Opinió

Google a Cuba

«En canvi no es permetrà l’accés als continguts que no siguin de Google, per la qual cosa, Cuba segueix reservant-se el control de l’accés a la xarxa de forma universal»

Trina Milan
13 de desembre del 2016
Abans que Trump torni a deixar Cuba darrera un nou mur de guerra freda, Obama està apressant les empreses més importants a signar els contractes que amb tant d’esforç han dissenyat en els darrers mesos.

La notícia avui és que Google acaba de signar amb l’empresa de telecomunicacions cubana Etecsa un contracte que permetrà als cubans gaudir d’una connexió a Internet més ràpida.

Fins ara, l'Internet a l’illa caribenya era un servei molt restringit, que no donava accés a més del 5% de la població i en condicions molt cares i deficients. Tota la connexió de l’illa es feia mitjançant un cable submarí connectat amb Veneçuela.

Era realment una illa enmig de l’oceà virtual.

El canvi de relacions amb EUA, propiciat per Obama, ha permès que les autoritats cubanes iniciessin una tímida obertura cap a Internet. De fet, aquest contracte amb Google és ja un pas de gegant en el canvi de paradigma cubà.

L’administració cubana ha tingut sempre cura de no oferir totes les possibilitats al gegant americà, perquè políticament era impossible permetre Internet mentre l’ofec econòmic de l’embargament persistís. Ara que Obama ha obert la porta al canvi de relacions polítiques, Cuba permet que una empresa com Google instal·li servidors a l’illa que permetran incrementar substancialment la velocitat de connexió, tot i que només sigui per al serveis propis: Gmail, Youtube o Google Drive.

En canvi no es permetrà l’accés als continguts que no siguin de Google, per la qual cosa, Cuba segueix reservant-se el control de l’accés a la xarxa de forma universal.

I aquest és el punt d’interès. En l’eterna discussió del control de la xarxa, tant el govern cubà com l’empresa Google han estat capaços de posar-se d’acord, sense gaires esforços.
Es controla l’àmbit de connexió, els continguts, i la velocitat de descàrrega, i s’obre la porta a la intervenció d’una empresa nord-americana en les estructures tecnològiques cubanes, tota una novetat. O potser no tanta, de fet el control segueix existint, i el servei als ciutadans cubans millorarà però no s’universalitza.

Segurament era molt fàcil posar-se d’acord davant l’enemic comú que representa Trump, per això els ciutadans cubans hauran de seguir esperant una veritable Internet a les seves pantalles. Els extrems es toquen.

Antropòloga a la xarxa. Observant la realitat, virtual o no, des del filtre d'internet. Gestiono equips, a la recerca de la innovació; investigo videojocs, escric a Twitter, penjo fotos a Instagram, faig classes virtuals i no virtuals. M'agrada perdre'm pel món, i llegeixo pantalles per veure cinema, novel·les i música.

El més llegit