El CAP Gòtic planteja el seu trasllat a la comissaria de la Via Laietana

Professionals i usuaris de l'ambulatori reclamen la instal·lació de mòduls a la plaça Joaquim Xirau fins que no es trobi una ubicació definitiva

Treballadors i veïns del CAP Gòtic
Treballadors i veïns del CAP Gòtic | Andreu Merino
11 de juny de 2020, 12:00
Actualitzat: 12:25h
Els veïns i treballadors del CAP Gòtic de Barcelona han presentat oficialment aquest dijous la nova plataforma que han constituït per reclamar una nova ubicació per a l'ambulatori. L'equipament està pendent de trasllat des del 2008 i segons els sanitaris el coronavirus l'ha portat al límit.


Per això han posat sobre a taula de l'Ajuntament i el Departament de Salut tres propostes de nou emplaçament: l'antiga Foneria de Canons, a les Rambles, l'edifici annex de Correus i la prefectura de la policia nacional espanyola a la Via Laietana. 

La plataforma també reclama a l'Ajuntament que mentre no es troba una solució definitiva per al trasllat, es permeti la instal·lació de mòduls provisionals per a les consultes a la plaça Joaquim Xirau, just davant del CAP. Segons asseguren veïns i treballadors, però, el govern municipal encara no ha respost la proposta i tot just ahir va cancel·lar una reunió per abordar la proposta.

En aquest escenari, veïns i treballadors avisen que s'han arribat a plantejar el tancament de l'ambulatori fins que no disposin d'espais alternatius. "No podem garantir la seguretat dels usuaris", ha assegurat la directora, Helia Cebrián, durant la roda de premsa de presentació de la plataforma. "Si l'Ajuntament no respon, potser haurem de plantejar mesures més contundents", ha avisat.

Pel que fa a les propostes d'ubicació definitiva, l'Ajuntament i la direcció del CAP havien abordat la possibilitat que fos l'antiga Foneria de Canons. A principis de març, però, el president Quim Torra va anunciar la intenció del Govern de convertir l'edifici en un nou espai cultural.

L'anunci va agafar per sorpresa l'Ajuntament. En l'anterior mandat el consistori ja va voler comprar l'edifici, propietat de la Generalitat, però finalment les dues administracions no van arribar a un acord pel preu. Les crítiques a l'anunci de Torra també van arribar des del grup d'ERC a l'Ajuntament, acusant-lo d'actuar amb "irresponsabilitat", per no haver consultar els nous usos amb els veïns.

L'altre espai que els professionals veuen amb bons ulls per al trasllat és l'edifici annex a la part posterior de Correus. És propietat de l'Estat i el govern espanyol negocia amb el clúster d'startups Barcelona Tech City, una ampliació de la seva seu, que comptaria amb el vistiplau de l'Ajuntament, segons va avançar La Vanguardia.

La comissaria, en el punt de mira

Aquest dijous, en la presentació de la plataforma, veïns i treballadors han afegit una tercera opció per al trasllat: la comissaria de la Via Laietana. La prefectura de la policia nacional espanyola fa temps que és en el punt de mira de col·lectius veïnals i de l'Ajuntament i ara el CAP Gòtic l'assenyala com a solució.

El 2017, la Comissió d'Interior del Congrés dels Diputats va aprovar una proposició no de llei presentada per ERC per convertir la comissaria en un memorial de la repressió franquista. Ja el 2019, els republicans van portar a l'Ajuntament de Barcelona una proposició per traslladar la prefectura. Van rebre el suport de Junts per Catalunya i dels dos grups de govern, Barcelona en Comú i el PSC. 

Abans el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ja havia enviat una carta al cap de la policia espanyola a Catalunya instant-lo a "iniciar un diàleg" sobre el futur de la prefectura. Concretament, Rabassa expressava el seu "convenciment" que l'espai on s'ubica no és "idoni" i avança la idea de traslladar la prefectura a un altre indret.
Arxivat a