"Només tenim despeses; els ingressos estan sota zero". Així es titulava la peça que NacióManresa va publicar el passat 21 de juliol (encara no fa ni un any) després de parlar amb quatre de les agències de viatges més populars de la ciutat. I és que l'estiu del 2020 (i no només l'estiu; també la primavera anterior i la tardor de després) va ser desastrós per a les empreses del sector, que en comptes d'orgnitzar escapades per a la seva clientel·la, la feina que feien consistia, bàsicament, en anul·lar totes les reserves que els més optimistes s'havien aventurat a fer. El virus encara era un misteri i les vacunes, una utopia. Va ser tan descomunal la devallada que van patir les agències, que no només va obligar-les a fer ERTOS a tort i a dret, sinó que també les va encarar a la possibilitat d'haver de tancar el negoci.
[nointext]
Afortunadament, però, cap de les quatre empreses amb què va parlar aquest diari l'any passat ha hagut d'abaixar la persiana per sempre. No obstant, que no ho hagin acabat fent no és sinònim que tot s'hagi posat a lloc i que la dinàmica turística hagi tornat a la normalitat pre-pandèmica. El que sí que és cert és que gairebé quinze mesos després del començament de tot plegat, és la primera vegada que les agències comencen a veure "brots verds" en el seu futur; uns brots verds encara molt escassos que massa sovint es veuen eclipsats per la grisor intensa d'una incertesa col·lectiva derivada de la pràcticament nul·la coordinació entre països pel que fa a l'hora de travessar les seves fronteres a tall turístic.
[intext1]
"Ens trobem que no hi ha un criteri clar que marqui on es pot viatjar i on no, perquè cada país té les seves pròpies normes i restriccions", explica Pere Masanés, de Viatges Masanés, que té "l'esperança" que d'aquí a dues setmanes, quan es posi en marxa el certificat Covid digital, "la cosa canviarà una mica i la gent s'animarà més a marxar fora".
[h3]El doble d'estona per fer una reserva subjecta a canvis imprevisibles[/h3]
"Per vendre un bitllet d'avió, per exemple, ens hi estem el doble d'estona que abans per un tema purament administratiu", assenyala Sílvia Luque, de Caditravel. "Són molts els formularis que s'han d'omplir i la documentació que s'ha de presentar, i això porta temps i paciència", complementa Neus López, de Nautalia Viatges, mentre afegeix que "aquesta lentitud i burocratització en el procés de reserva "fa que molta gent es tiri enrere" i desestimi la possibilitat d'anar-se'n.
[intext2]
A banda d'aquest hàndicap administratiu, les agències entrevistades també manifesten una sensació agredolça pel que fa a la seva funció de guardaespatlles i d'intermediàries entre viatgers-companyies aèries-país de destí. "Per una banda, estem contents perquè aquest any trobem ens està venint més gent interessada a contractar els nostres serveis", diu Anna Morros, de Viatges Concord. Segons ella, aquest augment es deu al fet que "com que cadia dia canvien les restriccions, la població se sent més segura i emparada si hi ha algú al darrere que vetlla pels seus interessos i els ofereix un viatge amb garanties". Però existeixen, les garanties? Rosa Martínez, de Tot Travel, i Neus López, de Nautalia, no les tenen totes: "la seguretat que busca la gent a l'hora de viatjar no els la podem oferir, nosaltres, perquè les normes canvien constantment. Només cal veure amb el que va passar a Marroc per Setmana Santa, que van tancar les fronteres d'un dia per l'altre".
[h3]Canàries, Balears, Carib i Maldives: els destins més populars[/h3]
Tot i que encara queda tot l'estiu per davant i la tendència social, des de la pandèmia, és de no fer gaires plans a llarg termini, les cinc agències entrevistades per NacióManresa ja han començat a detectar quins són els destins estrella de les bagenques i bagencs que aposten per marxar de Catalunya durant les vacances. Les que se situen al capdamunt del podi són les illes Canàries i les Balears, i les segueixen, de molt a prop, la costa del Carib (Riviera Maya i República Dominicana, especialment) i l'arxipèlag de les Maldives. Aquests dos darrers "són destins on la interacció amb altra gent és mínima, i això és el que busca la clientel·la: defugir les massificacions", reflexiona Pere Masanés.
Altres motius que expliquen aquest interès pel Carib i les Maldives són que "en el cas del Carib, no demanen PCR per entrar-hi, i en el de les Maldives amb un PCR negatiu ja hi pots accedir sense haver de fer quarantena quan hi arribis", detalla Anna Morros. Neus López afegeix que "ara com ara, a nivell de preu, et surt pràcticament igual marxar a Menorca que a Riviera Maya. I, és clar, la gent, quan veu això, prefereix anar-se'n més lluny i veure paisatges diferents".
Tot i que els quatre destins esmentats són els més populars, també n'hi ha d'altres que van sortint. A Viatges Concord han notat un especial interès per Islàndia i Portugal; a Caditravel, per la costa d'Andalusia; a Tot Travel, Grècia i Turquia, i a Viatges Masanés, el continent africà, sobretot Tanzània: "en aquesta zona es poden fer molts safaris, que són activitats en les quals no cal que et relacionis amb ningú més que amb la teva bombolla i el xofer que porta la furgoneta", diu Masanés.
Viatges sí o no? Així estan vivint l'estiu de la pre-normalitat les agències de Manresa
Malgrat notar una certa millora pel que fa a reserves, les empreses del sector no les tenen totes: "fins que no hi hagi una coordinació general entre països pel que fa a restriccions a l'hora de viatjar, la gent no s'acabarà de llençar"
Ara a portada
-
-
Cultura i Mitjans Sant Jordi 2025: aquestes són les 73 novetats literàries d'autors del Bages i el Moianès Aina Font Torra
-
Cultura i Mitjans El centre de Súria s'omple de música i festa en l'inici de les Caramelles Redacció
-
-
Esports El Baxi Manresa continua la caça del play-off davant un Bàsquet Girona en alça Xavier Sucarrats
Publicat el 18 de juny de 2021 a les 12:44
Actualitzat el 30 de juny de 2021 a les 17:57
Et pot interessar
-
Societat Tall de trànsit a tocar del tanatori Mémora de Manresa durant un mes
-
Societat Ampans tornarà a portar roses per Sant Jordi a les residències de gent gran
-
Societat El bitllet senzill del bus urbà de Manresa costarà només 1 euro per la diada de Sant Jordi
-
Societat Parir un fill mort a la setmana 40: «He agraït molt més les abraçades que les paraules»