Opinió

Els Mossos, el procés i el dia «D»

«Què passarà si el govern català convoca un referèndum, la justícia espanyola el suspèn i un jutge ordena a la policia catalana que retiri les urnes?»

Roger Palà
27 de desembre de 2016, 22:01
Els Mossos d’Esquadra han detingut per ordre de l’Audiència Nacional espanyola al regidor de Capgirem Vic Joan Coma. El procés contra Coma posa de manifest dues coses: d’una banda, de la deriva de l’estat espanyol cap a plantejaments propis de règims totalitaris: a Coma, càrrec electe, se’l deté i se’l vol jutjar per un suposat delicte d’opinió. Tanmateix, el cas de Coma també posa sobre la taula una qüestió fonamental: el difícil paper dels Mossos en l’actual context polític.

Els Mossos actuaven ahir com a policia judicial sota les ordres de l’Audiència Nacional espanyola. El mateix va passar amb l’alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, que va ser detinguda en el marc d’un procés judicial encetat per una denúncia del sindicat ultra Manos Limpias. En aquella ocasió, però, l’actuació policial va suposar una sonada picabaralla entre la conselleria d’Interior i la CUP, que va acabar demanant la dimissió del conseller d’Interior, Jordi Jané. En el cas de Coma, en canvi, els cupaires han decidit mantenir un perfil menys bel·ligerant i centrar les seves crítiques en l’actuació de l’Estat. Un senyal que la comunicació entre l’esquerra independentista i Interior pot haver estat, en aquest cas, més fluïda que fa uns mesos.

La reacció cautelosa de la CUP en el cas de Joan Coma és especialment significativa, sobretot en un moment en què les relacions cupaires amb Junts pel Sí no passen pel millor moment. Les pròximes setmanes seran complicades i la negociació dels pressupostos tensarà de nou les relacions dins del món independentista. Tanmateix, mentre això passa, el gran interrogant de la nova fase del procés segueix sense resposta: què passarà si el govern convoca un referèndum, la justícia espanyola el suspèn i un jutge ordena als Mossos retirar les urnes?

És en aquest context en que la frase de Joan Coma pren tot el sentit: “si es vol fer una truita cal trencar els ous”. I en el cas de la convocatòria del referèndum hi podrem posar més o menys edulcorant argumental, però al final, per realitzar-lo, les institucions catalanes haurien de fer cas omís de la llei espanyola. Quina seria llavors la reacció de la conselleria d’Interior? La llei de Transitorietat jurídica, per molt ben dissenyada que estigui, amb tota seguretat acabarà recorreguda i suspesa al TC. Podrà llavors el conseller Jané obligar als Mossos a no complir l’ordre d’un jutge? En quina situació quedaran els funcionaris policials si això passa? I si no passa, en quina situació quedarà el procés sobiranista?

Tanmateix, vist el que hem vist fins ara, la pregunta més pertinent a respondre potser seria la següent: el govern té alguna estratègia definida amb els Mossos per quan arribi el ‘dia D’? O simplement ja ens ho trobarem?
 

Periodista i cooperativista, impulsor del digital Crític, especialitzat en periodisme d'investigació. He estat cap de redacció de la revista Enderrock i he col·laborat amb mitjans com la Directa, El Triangle, la revista El Temps i el diari El Punt Avui. Soc membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils i participo de l'observatori crític dels mitjans Mèdia.cat. He coordinat durant quatre anys l'Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics.

El més llegit