Opinió

La ciutat que tot ho té

«Manlleu ens va de perles als que baixem del Collsacabra i necessitem quelcom que no sigui una vida de pel·lícula com la que tenim a Cantoni i que vagi més enllà del nostre gran petit supermercat o de la botiga d'embotits de sempre, Can Colom»

Blanca Busquets
25 de juliol del 2024

Un amable lector m'ha fet adonar que no he parlat mai de Manlleu. Bé, diria que no, però fa molts anys que escric aquests articles i potser sí que ho he fet i no me'n recordo. A priori, però, diria que no, que no he escrit mai sobre Manlleu com a ciutat. Intento escriure tant com puc sobre Cantoni i el Collsacabra, tot i que m'he entretingut també en fets i gent de la comarca en general i de Vic en particular perquè és una ciutat que considero excepcional, que m'apassiona. De Vic, fins i tot he parlat del seu polígon. Dels altres pobles i ciutats de la comarca no en parlo perquè en sé poc. Però Manlleu és especial. De Manlleu -el lector amable té raó- sí que n'hauria de dir alguna cosa perquè allà hi faig moltes coses, d'allà me'n calen moltes.

Manlleu ens va de perles als que baixem del Collsacabra i necessitem quelcom que no sigui una vida de pel·lícula com la que tenim a Cantoni i que vagi més enllà del nostre gran petit supermercat o de la botiga d'embotits de sempre (Can Colom). Si volem alguna cosa més, Manlleu és deu minuts més a prop i de molt més fàcil accés que Vic. I així ha estat que jo he descobert aquesta ciutat meravellosa que s'estén a la vora d'un Ter força tranquil en aquest tram, amb un passeig que en segueix la llera i on fa goig caminar.

Els serveis hi són tots: A Manlleu m'hi he fet l'IdCat, m'hi he renovat el carnet de conduir i he fet gestions al banc. A Manlleu vaig a la perruqueria, a comprar peix fresc i també congelats. A Manlleu m'hi compro, cada cinc o sis anys, les botes de muntanya marca Xiruca (em sap greu dir marques, però per a mi són les millors, i faig extensiva la recomanació), als calçats Bernabé, que les tenen totes (i, ep, és francament difícil trobar-les enlloc més, i no parlo només de la comarca). A Manlleu he anat a rehabilitació i vaig a la fisioterapeuta. També a fer duplicats de claus. Hi he dinat, hi he berenat i hi he esmorzat, de llocs per fer-ho no en falten i fan que te'n llepis els dits. També hi compro plantes i flors, i vaig a la biblioteca o bé a can Contijoch, que té un llibreter que estima els llibres i que coneix a la perfecció tots els que es fan i es desfan.

A can Serra de Manlleu hi ha el meu tortell de nata predilecte (intento contenir-me quan hi vaig, però poques vegades ho aconsegueixo!), i de la Gelateria me n'he endut gelats exquisits.

Els carrers de Manlleu són tranquils i agradables. La plaça fra Bernardí, ampla, oberta, coronada a mitja escala per l'escultura de les persones en línia petites i no tan petites que es mig agafen les mans, a punt de fer el salt a la plaça, fa de bon passejar-hi. Em té el cor robat, l'escultura de Marta Solsona. De vegades, en imatges petites, hi veus grans coses. A mi m'ha semblat que hi eren. I a Manlleu sencer també.

Arxivat a

Escric des dels 12 anys i treballo a Catalunya Ràdio des del 1986, on em sento com a casa. També em sento a casa a Cantonigròs, d’on són les meves arrels maternes. He publicat unes quantes novel·les, entre les quals Presó de Neu (2003), El jersei (2006), Tren a Puigcerdà (2007), La nevada del cucut (2010, Premi Llibreter 2011), La casa del silenci (2013, premi Alghero Donna 2015), Paraules a mitges (2014) i, l’última, Constel·lacions (2022). Els meus llibres han estat traduïts a diverses llengües.

El més llegit