Opinió

Porta a porta: caixa o faixa

«Aquest no serà el projecte de ningú, però ha de ser el projecte de tots»

arnau marti nacio
21 de març de 2016, 00:01
Ja portem pràcticament tres anys debatent sobre la recollida selectiva, sobre el seu canvi de model cap al porta a porta. La ciutat s’ha immers en un debat interessant amb els seus partidaris i els seus detractors. Tots els posicionaments són legítims, cadascú defensant el seu tros de veritat en un assumpte sempre espinós. Només per això, ja ha valgut la pena. Però penso que aquesta qüestió no mereix ja més dilacions ni més vaivens polítics. Estem ja en el temps de descompte, que ens obliga a ser clars, almenys per aquells que treballem per als nostres veïns des de la institució municipal.

No em vull submergir en tots els arguments a favor del porta a porta i que des d’un punt de vista ecològic i social el grup de Vic per a Tots i la gent d’ICV sempre hem intentat defensar. Assolir nivells de recollida selectiva superiors al 80% dels residus generats, reduir de forma substancial el cost d'entrada a l'abocador, permetre generar més llocs de treball -un factor a tenir molt en compte en la situació econòmica actual-, millorar la consciència ambiental i corresponsabilitzar als nostres veïns dels residus que es generen, són al meu entendre arguments prou potents per intentar tirar endavant una aposta de ciutat d’aquesta envergadura.

Tot i això, l’actual model de gestió que es proposa no és el nostre. Ho hem deixat clar en reiterades ocasions. La gestió indirecta a partir de Vialnet i l’Empresa de Residus d’Osona (Consell Comarcal) i amb concessió del servei a l’empresa Cespa és francament millorable en diversos aspectes. Molts ajuntaments del país estan recuperant la gestió directa de diversos serveis a partir de la remunicipalització, nosaltres pensem que val la pena poder plantejar també la municipalització d’aquest servei més aviat que tard. De fet, la remunicipalització de serveis hauria format part, al nostre entendre, de l’agenda i el programa del que hagués pogut ser un govern de canvi i d’esquerres a la ciutat, resultant de les noves majories sorgides dels comicis municipals del passat mes de maig.

No volem renunciar-hi. Per això demanem al govern municipal que l’actual model que es proposa no condicioni en cap cas una futurible municipalització en el proper mandat i que es disposin les condicions econòmiques, jurídiques i contractuals perquè es pugui realitzar la gestió directa del servei sense traves des del primer dia.

El porta a porta és una aposta que ha de ser flexible pel que fa a la seva implantació i fer compatible totes les necessitats que demandi el projecte o reclamin els propis veïns, per tal de posar-ho el més fàcil possible. Volem un projecte amb garanties perquè és un canvi important, amb recursos suficients i grans dosis de pedagogia per atendre totes les problemàtiques i inconvenients que puguin anar sorgint. Caldrà abocar molts més esforços i ser més sensibles a aquells barris i comunitats de veïns que més ho necessitin, perquè és evident que no és el mateix aplicar el porta a porta a Sant Llàtzer que en barris i comunitats de veïns amb més densitat de població i amb major necessitats socials.

Al final, des de Vic per a Tots volem mantenir una actitud coherent i enraonada, amb exigència però sense tacticismes. Som conscients de quina és l’aritmètica municipal, per això continuarem actuant amb voluntat de fer avançar el nostre projecte de ciutat i de garantir-ne el bon govern. Aquest no serà el projecte de ningú, però ha de ser el projecte de tots. Només així, esdevindrà una aposta d’èxit i de ciutat.

Vigatà d'esquerres. M'agrada la bona política que neix del compromís, aquella que serveix per xerrar més que no pas barallar-se, per construir més que per destruir. Actualment faig de regidor d'En Comú Podem Vic.

El més llegit