Opinió

Pandèmia i salut global

«La pandèmia ens obliga a accions globals, dades fiables arreu del món, atenció sanitària universal i accés als tractaments globalment»

Marina Geli
29 de novembre del 2021
Actualitzat el 30 de novembre a les 16:44h
La Covid-19 ha complert dos anys i la pandèmia continua activa; cinc setmanes consecutives en fase expansiva. La nova variant òmicron ha sigut identificada a Botswana, en els estats del Sud d'Àfrica i alguns casos confirmats o sospitosos a Bèlgica, Regne Unit, Itàlia, Alemanya, Holanda, Txèquia i als Països Baixos.

Aquesta nova variant ha generat una alerta mundial en plena nova onada especialment a Europa, pendent de conèixer la seva capacitat de transmissió, la mortalitat i si escapa dels efectes protectors de les actuals vacunes.

La Unió Europea ha tancat fronteres pels vols procedents del Sud d'Àfrica i les borses mundials registren turbulències. Dubtes de l'eficàcia de les vacunes en relació a la nova variant i poques decisions politicoinstitucionals per accelerar la vacunació a nivell global.

La nova variant B.11.529, òmicron, sorgeix en el continent africà. L'Àfrica és el continent amb menys capacitat de diagnòstic del SARS-CoV-2, de pitjors registres fiables de la Covid-19 i molt baixa vacunació. Excepte el Marroc on el 62% de la població està vacunada la resta baixa o molt baixa. Sud-àfrica 24%, Botswana 20%, Egipte 14%, Algèria 12%, Líbia 9%, Txad 0,4%, República del Congo 0,1%.

Des de l'inici de la pandèmia 260 milions de persones han estat infectades i confirmades (s'estima que moltes més reals) i més de 5,2 milions de persones mortes. Més de 4 milions de noves infeccions declarades a nivell mundial la darrera setmana i 52.000 persones mortes.  El 54% de les persones del món tenen almenys una dosi de vacunes. Llatinoamèrica i Unió Europea amb un 72% dels seus habitants amb pauta completa, la resta d'Europa entorn del 40%, Amèrica del Nord 64%. Àsia i Oceania el 62% i Àfrica inferior al 10%.

A Catalunya 1.035.457 persones confirmades (13,4% de la població, però més del doble o triple, ja que durant la primera onada no disposàvem de mitjans diagnòstics). I 24.114 persones mortes. Creixement de la transmissió continu des de fa quatre setmanes. El risc de rebrot és de 265. La incidència dels darrers 7 dies és de 119. Més de 1.300 casos diaris declarats. L'edat mitjana dels infectats és de 37,88 anys i el 51.5% són dones. La taxa de reproducció superior a l'1,3% i el percentatge de positius superiors al 5%. Increment lent del nombre de persones ingressades incloses les de cures intensives (585 hospitalitzats i 135 a les UCI).

Catalunya ha vacunat amb pauta complerta el 75% de la població (5.945.502) que suposa el 85% de les persones que estava indicada (persones de 12 anys o més).  El 78,5% amb almenys una dosi (6.041.639) i 581.308 persones amb tercera dosi (7,55%).
Desconeixem si hi haurà una sisena onada important a Catalunya.

Alemanya amb el 68% de població vacunada registra alta transmissió comunitària junt amb pressió hospitalària i ha iniciat restriccions i sobretot pels no vacunats. Àustria, similar a Alemanya, ha imposat confinament poblacional i vacunació obligatòria. Dinamarca, amb 5,8 milions d'habitants, havia controlat la pandèmia de manera exemplar: 471.000 casos confirmats,2850 persones mortes i 76% de la població vacunada. A Dinamarca des del setembre havien fet obertura total, sense restriccions ni obligatorietat de la mascareta ni en interiors. En aquest moment més de 4000 casos diaris i retorn a la mascareta i més restriccions.

