Quedar-se o sortir del Govern: què voten els alcaldes de Junts a Osona?

Els representants més importants de la formació a la comarca, amb Anna Erra al capdavant, prefereixen no manifestar la seva postura

Anna Erra, alcaldessa de Vic, en una foto d'arxiu
Anna Erra, alcaldessa de Vic, en una foto d'arxiu | Josep M Montaner
06 d'octubre de 2022, 13:40
Actualitzat: 15:53h
La crisi de Govern entre Junts i ERC no ha passat desapercebuda en l'àmbit municipal i qui ara hi té a dir són els alcaldes i regidors del partit de Jordi Turull i Laura Borràs. De fet, els militants de la formació estan cridats a aquest dijous i divendres en una consulta vinculant per decidir si el partit es queda o marxa del Govern català. A Osona.com hem fet un sondeig entre els principals representants de Junts a la comarca i el resultat genera molts dubtes.

Molta cautela i dubtes a dojo
Junts té una quinzena d’alcaldies a Osona, però no tots els alcaldes estan afiliats al partit, per tant, n'hi ha que no votaran a la consulta. Qui sí que ho farà és l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, que també és diputada i vicepresidenta de l’executiva nacional de Junts. La representant més important del partit a la comarca, però, prefereix no mullar-se públicament i manté la mateixa postura de prudència que Jordi Turull.

Els principals actius de Junts a Osona se situen en la mateixa línia, amb molts dubtes. Tampoc s’ha pronunciat Carme Sayós, exdiputada del Parlament de Catalunya i que fins fa pocs dies estava a l’equip de govern de Centelles. Jordi Rossell, regidor a l’oposició a Torelló, per la seva banda, és més dràstic i assegura que ni tan sols votarà.

Més explícit és Arnau Rovira, 2n tinent d’alcalde i regidor de Seguretat Ciutadana i Civisme de Manlleu, on comparteix govern amb ERC. “No ho tinc clar. Primer, quan van expulsar Puigneró, vaig pensar que tocava sortir. Però ja en fred, cal pensar on serem més útils per a la ciutat i el país”, ha argumentat en aquest diari. “Em preocupa que trenquem l’espai independentista”, afegeix.

Santi Estragués, regidor de Taradell a l’oposició, pensa que “els pactes hi són per complir-los, i les propostes han de tenir conseqüències, sinó la política perd sentit”. Però matisa: “Trencar tampoc compleix el principi de Junts de fer el possible per la república i per les polítiques locals. No tinc el dilema resolt”.

Jordi Bruc, alcalde de Prats de Lluçanès, tampoc ho té clar. “Ambdues opcions són legitimes i pesen els pros i els contres”, apunta. Una altra alcalde, Xavier Fernández, de Santa Eugènia de Berga, ahir tampoc sabia encara què votaria.

Els regidors a l’oposició ho tenen més clar
Altres regidors de municipis també importants, com Tona o Roda de Ter, tenen les seves preferències més clares. Els dos coincideixen que en el seu consistori estan a l’oposició. 

Marc Poveda, de Tona, votarà per sortir del Govern. “Val més no aguantar el que és insostenible. Portem anys de batusses, i això no ajuda gens. I desgasta més l’independentisme, ens fa més mal que bé (a curt i a llarg termini). Cal un punt d’inflexió, un nou escenari. I el país no s’ha d’aturar necessàriament.”, argumenta. “Que ERC governi en minoria i que busquin el nostre suport en assumptes del dia a dia, que el trobaran en les qüestions més cabdals, n’estic segur”, afegeix.

No és de la mateixa opinió Albert Aguilar, de Roda de Ter, que considera que Junts s’ha de mantenir al Govern, “per responsabilitat als seus votants, tot i la deslleialtat de ERC que no ha volgut complir el pacte de govern”. També creu que la seva sortida podria propiciar un “tripartit” que seria “nefast” per a Catalunya. “Ens hem de mantenir al Govern per seguir treballant per a que ERC compleixi el compromís de fer passos cap a la independència i que els nostres consells segueixen fent una feina implacable”, conclou.

Consulta aquí les informacions elaborades per les edicions territorials de NacióDigital sobre la situació a la Garrotxa, Terrassa, Lleida, el Bages, Granollers i Sabadell.

 

Convenció municipalista de Junts. Foto: Junts