El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) ha estat l'escenari de la cerimònia dels XVI Premis i Medalles d'Honor de Foment del Treball, que s'ha celebrat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès; el ministre d’Indústria, Comerç i Turisme, Héctor Gómez; la presidenta del Parlament, Anna Erra, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. Un acte certament que ha escenificat un moment d'alt voltatge polític, a les portes d'una possible investidura, si acaben bé les negociacions entre Pedro Sánchez i les forces sobiranistes en plena batalla pel relat, just el mateix dia que s'ha produït un encontre entre Carles Puigdemont i el número 3 del PSOE, Santos Cerdán, a Waterloo.
Jaume Collboni s'ha referit a la necessitat d'"acords generosos". L'alcalde de Barcelona ha advocat perquè "les institucions hem de tornar a ser els protagonistes del diàleg social" i ha assenyalat que "tenim l'oportunitat històrica de garantir la convivència i la política útil" en un context en què la gent reclama "generar confiança". La presidenta del Parlament, Anna Erra, ha destacat que els premis empresarials demostren que hi ha "un país fort, un país d'emprenedors".
El ministre Héctor Gómez s'ha referit també al valor del "diàleg" entre les institucions, posant en valor el pes de la col·laboració publicoprivada i al "lideratge europeu" que, segons ell, ha demostrat l'estat espanyol.
El president Pere Aragonès ha posat en valor la "bona marxa" de l'economia catalana en un context d'incertesa, amb una taxa d'atur del 8%, de les millors xifres del darrers anys, amb 3.700.000 persones treballant, la inversió anunciada per AstraZeneca o els bons resultats de Seat, mostrant la voluntat que la indústria passi del 20% al 25% del PIB el 2030. "Tornem a batre rècords en les vendes a l'exterior", ha dit.
Aragonès ha proclamat que es viu "un moment polític de cruïlla", assenyalant que les paraules de Sánchez sobre l'amnistia "van en la bona direcció, però calen més passes", citant Rodalies i el sistema de finançament. "Tenim una oportunitat que ens hem de prendre seriosament", ha afirmat. Aragonès ha assenyalat que "diàleg sí, però ara cal agafar compromisos".
"És clar que hi haurà investidura"
A l'inici de l'acte, pocs se sorprenien de la notícia de la trobada entre Puigdemont i Santos Cerdán, a Waterloo. Hi haurà investidura? "Home, és clar que hi haurà investidura!", assegurava un directiu de Foment. En el nucli dur de la patronal predomina la tesi que Pedro Sánchez podrà formar govern. La mateixa persona afirmava que "l'acord s'intuïa des de l'entesa per formar la mesa del Congrés". Però de moment, Foment no badarà boca sobre l'amnistia. La consigna és "estabilitat, estabilitat i estabilitat". Una altra cosa és després de l'aprovació d'una Llei d'amnistia. Aleshores, ja es veurà.
Hi era també Joan Carles Gallego, avui diputat dels comuns, que va ser durant anys un dels protagonistes del diàleg social com a secretari generals de Comissions a Catalunya. Gallego subratllava abans d'entrar a l'auditori del TNC que "tot indica que les negociacions estan molt madures, no només en el tema de la investidura". El veterà sindicalista comentava que "tot el tema del deute del FLA està encarrilat i és fàcil de defensar perquè no afecta tan sols Catalunya, sinó també comunitats autònomes governades pel PP, com és el cas de València".
El Cercle d'Economia, que sovint fa d'antena sensible de l'empresariat, ja va obrir-se a l'amnistia en el document fet públic dijous passat. Pimec, la patronal de les pimes, va ser encara més explícita fa unes setmanes. Foment resta en silenci, tot i que són coneguts els moviments "diplomàtics" de Josep Sánchez Llibre, que ha mantingut canals oberts amb tots els partits sobiranistes i amb Waterloo. L'acte de Foment té lloc també quan s'han expressat tonalitats molt diferents entre els empresariats català i espanyol. Si a la CEOE, el seu president, Antonio Garamendi, ja va deixar clar el seu "no" a l'amnistia, des de Foment posen l'accent en la necessitat d'"estabilitat".
Els empresaris, tant en els discursos com en els passadissos, han deixat ben clar els seus objectius: "consensos bàsics", "estabilitat", "afavorir l'economia productiva". Ho ha assenyalat en la seva intervenció el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, quan ha reclamat que es garanteixi el creixement, un ecosistema fiscal competitiu, amb seguretat jurídica. Ha incidit en la política fiscal, que ha demanat que serveixi per "millorar la productivitat i el creixement de les empreses". El líder patronal ha volgut ser realista i ha dit que "no demanen pactes d'estat que avui semblen impossibles, sinó consensos bàsics i essencials".
Quan Sánchez Llibre reclama una millor fiscalitat per a les empreses i que els governs tinguin en compte l paper dels empresaris, sempre ensenya una carta de pes que sap que és un bon element de pressió sobre els governants: "Que les empreses tornin a Catalunya perquè és aquí on han d'estar". El president de Foment ha volgut també llançar missatges que trobessin receptor en la classe política governant i ha assenyalat que "el principal repte que té la nostra societat és la creixent desigualtat social", tot afirmant que un paper dels empresaris és "que ningú no es quedi enrere".
Els guardonats han estat Joan Castells, president de FIATC Seguros, amb la Medalla d'Honor a l'Empresari de l'Any, i a Juan Echevarría Puig, amb la Medalla d'Honor a la Trajectòria Empresarial. Quant a empreses guardonades, els XVI Premis de la patronal han reconegut Transports Generals d'Olesa en la categoria de Desenvolupament Sostenible; Randstad en Igualtat; Esbo Logístics en Innovació; Moventia en Internacionalització; dos premis ex aequo per a Coca-Cola i l'entitat ONG K9 Creixell en Responsabilitat Social, i Vallformosa com a Pime de l'Any.