A Catalunya, amb un 75% de la població amb pauta complerta hi ha unes 800.000 persones de 12 anys o més que no s'han vacunat, malgrat la indicació i la disponibilitat de vacunes. Vida social normal durant els darrers mesos excepte l'obligatorietat de la mascareta en interiors i passaport COVID a l'oci nocturn.
 
Aquesta setmana davant de l'augment de casos i de les hospitalitzacions el Govern de Catalunya va decretar l’obligatorietat de presentar el certificat de vacunació Covid o test recent negatiu per entrar a la restauració, gimnasos interiors i residències geriàtriques que sumen a l'oci nocturn. L'allau de demanda d'última hora de les baixades del certificat de vacunació varen col·lapsar la web.

La història clínica electrònica, els sistemes d'informació, les visites i les cites en línia del sistema de salut de Catalunya, la meva salut (espai virtual), el control i registre de les vacunacions telemàtics han sigut decisives i solvents durant el temps de pandèmia. Probablement els pocs dies per implementar la mesura de l'obligatorietat i la falta de previsió de molts ciutadans ha fet demorar durant uns dies la mesura per part del Govern.

L'autoresponsabilitat dels ciutadans en totes les mesures preventives i en la seva informació en salut digital són en aquest moment la clau pel control de la pandèmia de la Covid-19. Cal fer un bon ús del sistema sanitari davant de la necessitat de recuperar l'activitat perduda, la presencialitat, la cura de les patologies habituals i les infeccions respiratòries estacionals (enguany ja presents com abans de la Covid-19).

Hi ha incerteses en les decisions polítiques de salut i cal admetre les dificultats en prendre-les. La vacunació no és obligatòria, però s'insta a vacunar-nos i s'imposen mesures restrictives. Les dades publicades indiquen que la vacunació no suprimeix la transmissió, però la minva i disminueix la gravetat i la mortalitat provades àmpliament en la literatura científica.

Fins ara hi ha efectivitat de les vacunes enfront de les noves variants diferents de la inicial (alfa). La decisió d'indicar la dosi de reforç, tercera dosi, a persones de 60 anys o més (iniciant a més de 70 anys i coincident amb la de la grip) i persones immunodeprimides està justificada per estudis publicats que indiquen que la immunitat  baixa en 6-9 mesos de la pauta complerta. La mascareta, el rentat de mans i la distància si no és possible ús de la mascareta són avui imprescindibles amb independència de l'estat vacunal.

Les agències dels medicaments han autoritzat la vacuna de Pfizer per als nens de 5 a 11 anys. La vacunació dels nens només està indicada per disminuir la transmissió comunitària. Els nens no presenten gravetat. Cal esperar vacunes que generin immunitat a totes les variants, en aquest moment en fase de validació.

Encara no sabem si el coronavirus SARS-CoV-2 es comportarà com a endèmic o estacional. Estudis publicats per Institut Salut Global (ISGlobal) indicarien que serà en el futur estacional, semblant a la grip. Determinades condicions de clima: temperatures de 5 a 11 graus i baixa humitat.

En general en totes les onades aquest fet ha sigut determinant, excepte l'onada d'estiu quan les grans concentracions i mobilitat de persones van ser el factor clau. La recerca també confirma que la contaminació empitjora la gravetat.

La pandèmia ens obliga a accions globals, dades fiables arreu del món, atenció sanitària universal i accés als tractaments globalment. Solucions globals per fenòmens globals. No hi poden haver ni persones ni geografies invisibles. Les mutacions són fruit del no control mundial de la pandèmia. Aquest és el repte que cal abordar si no apedacem. La millor inversió és en medicaments que converteixin la infecció en lleu i amb vacunes que protegeixin de totes les variants.

Metgessa de vocació, soc coordinadora Centre Estudis Sanitaris i Socials Universitat Vic-Central de Catalunya. Consellera de Salut 2003-2010. Catalanista i sobiranista. Socialdemòcrata reformista.

El més llegit