Manresa acull una trobada de municipis Cafè Ciutat

Representants de Terrassa, Molins de Rei, Mataró, Sant Adrià de Besòs, Sant Quirze del Vallès i Manresa celebren una reunió per intercanviar les seves experiències en aquest projecte que impulsa la Diputació de Barcelona

Publicat el 27 de febrer de 2013 a les 15:44
Trobada ciutats adherides projecte cafè ciutat 2013. Foto: AjM

Manresa va acollir dimarts una trobada de la xarxa de municipis que participen en el projecte solidari Cafè Ciutat que impulsa la Diputació de Barcelona, una iniciativa que consisteix en fomentar la consciència en el consum de cafè d'una manera responsable, coneixent el seu origen i les condicions de comerç just d'aquest i, alhora, identificant el producte amb la ciutat.
 
La reunió de treball es va celebrar a la Casa per la Pau i la Solidaritat Flors Sirera i va comptar amb la participació de la regidora de Serveis Socials, Acollida i Cooperació de l'Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich; la responsable de l'Espai de Concertació amb les Organitzacions de la Societat Civil de la Diputació de Barcelona, Carme Arolas; així com representants dels municipis de Terrassa, Molins de Rei, Mataró, Sant Adrià de Besòs, Sant Quirze del Vallès i Manresa.
 
Durant la trobada es va debatre sobre l'impuls d'aquest projec te en el context actual, donant a conèixer l' intercanvi d'experiències i bones pràctiques entre els municipis adherits així com la promoció d'eines comuns que es poden compartir entre els municipis.
 
La regidora Mercè Rosich va explicar als assistents el paper del projecte Cafè Ciutat en les polítiques locals de Cooperació a Manresa. Posteriorment, cada municipi va valorar les seves experiències en aquest projecte. L'objectiu de fons ha estat difondre la temàtica del comerç just a través de l'experiència de les cooperatives de cafè.
 
Què és Cafè Ciutat?
És un cafè procedent de cooperatives de camperols dels països menys afavorits, organitzats de forma participativa per a obtenir preus més justos per a les seves collites, que els permetin mill orar les seves condicions de vida i decidir el seu propi desenvolupament. És un cafè conreat sense agroquímics, per agrupacions de petits camperols, seguint tècniques tradicionals respectuoses amb la naturalesa.
 
Cafè Ciutat és una campanya dirigida al ciutadà, al teixit associatiu, entitats públiques i establiments per tal de fomentar la consciència en el consum de cafè d'una manera responsable. La proposta tracta de mantenir aquest recolzament d'una manera concreta i en un entorn de compromís associatiu com és vincular el consum de determinats cafès amb localitats i ciutats de la nostra terra al igual que en altres països europeus on ja s'han desenvolupat programes similars.
 
La campanya Café Ciutat disposa d' un cafè de comerç just amb identitat per la nostra ciutat. Un cafè de comerç just que vinc ula les ciutats amb un cafè d'origen. Donant la possibilitat a cada ciutat per agermanar-se amb una cooperativa cafetalera productora.
 
Per què Manresa participa al projecte Cafè Ciutat?
Aquest projecte és una de les propostes que l'Ajuntament de Manresa, conjuntament amb el Consell Municipal de Solidaritat, treballa per impulsar el consum responsable. D'una banda, es sensibilitza la ciutadania respecte al consum de productes de proximitat i, de l'altra, es reflexiona sobre la traçabilitat en els productes que vénen del sud.
 
A nivell de Manresa el projecte s'impulsa de la mà del soci local, l'Associació Josep Ma. Cunill pel Comerç Just i Responsable, que gestiona la botiga de comerç just (C/Urgell, 14). Es pot trobar al cafè a la mateixa botiga i també a les màquines de vènding d'equipaments municipals i en algunes de la FUB.