Reconèxer-se en la diversitat d'allò que significa "ser home" i en la relació amb totes les expressions de la masculinitat i introduir-s'hi amb un enfoc no punitiu, promovent l'empatia i buscant l'arrel de cada conflicte validant i abraçant tota i cadascuna de les realitats i promovent estratègies per acompanyar-se en l'exploració. Aquesta és la voluntat en la mirada humanista que proposa Tots els homes, que neix a Manresa impulsat per Oriol Bardia i que arrencarà la seva activitat el proper mes de gener amb el cicle mensual Trobem-nos - grup d'homes, al CAE, i amb el Grup de pares, a l'espai Vida Maternitat, cada quinze dies, en trobades no mixtes.
Tots els homes promou que els seus integrants comparteixin inquietuds, necessitats, aprenentatges i descobertes col·lectives al servei dels grups, en espais de permís, validació i consciència per millorar el benestar propi i amb l'entorn proper i estructural.
Cicle Trobem-nos, amb facilitador fix i cofacilitador mensual
El cicle Trobem-nos constarà de sis matinals de dissabte, una per mes de gener a juny, on cada jornada es tractarà un tema concret relacionat amb la masculinitat. Cada matinal tindrà Oriol Bardia com a facilitador fix i un cofacilitador que canviarà en cada sessió, promovent la diversitat en les mirades i propostes. Els cofacilitadors confirmats per aquesta primera edició del cicle són el facilitador sistèmic Santiago Scheele, el cantant Natxo Tarrés, el coachXavi Garcia, el sexòleg Pau Sala i l'acompanyant personal Índigo Fuentes.
Aquest cicle és un espai per a homes pensat en un clima de seguretat per a poder expressar-se lliurement tal i com es necessiti. Per això, aquest grup és per a persones que es reconeguin com a homes i majors d'edat, independentment de cap altra característica, validant i agraint tota aquesta diversitat portada al servei del grup. Cada sessió durarà quatre hores i mitja, amb descans, i es portarà a terme a la sala gran de parquet del CAE, al carrer Sant Joan Baptista de la Salle, 4-6, 1r.
Es promourà un treball que s'allunyi de la ment el màxim possible, connectant amb la part més emocional, corporal o fins i tot, espiritual de l'home, compatible amb una mirada crítica feminista i un enfoc de pràctica social per a la igualtat. Els facilitadors proposaran fer aquest treball a través d'espais de conversa, eines de facilitació sistèmica, dinàmiques grupals, visualitzacions, espais de debat crític o exercicis de moviment, entre d'altres, segons el tema que es tracti. Es proposaran exercicis segons cada tema per a que cadascú pugui descobrir d'ell mateix allò que aflori i posar-ho al servei del grup per a promoure un aprenentatge col·lectiu i exponencial.
Grup de pares a través de la facilitació sistèmica
En paral·lel, el mes de gener també s'iniciaran les trobades quinquenals a l'espai Vida Maternitat del carrer Doctor Esteve, 19, del Grup de pares de Tots els homes, que es basarà en una proposta a través de la facilitació sistèmica, en un clima de seguretat. És a dir, el facilitador proposarà un espai, mitançant un tipus de comunicació i exercicis, on puguin aflorar necessitats, preocupacions, motivacions o dubtes dels pares del grup, i sigui una oportunitat de reconeixement en la diversitat en l'enfoc de la paternitat.
A partir d'aquí, el facilitador anirà estirant del fil de totes aquestes temàtiques per a que cada pare pugui fer el seu propi viatge i descobrir en ell mateix allò que necessita per relacionar-se millor amb aquell tema que es treballa. El procés es posarà al servei del grup i, de manera col·lectiva i a través de les setmanes, s'anirà agafant confiança i profunditat per anar descobrint propostes que surtin del propi grup per a resoldre els temes que vagin apareixent. Com més sessions es comparteixin més cohesió, confiança i espais vulnerables es podran posar el valor i ser utilitzats com a font d'aprenentatge, individual i col·lectiu.
Les inscripcions al Grup de pares ja està oberta i al cicle Trobem-nos s'obriran el proper dilluns, 16 de desembre. Més informació dels dos grups i del projecte es pot trobar a l'Instagram de Tots els homes o escrivint a [email protected].