La muntanya russa del procés viurà avui un moment àlgid, de transmissió de confiança i fermesa amb l'acte que aquest matí protagonitzaran a Palau el president i el vicepresident, els consellers i la segona línia de l'executiu. Tots ells rubricaran un document per certificar el seu compromís amb el referèndum, pactat o no, de setembre. El text no tindrà valor jurídic ni dirà com es licitarà (abans de final de maig) el necessari per celebrar-lo, però tindrà molt valor polític. Qui se'n desentengui, qui es faci enrere per la negativa del govern espanyol, estarà cometent una cosa molt similar a un frau. Si algú se'n volia apartar perquè no ho veu clar o creu que no sortirà i pot acabar inhabilitat ha deixat passar aquests dies el moment de fer-ho: després de la batussa de la setmana passada ja no venia d'un pam. Joan Serra Carné i Oriol March us expliquen en aquesta crònica molts detalls de l'acte, molt treballat internament, d'aquest matí i que hauria d'empènyer la mobilització.
Sobre l'acte i l'impacte polític de Sant Jordi, que vam ser els primers en explicar en aquesta informació, opina el nostre cap de Cultura, Esteve Plantada. Aquests dies l'heu vist fent recomanacions (ahir tocaven llibres d'història) al canal televisiu "NacióCàpsules" que hem posat en marxa. En aquest nou mitjà per estar encara més a prop vostre hi hem estrenat la secció "En procés". Setmanalment Oriol March, que com heu comprovat és un excel·lent cronista a qui tenim sempre penjat del telèfon amb els protagonistes de la nostra política, analitzarà el moment en que ens trobem. La seva primera càpsula, sobre l'acte d'avui. Ahir també vam tenir una bona notícia al diari: tant OJD Inteactiva com comScore, els dos grans mesuradors d'audiències -ho fan amb mètodes diferents-, han certificat el lideratge de NacióDigital. A les més de quaranta persones i a les desenes d'articulistes i analistes que el fem cada dia ens apassiona explicar el moment i ens encanta que hi sigueu. Gràcies per la confiança!
El Parlament s'escalfa. I mentre al Pati dels Tarongers es produeix una mena de resurrecció del procés (l'enèsima) al Parlament hi pot haver brega. Les facilitats que posa el reglament per constituir comissions d'investigació n'han provocat dues: la de l'"operació Catalunya" i la del cas Santi Vidal. La primera, impulsada pels sobiranistes, pretén esbrinar què es va coure al Ministeri de l'Interior i a altres despatxos de Madrid contra l'independentisme, i la segona, reclamada pels unionistes, què hi ha de cert en el que explicava el ja ex-cap de files d'ERC al Senat. De cap se'n traurà massa més que retrets. Més tenint en compte com, en el cas de la de l'"operació Catalunya", el PP, el PSOE i C's han matat a Madrid la comissió del Congrés que investigava el mateix assumpte frenant les iniciatives dels grups catalans. No els volen donar protagonisme en un circ en el qual personatges com Paco Marhuenda (no us perdeu el perfil de Pep Martí) dirigeixen diaris i són comissaris honorífics.
Vist i llegit
Bill O'Reilly era, fins ahir, el presentador estrella de la cadena nord-americana Fox News. S'ha vist obligat a plegar després que transcendissin una sèrie de demandes sobre assetjament sexual publicades pel diari The New York Times. Des que van començar a aparèixer aquestes informacions, més de 50 anunciants han abandonat el programa d'O'Reilly, un dels més vistos de la televisió per cable. La decisió final de l'acomiadament, ben explicada en aquest enllaç també del diari novaiorquès, l'ha pres Rupert Murdoch, el màxim responsable de News Corporation. Ho signen Emily Steel i Michael S. Schmidt.
El passadís
La junta general d'accionistes de Gas Natural Fenosa celebrada ahir va congregar molts vips. L'escàndol de corrupció que ha esquitxat el PP de Madrid i les detencions, entre d'altres, de l'expresident de la Comunitat Ignacio González, van ser molt comentades. L'empresari caçatalents Luis Conde en parlava en un cercle reduït assegurant que posa "la mà al foc per Esperanza Aguirre". Conde deia que coneix molt l'expresidenta madrilenya, que sap com viu i que és "de costums sòbries". I certament l'ha tractada: Aguirre va treballar per la seva firma. Se suposa que amb més sagacitat que la que va demostrar escollint els seus principals col·laboradors i successors a la comunitat.
L'efemèride
Tal dia com avui de l'any 1992 s'inaugurava a Espanya la primera línia ferroviària d'alta velocitat. Per desenvolupar el sud del país i compensar la inversió en els Jocs Olímpics de Barcelona que se celebrarien aquell estiu, el govern de Felipe González, del PSOE, va decidir que aquesta unís Madrid i Sevilla, que en aquelles dates inauguraria l'Exposició Universal. Es descartava la rendible Madrid-Barcelona, que trigaria més de quinze anys en ser realitat, i el corredor mediterrani, encara una quimera malgrat que és clau en el desenvolupament econòmic de la península. La majoria de les províncies espanyoles tenen ja alta velocitat (amb un mapa radial) i la inversió ha estat monstruosa. Ara, l'alta velocitat és rendible però mai es recuperaran els diners gastats. Aquest reportatge del 30 minuts de TV3 aborda l'arribada del TGV a Catalunya.
L'aniversari
Un 21 d'abril de l'any 1917, avui fa cent anys, va nàixer a Barcelona el poeta i crític d'art Josep Palau i Fabre, un dels principals especialistes en l'obra del genial pintor Pablo Ruíz Picassso. Palau, que va morir a la mateixa ciutat l'any 2008, es vinculà de ben jove a moviments artístics fins que la guerra el va dur a l'exili. La seva obra és extensa i al tram final de la seva vida va rebre nombrosos reconeixements per universalitzar la cultura catalana. Aquí Maria del Mar Bonet i Carlos Gramaje canten el seu Jo em donaria a qui em volgués.
subdirector de NacióDigital
Fes clic aquí per subscriure't-hi