Mitjançant aquest acord, l'ACA incorpora aquests sistemes de depuració al Pla de Sanejament de Catalunya i s'estableixen els mecanismes adients per a l'atribució de recursos econòmics i materials necessaris per garantir la prestació eficient del servei del mateix, incloent-hi l'explotació, el manteniment, les reposicions i millores i la intervenció administrativa dels abocaments al sistema. D'altra banda, el Consell Comarcal és l'administració actuant dels sistemes, és a dir, que controli que la depuradora funcioni correctament, abocant l'aigua tornada, per exemple.
La depuradora de Vilalleons, a càrrec de l'Ajuntament fins ara
La depuradora del nucli de Vilalleons va ser construïda i posada en servei per l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta l'any 2002, que fins a la data s'ha fet càrrec de la seva explotació. Aquesta depuradora, que tracta les aigües residuals d'aquest nucli mitjançant un tractament biològic amb biodiscs, dóna servei a una població de 120 habitants, aproximadament.
Nou servei a Sant Quirze de Besora
El sistema de Sant Quirze de Besora, que ha estat executat per la Diputació de Barcelona i ha comptat amb l'assessorament tècnic del consistori i el Consell Comarcal, ha entrat recentment en servei. Aquesta estació que tracta les aigües residuals del municipi és un tractament biològic amb rizocompostatge que dóna servei a una població de 2.150 habitants.
Trena plantes a la comarca, 95% de sanejament
Amb aquestes dues plantes, la comarca disposa de 30 depuradores en servei: Alpens Bingrau, Can Branques, les Cases Noves, Centelles, Folgueroles, Fussimanya, Manlleu, Masia Perafita, Muntanyà, Olost, Prats de Lluçanès, Sant Boi de Lluçanès, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Maria de Besora, Santa Maria de Corcó – l'Esquirol, Sentfores-La Guixa, Serrabonica, Seva, Taradell, Tavertet, Tona, Valls de Ges-Torelló, Vic, Vidrà i Viladrau, i un pretractament (Montesquiu), les quals garanteixen el sanejament del 95% de la comarca.
Pel que fa al global de Catalunya, hi ha 504 depuradores en servei, garantint el sanejament de més del 97% de la població catalana.

Detall de la planta de Sant Quirze de Besora Foto: ACA