Té possibilitats la proposta d'obrir comerços més diumenges i festius a Barcelona?

Mentre els comerciants plantegen ampliar els permisos per obrir en cap de setmana per satisfer turistes amb alt poder adquisitiu, els sindicats majoritaris avancen que s'hi negaran

Una botiga del passeig de Gràcia de Barcelona, en imatge d'arxiu
Una botiga del passeig de Gràcia de Barcelona, en imatge d'arxiu | Hugo Fernández
24 de març de 2024, 16:00
Actualitzat: 25 de març, 13:01h
Barcelona té un debat sobre la taula que es va obrir dos anys enrere, encara amb el govern de comuns i socialistes, i que s'acabarà de resoldre l'any vinent. Ara, però, ja hi ha moviments per encaminar-ne els resultats. Es tracta de l'obertura de comerços en diumenges i festius. Aquesta realitat, que fins fa poc quedava restringida a un màxim de deu festius l'any en què cada botiga podia obrir, als barris més cèntrics de Barcelona ja s'ha fet elàstica. A més del règim habitual, aquests comerços poden aixecar la persiana tots els diumenges i festius encabits entre el 15 de maig i el 15 de setembre. Ara, però, la principal associació comercial dels negocis d'aquestes zones -Barcelona Oberta- ja planteja ampliar-ho en el temps. Aquesta proposta, però, té possibilitats? Els sindicats fins ara implicats en la mesura -CCOO i UGT- s'hi posicionen en contra, mentre que l'Ajuntament obre la porta a estudiar el futur dels diumenges i festius a mig termini sense mullar-se.

De fet, el govern municipal destaca que la mesura de liberalitzar l'obertura de comerços en diumenges i festius entre maig i setembre està sent analitzada a la taula de seguiment que aplega diverses entitats empresarials, sindicats i consistori. En aquesta línia, fonts oficials del govern socialista remarquen a aquest diari que a la darrera trobada celebrada al gener "tots els agents van coincidir a destacar els bons resultats obtinguts fins ara". Ara proposen "continuar avaluant" aquesta prova pilot de quatre anys i decidir a partir del 2025, quan finalitzi la iniciativa.

El cert, però, és que encara hi ha molts dubtes sobre la mesura. L'última anàlisi presentada en públic per l'Ajuntament va ser a finals de 2022 en una comissió municipal. Llavors es va informar que el primer any de la proposta només van obrir els diumenges i festius el 15,7% dels comerços que podien fer-ho i que els que ho van fer eren sobretot les grans marques. També es certificaven alguns incompliments de les condicions als treballadors. Ara, però, aquesta última carpeta s'hauria solucionat a partir del fet que els convenis laborals han anat incorporant les peticions dels sindicats.

De moment, l'entitat Barcelona Oberta ja va assenyalar aquest mateix gener que volien poder obrir "tot l'any", sense cap cotilla temporal. Aquesta era la petició pública de màxims. Especialment, es va dir, per poder competir amb ciutats com Madrid en el marc dels grans esdeveniments. Fonts empresarials, però, matisen que la revisió que es proposarà a les parts quan finalitzi la prova pilot podria quedar-se en estirar la mesura en el calendari per davant i per darrere. Per davant, des de Setmana Santa. I per darrere, fins a Tots Sants. És a dir, passar d'un permís per obrir diumenges i festius de quatre mesos a més de mig any. El motiu que s'argumenta és que el turista que busquen els comerciants del centre -amb més capacitat adquisitiva- no és el visitant d'estiu, sinó que ve en èpoques de menys saturació. 


Negativa dels sindicats

D'entrada, això no satisfà els sindicats. Ni els que fa temps que critiquen la mesura -com la CGT- ni els que es van arribar a implicar en el pacte per fer l'ampliació de l'horari comercial: UGT i CCOO. En aquest sentit, fonts d'UGT asseguren que ells no veuen cap motiu per allargar els terminis actuals, que ja suposaven una ampliació dels permisos comercials inèdita a Barcelona. Si bé els consta que la part empresarial està tantejant el terreny per allargar els mesos en què poden obrir sense limitacions, remarquen que encara no s'ha plantejat cap proposta ferma i no s'hi han hagut de pronunciar. Ara bé, quan arribi el moment, des del sindicat es referma que "la posició és que no"

També des de CCOO apunten en la mateixa línia. "No ens volem moure", diu una veu autoritzada del sindicat. A més, avisa que si s'estén el calendari actual i li sumem els deu diumenges i festius que ja es poden obrir -per vuit permisos de la Generalitat i dos de l'Ajuntament de Barcelona- "pràcticament la ciutat estarà oberta tot l'any". Aquest escenari no és el desitjable, segons apunten des de CCOO.

De moment, la prova és vigent fins al setembre de 2025. Fins ara, els representants polítics del govern municipal -primer amb Ada Colau al capdavant i després amb Jaume Collboni- s'han referit a la mesura com un cúmul de consensos. I els grans sindicats en són la clau. Si els sindicats mantenen la seva posició contrària, difícilment l'Ajuntament podrà satisfer les aspiracions dels comerciants del centre de Barcelona. Ara bé, preguntat per aquest diari, ha evitat posicionar-se de manera ferma. Mentrestant, encara s'esperen els resultats més actualitzats i exhaustius d'una mesura que va iniciar-se amb la promesa de crear milers de llocs de treball.