El Teatre Atlàntida de Vic porta el nom d'una de les obres més emblemàtiques de Jacint Verdaguer: el poema èpic l'Atlàntida (1877). Coincidint amb el seu 15è aniversari, el teatre estrena aquest divendres la coproducció Los que estau amb lo front al núvol, los que teniu lo cor trist, una relectura escènica de l'univers verdaguerià.
Per a Pau Vinyals, un dels tres intèrprets de l'obra, diu que "Verdaguer és contemporani perquè l'estem recitant ara". Tot i això, qüestiona el concepte clàssic d'homenatge: "Ja neixen fallits, perquè parteixen d'una mirada encarcarada". Per això, convida l'espectador a trencar esquemes: "Verdaguer ha de ser lliure i l'hem de gaudir com ens vingui de gust". L'obra coincideix amb el 180è aniversari del poeta.
Los que estau amb lo front núvol, los que teniu lo cor trist és un espectacle de nova creació amb música a partir de l'obra de Jacint Verdaguer. Sota la direcció escènica de Roger Vila i la direcció musical de Jordi Domènech, l'obra pren forma d'homenatge al poeta de Folgueroles, protagonitzada pels actors Pau Vinyals, Aina Sánchez i Ferran Frauca. També hi té un pes important el quartet de corda Leos Quartet.
L'obra s'obre amb un "col·lapse sonor" que, segons Vila, busca activar "els fantasmes que ens precedeixen i que viuen en la nostra cultura sobre Verdaguer". El director assenyala que, al llarg de la història, al poeta "se li han anat posant màscares: va ser tan important que tothom se l'ha volgut fer seu".
Amb aquesta proposta, Vila vol oferir un Verdaguer que connecti amb l'espectador d'avui. De fet, per a Pau Vinyals, l'actor principal de l'obra: "Verdaguer és contemporani perquè l'estem recitant ara".
Doble efemèride
Los que estau amb lo front núvol, los que teniu lo cor trist és l'espectacle central de la celebració dels 15 anys de l'Atlàntida i, al mateix temps, la producció encarregada d'obrir la Festa Verdaguer 2025. Per a la directora del teatre, Montse Catllà, "tot plegat és una conjunció".
L'obra s'estrenarà aquest divendres, a les 20:00 hores del vespre, a la sala Ramon Montanyà del teatre vigatà. Després de l'estrena, el teatre té la voluntat de fer que l'espectacle giri per altres teatres catalans. "El que es fa al territori -que nosaltres preferim dir país- també pot tenir projecció nacional", reivindica Catllà.