ser un equipament de serveis de caràcter sociosanitaris".