La Plataforma Ciutadana Solidària ja dóna aliments a més de 500 famílies

Aquest dilluns, la Plataforma ha estrenat un nou local, de 300 metres quadrats a la carretera de Vic, que substitueix el que feien servir fins ara al carrer Sobrerroca

Publicat el 12 d’abril de 2010 a les 14:30

Prestatgeries on es col·loquen els aliments que es distribueixen a les famílies necessitades. Montserrat Ayala

Més de 500 famílies reben quinzenalment l'ajut de la Plataforma Ciutadana de Solidaritat de Manresa. Aquesta Plataforma va néixer fa un any després que el Convent de Santa Clara de Manresa detectés un augment de les peticions d'aliments. Es va començar atenent unes 30 persones i actualment ja són més de mig miler les famílies que subsisteixen gràcies a aquesta ajuda. Aquest dilluns, la Plataforma ha estrenat un nou local, de 300 metres quadrats a la carretera de Vic, que substitueix el que feien servir fins ara al carrer Sobrerroca. Aquest local s'havia quedat petit per atendre el volum de famílies usuàries, que hores d'ara continua creixent. Una desena d'empreses col·laboren donant aliments.

Al Convent de Santa Clara ajudaven habitualment famílies en situació de pobresa estructural. La crisi, però, va agreujar la situació i va afegir a aquestes un gran nombre de famílies on els membres que fins llavors les mantenien s'havien quedat sense feina o a l'atur. Va ser a partir d'aquesta creixent demanda que es va constituir la Plataforma.

Actualment, el perfil de l'usuari de la Plataforma Ciutadana de Solidaritat de Manresa és el d'una persona que ja fa temps que no treballa i que ha esgotat el subsidi d'atur. Segons la voluntària Pilar Izquierdo, alguns tenen l'ajut complementari de 421 euros, però això continua sent insuficient per la subsistència de les famílies.

Tots els usuaris de la Plataforma vénen derivats de l'assistent social, Creu Roja o Althaia. La intervenció d'aquests agents evita que es produeixen abusos. Per això no es lliura cap aliment a cap persona que no vingui derivada per aquests agents.

La Plataforma els dóna un lot bàsic d'aliments que poden recollir cada quinze dies, sempre els dilluns. Quan hi ha nadons a la família també se'ls faciliten bolquers. En alguns casos es tracta d'un complement que ajuda les famílies a subsistir, en d'altres, el lot que reben cada quinze dies és l'únic que tenen per menjar.

Segons Izquierdo, en aquests moments ja no hi ha el creixement exponencial de noves derivacions que es va produir fins a l'estiu, però continuen augmentant les demandes. No obstant això, explica, la intervenció dels professionals de serveis socials permet tenir controlada la situació, tot i que "estem convençuts que encara hi ha gent que passa gana".

Canvi de local
Des d'aquesta setmana, tant la recollida com la distribució es centralitzen al nou local que l'entitat ha estrenat a la carretera de Vic de Manresa. Es tracta d'unes dependències d'uns 300 metres quadrats de superfície que ha cedit una empresa que vol mantenir l'anonimat. Segons Pilar Izquierdo, el trasllat ha representat un "canvi espectacular", ja que la situació actual era "insostenible". Ara, diu, es pot fer una millor distribució i organització del dispositiu tant d'emmagatzematge com de repartiment d'aliments.

Empreses solidàries
Els aliments que es distribueixen provenen de donacions d'una desena d'empreses que col·laboren amb la Plataforma. Una part dels aliments s'adquireixen amb les donacions econòmiques que es reben a través del número de compte de la plataforma i des de fa un mes, aproximadament, també es compta amb la col·laboració del Banc dels Aliments de Barcelona.

Segons Pilar Izquierdo, les empreses i alguns pagesos de la comarca estan sent cabdals per ajudar aquestes famílies, ja que tot i que "cada setmana es buida el magatzem" un cop s'ha fet la distribució, una setmana després "torna a estar ple". D'alguna manera, explica, tot i que creixen el nombre de casos de persones necessitades també hi ha cada vegada una actitud més solidària per part de les empreses.

El funcionament de la recollida i distribució dels aliments es fa gràcies a la col·laboració d'una trentena de voluntaris, dels quals deu són sempre al local quan es fa el repartiment dels aliments.