Aquestes quatre granges es disputaran el premi Porc d'Or amb Diamant 2016, el màxim guardó amb què l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) del Departament d'Agricultura reconeix anualment la millor explotació porcina de l'Estat. En les dues passades edicions va ser la Granja Sant Martí la que es va endur el màxim reconeixement. En termes generals, el jurat valora l'equilibri entre la producció, la gestió i l'estat de l'explotació.
Aquesta màxima distinció del certamen es concedeix a l'explotació que es considera com la millor d'entre totes les nominades de qualsevol categoria. Per això, el jurat analitza i valora cadascun dels criteris i índexs globals de les explotacions. Així mateix, té en compte la grandària, equilibri i estabilitat de l'estructura demogràfica de l'explotació, així com criteris relacionats amb les mesures de bioseguretat, higienicosanitàries i de maneig, entre altres. El certament se celebra aquest divendres i el President de la Generalitat Carles Puigdemont també hi serà.
Catalunya i Osona, els més nominats
En termes absoluts, els tres primers llocs en el rànquing de nominats els ocupen Catalunya, Aragó i Castella i Lleó. En total es donaran 48 premis. En el cas de Catalunya, 28 granges opten a 41 nominacions, de les quals 30 corresponen a Barcelona (18 granges), 5 a Girona (5 granges), 5 a Lleida (4 granges), i una a Tarragona. Encara que continua ocupant el primer lloc, Catalunya ha disminuït les nominacions i granges pel que fa a l'edició passada. Segueixen a Catalunya, Aragó, amb un total de 35 nominacions per a 31 explotacions porcines, i Castella i Lleó, amb quinze granges que opten cadascuna a un guardó.
Pel que fa a Osona, és la comarca que té més granges nominades als premis. Concretament de les 18 granges de la demarcació de Barcelona, 11 són d'Osona. Aquestes opten a un total de 19 nominacions i són: Granja La Porcellera (Manlleu), Granja Vernera (Sant Boi de Lluçanès), Casanova del Pujol (Tavèrnoles), Granja Pujol (Sant Bartomeu del Grau), Granja El Serrat (Sant Boi de Lluçanès), Granja Molist-Can Toi (Sant Martí Sescorts), Granja Espadaler (Sant Quirze de Besora), Granja Castellets (Taradell), Granja Sant Martí (Sant Martí de Centelles), Granja Solallong (Sora) i Granja Torremagra (Collsuspina).
Porc d'Or del Magrama
També en la secció de premis especials, tres comunitats autònomes es disputaran el premi especial Porc d'Or del Magrama a 'Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient'. Enguany repeteixen com a nominades Granja Sanglas, de l'empresa Selección Batallé (Zamora, Castella i Lleó) i Granja Agropecuaria del Isábena SLU – Granja La Puebla, de l'empresa Mazana Piensos Compuestos (Osca, Aragó). També són candidates a aquest premi la Granja Tamaporc, de l'empresa Compañía de Piensos i Integraciones S.A. (Osca, Aragó) i Granja De Ves, de l'empresa Agroturia-Vall Companys Grup (Albacete, Castella La Manxa), que ja va rebre el guardó l'any 2010.
Aquest premi reconeix l'explotació que compleix i supera la legislació en matèria de seguretat, sanitat, medi ambient i benestar animal. Normalment les granges nominades i premiades es caracteritzen per ser explotacions punteres en aspectes com instal·lacions o innovació, bioseguretat o producció sostenible.
Porc d'Or a la Màxima Productivitat
Un altre dels premis especials és el Porc d'Or a la Màxima Productivitat, que s'atorga a aquella explotació amb el major nombre de garrins deslletats per truja i any, independentment de la categoria a la qual pertany l'explotació. En l'edició passada el premi va recaure per segon any consecutiu a la Granja Sant Martí, de Sant Martí de Centelles. Aquesta granja va batre el seu propi rècord amb una productivitat numèrica de 35,82 garrins deslletats per truja i any.
Més de mig miler de professionals
La gala dels Porc d'Or, en la qual es lliuren les 48 estatuetes segons les categories i criteris establerts, reuneix cada any a més de mig miler de professionals, entre ramaders, empreses i professionals d'arreu de l'Estat vinculats al sector. Els premis tenen la seva base en el BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol) i a data d'avui s'analitzen trimestralment les dades de 850.000 reproductores, repartides en 700 explotacions de tot el territori estatal.
Els guardons estan organitzats per l'IRTA i compten amb l'empresa de salut animal Zoetis com a coorganitzadora de l'esdeveniment al costat de l'Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc); a més del suport de l'Ajuntament de Vic i la Cambra de Comerç d'Osona i la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic.

Josep Puigollers, Josep Pujadas, Anna Erra, Pedro López i Alfredo Romero en la presentació dels premis Porc d'Or Foto: Carles Fiter