Les 5 discoteques de Manresa o de la vora on segur que has anat... o no

Saps que n'hi ha dues que es van inaugurar el 1979 i el 1981 i que encara continuen obertes?

Publicat el 04 d’agost de 2023 a les 10:01
Al llarg dels anys, el paisatge discotequer de Manresa i el seu entorn ha canviat molt, no tant pel que fa a grans sales, pràcticament inexistents en l'actualitat, sinó per la manera de viure la nit de la població, generalment en espais més oberts i menys foscos, en bars i locals adaptats per donar cobertura a la matinada.

La discoteca de grans extensions ha anat desapareixent, i les que queden s'han compartimentat per donar ofertes d'oci més específiques a les demandes del públic.
 

Els 70 i 80, un viver de l'oci nocturn manresà

Però a Manresa, fa més de tres dècades Mannix dominava el centre de la ciutat, mentre que Petter's o Atàngia eren dues sales de traspàs entre elles, ja decadents llavors, amb el riu Cardener de còmplice a la vora. Més enllà, i ja entrats els 80, lluny del nucli, Krono's revolucionava el panorama amb un nou concepte de sala gegant, de llums i de so, amb un sostre que s'obria, i fins i tot amb servei de bus nocturn des de la ciutat. Més tard, quan ja Petter's i Atàngia havien tancat portes, a la mateixa zona va obrir durant anys la Carpa del Riu com a espai d'estiu, sota una concessió de l'Ajuntament a tocar del Cardener.

Totes elles van anar tancant, fruit de les modes o d'altres processos de transformació. Algunes de cop, altres després de passar per diverses mans. D'aquestes últimes, Krono's va acabar sent Pont Aeri abans de l'ocàs definitiu. La Carpa, després que el consistori donés per finalitzada la concessió i aprofités per arreglar l'únic tram que quedava, ocupat, del passeig del Riu.
 

Quines discoteques són obertes ara?

D'aquella època, però, i d'abans i tot, n'hi van haver dues que es van saber adaptar i han sobreviscut als nostres dies. Evidentment amb molts canvis. I evidentment, també, amb alguns canvis de titularitat. La més antiga, ja en terme de Sant Fruitós, a l'antiga carretera de Berga, però apartada dels nuclis de població, va obrir portes el 1979, farà 45 anys el proper any, amb el nom de Menfis. Des de llavors només va estar tancada durant 5 anys, del 2011 al 2016, i ara és una de les sales referents de la comarca: Coco Village i Villa Martini, per tenir joc durant tot l'any.

La segona discoteca que es manté d'aquella època, en aquest cas amb menys canvis tant d'estil com de propietat, és el Sielu, a la plaça Valldaura -també a prop de Petter's, Atàngia i la Carpa del Riu-, fundada el 1981, tot i que no es va convertir en una discoteca referent fins més tard.

Ja molt més moderna hi ha l'Stroika, al polígon dels Dolors, que històricament combinava la discoteca amb concerts dels grups i solistes referents del país, i que ha begut d'un complex cooperatiu i d'economia social relacionat amb la música, la seva producció i la seva promoció. Atenció, no val anar-hi a l'estiu perquè tanquen. La propera Festa Major de Manresa, sigui d'una manera o una altra, tornaran a obrir.

L'últim espai a incorporar-se a la festa discotequera ha estat el polígon comercial dels Trullols. Allà, Silenci va fer una aposta amb una nova sala de grans dimensions, però després d'uns anys ha canviat de propietaris i ha passat a dir-se Seven que durant l'estiu limita l'espai a la terrassa de la nau amb el nom de Les Golfes. L'altra és l'Otium, al final del carrer del McDonalds i el Viena, a l'extrem més extrem del polígon, amb espai d'hivern i espai d'estiu a cel descobert.

En quantes d'aquestes sales has estat?