Aquests últims dies, el comptador de la sequera m'ha recordat els balanços diaris que es feien durant la pandèmia del coronavirus. Que si Sau ja voreja el 15%, que si les conques internes ja freguen el 24%, que si els embassaments del sistema Ter-Llobregat ja han superat el 25%... Xifres encara baixíssimes, però que han posat en dubte la necessitat de mantenir l'estat d'emergència per a bona part de la població.
Sembla que de cop han entrat les presses, qui sap perquè diumenge hi ha eleccions, i la sensació que s'ha percebut és que la sequera ja no és tan important. És cert que les pluges han anat molt bé, però convé escoltar els experts que, en general, coincideixen a demanar que no ens precipitem a l'hora d'obrir l'aixeta.
Sau, la nostra estampa preferida de la sequera, continua amb una capacitat molt baixa. Això sí, aquests dies, hem comprovat que, quan plou bé, s'omple de pressa i, de fet, en veure com ha crescut el pantà, he recordat el que em deia l'Àngel Font, l'últim veí de Sant Romà de Sau, la tardor del 2022: "No patiu perquè, tard o d'hora, es tornarà a omplir". Llavors, Sau estava al 16% i ha hagut de passar més d'un any i mig per atrapar el nivell! Així, doncs, la recuperació de les reserves va més tard que d'hora i, per això, cal que ens mantinguem en alerta.
Com va passar durant la pandèmia, amb la diferència que aquella situació era inèdita, els ciutadans són els que han demostrat més exemplaritat. Estic convençut que moltes piques i dutxes continuen plenes de gibrells i galledes per aprofitar l'aigua freda mentre esperem la calenta. Són petits gestos que no molesten i que han d'anar acompanyats de les infraestructures i inversions necessàries per evitar una sequera tan llarga com aquesta. No pot ser que una quarta part de l'aigua es perdi encara per culpa de fuites, per exemple.
En aquest sentit, ara fa uns dies l'Ajuntament de Manlleu va anunciar que la piscina d'estiu no obrirà perquè la instal·lació té problemes de filtracions o pèrdues d'aigua que provoquen un consum molt elevat. Decisió encertada i valenta per la impopularitat que genera. La sorpresa arriba quan t'expliquen que fa anys que hi ha aquestes fuites i el pitjor de tot és que ja se sabia. Fins ara, doncs, ningú ha estat capaç de fer-hi front?
Pot sonar populista, però, mentre els ciutadans fan els deures, on són les administracions? Un exemple més que hi ha decisions polítiques i inversions que si no donen rèdit no es fan, i així qui dia passa any empeny fins que arriba un episodi massa llarg sense ni una sola gota.