Opinió

​De martins mucosos, garlandes i currotacos

«Per tots són conegudes les mones de Pasqua, però hi ha altres elaboracions delicioses que amb el pas del temps estan desapareixent»

Toni Carrasco
10 d'abril del 2019
Arriba la Setmana Santa i amb ella tota una tradició de la pastisseria catalana de renom i qualitat en l'àmbit mundial. Per tots són conegudes les mones de Pasqua en les diverses modalitats, però hi ha altres elaboracions delicioses que amb el pas del temps estan desapareixent, tot i la seva elaboració artesanal, natural i de gust exquisit.

M'estic referint a les garlandes o galetes que es penjaven a les palmes i palmons el Diumenge de Rams. I en aquest país petit i divers també a aquestes delicioses galetes les anomenem de formes diferents segons la població, la zona, la comarca o el territori.

Per exemple el nom genèric més conegut són garlandes, com les anomenen essencialment al Bages, però a Osona, sobretot a la Plana, se les anomenen currotacos, currotacs o currotacus. I concretament a Centelles per ser un xic més peculiars, tenim un cas únic i des de fa un segle i mig que les vam batejar com a "martins mucosos", i que els podem trobar a la Pastisseria Llavina i a Can Molas.

Al Maresme en diuen "senyores i senyors", per una tradició dels estiuejants barcelonins que passaven la Setmana Santa en aquesta comarca litoral, segons ens van confirmar des de Casa Graupera de Mataró i que els elaboren artesanalment des de 1895.

Aquestes galetes tradicionals del Diumenge de Rams encara mantenen la tradició en la seva elaboració de forma artesanal sobretot al Ripollès, Garraf, Alt Penedès, Maresme i Osona.

Són galetes seques amb formes diverses i singulars a partir de motlles ja fets o de formes creatives del mateix pastisser i amb un forat a la part superior per poder-les penjar a la palma o palmó. La base de la massa és feta de farina, sucre, mantega, ous, vainilla i llimona o matafaluga. Un cop elaborades, com que són seques, es conserven durant força dies i les seves formes més comunes són de peixos, ulleres, homes, dones, etc.

És un tipus de galeta que només s'elabora per Setmana Santa i no gaire coneguda actualment pel gran públic, tot i que es pot trobar a tot el país. I a més té atributs i propietats nutricionals, ja que és un aliment complet que conté hidrats de carboni complexos i senzills, greixos i proteïnes d'alta qualitat i són molt adequades per a esmorzar o berenar, fent país.

Nascut a Vic per qüestions mèdiques però centellenc de tota la vida. He treballat en premsa local, comarcal i nacional durant vint anys i encara hi col·laboro. A nivell acadèmic soc tècnic de joventut, animadors sociocultural, director de lleure juvenil i infantil i Màster en Estudis i Polítiques de Joventut per la Universitat de Lleida. Gastrònom i activista cultural

El més llegit