Amnistia i idil·li en seu patronal

Yolanda Díaz i Pimec escenifiquen complicitat en el tema de l'amnistia i la vicepresidenta espanyola elogia el paper jugat per les patronals per superar els conflictes

Díaz amb la cúpula de Pimec.
Díaz amb la cúpula de Pimec. | ACN
06 d'octubre del 2023
Actualitzat el 07 d'octubre a les 8:04h
El que no es pot negar a l'empresariat català és el seu pragmatisme. Fa uns mesos, en vigílies de les eleccions espanyoles, un important directiu de la patronal Pimec admetia a Nació que els preocupava un govern de PP i Vox, però tot seguit afegia. "Però, i què?", donant a entendre que s'entendrien amb el govern espanyol que es formés. Aquest divendres, han rebut la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, líder de Sumar, en un clima de màxima calidesa. Val a dir que l'ambient no era gens forçat. Díaz s'ha sentit com a casa seva. Una dirigent de la patronal comentava a la sortida que la trobada havia estat "més que cordial".

Díaz ha visitat la seu de Pimec en qualitat de vicepresidenta i ministra de Treball. Ho ha fet el mateix dia que ha anunciat que dimarts es presentarà un informe sobre l'encaix jurídic d'una amnistia, elaborat per un grup de catedràtics i experts en dret penal i coordinat per Jaume Asens. En la compareixença amb els mitjans, Díaz i el president de Pimec, Antoni Cañete, han coincidit gairebé fil per randa en el suport a l'amnistia. Sense esmentar-la, Cañete ha dit que Pimec dona suport a "treure dels tribunals el que no pertoca als tribunals i tornar a la política el que pertany a la política". Aquesta tarda, Pedro Sánchez, des de la cimera europea de Granada, posava distància respecte de la proposta de Sumar, però ja defensava explícitament l'amnistia.   

La vicepresidenta ha repetit paraules molt similars i ha aprofitat per elogiar el paper d'empresaris i sindicats per superar els conflictes: "Ells són els que estan sempre a l'alçada". S'ha mostrat confiada en la formació d'un "govern de coalició progressista", mentre que Cañete reclamava la formació d'un nou govern l'abans possible. Poques vegades s'ha vist major empatia entre un dirigent de l'esquerra a l'esquerra del PSOE i una organització patronal. 

Però el suport de Pimec a l'amnistia ha tingut també com a resposta gestos clars de Díaz en temes molt sensibles per les pimes. La vicepresidenta en funcions ha anunciat que l'executiu "treballa" en el tema de la representativitat, un aspecte crucial per Pimec, que demana -avui ho ha tornat a expressar Cañete- seure en la taula del diàleg social amb la posició que pertoca a un teixit que representa el 98% del PIB i el 75% de l'ocupació. Díaz també ha esmentat un altre tema sensible per la patronal: la competitivitat, reconeixent que l'estat espanyol ha d'avançar en aquest tema i defensant la creació d'un consell de la competitivitat.

Yolanda Díaz ha estat rebuda per la cúpula de Pimec i s'ha reunit amb l'executiva de l'organització, però ampliada, ja que a la trobada s'hi han afegit alguns pesos pesants de les pimes, com l'expresident Josep González, un home que continua sent rellevant a la patronal i que s'ha assegut davant per davant de la vicepresidenta.


Una relació que no és d'ara

La visita de la líder de Sumar va bé a l'estratègia d'una Pimec que lluita aferrissadament per consolidar una posició de lideratge, sempre en pugna amb Foment del Treball. L'equip de Cañete va ser el principal impulsor de Conpymes, l'organització que agrupa les pimes de l'estat espanyol, l'any 2021. Una creació en què va tenir un paper Begoña Gómez, dona de Sánchez i màster en màrqueting i administració d'empreses. En el naixement de Conpymes, vist amb recel per la gran patronal CEOE, la bona acollida de Díaz també va ser important. Pimec ha recorregut a totes les diplomàcies possibles i el juny del 2022 va dur Pedro Sánchez a l'acte de lliurament dels Premis Pimec, que es va fer al Camp Nou.

Pimec viu bons moments. Els resultats de les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona també han somrigut a la patronal, que tenia molts membres en la candidatura guanyadora de Josep Santacreu. La incidència de Pimec a la Cambra serà, poca o molta, més visible a l'entitat.      

Són dies intensos també per Díaz. Dimarts, a la seu de l'Ateneu Barcelonès, es presentarà l'informe sobre l'amnistia elaborat per un grup d'experts en dret penal de Sumar. Dijous, Díaz va ser la convidada en un altre dels grans espais de la burgesia barcelonina, els Fòrums de La Vanguardia, on va tornar a defensar la seva aposta per la desjudicialització i l'amnistia. Ara ja sap que té l'alè de la patronal.
Arxivat a