​El CHV estrena els nous laboratoris

Les noves instal·lacions, annexes a l'edifici principal, incorporen sistemes tecnològics d'última generació que permeten la millora de la traçabilitat de les mostres, major rapidesa en els processos i diagnòstics més precisos

El CHV estrena els nous espais de Laboratori Clínic i Anatomia Patològica
El CHV estrena els nous espais de Laboratori Clínic i Anatomia Patològica | Irene Giménez
10 de novembre del 2023
Actualitzat el 16 de novembre a la 13:43h
El Consorci Hospitalari de Vic ha estrenat aquest 2023 els nous espais de Laboratori Clínic i Anatomia Patològica, unes instal·lacions que fins ara s'albergaven a l'edifici principal de l'Hospital de Vic. La nova infraestructura construïda annexa al centre mèdic ha permès optimitzar la qualitat i seguretat dels serveis, la traçabilitat de les mostres que hi arriben i la confortabilitat dels professionals que hi treballen –una setantena- i dels pacients. Unes renovades instal·lacions que també han permès la modernització dels sistemes de tecnologies possibilitant més rapidesa i precisió en els diagnòstics.

L'edifici, estrenat fa poques setmanes, facilitarà un futur creixement de l'equipament: "Serà un punt de referència per la ciutat", apunta el president del CHV, Antoni Molas. Per la seva banda, la gerent del CHV, Sara Manjón, remarca que les noves instal·lacions són fruit del "treball col·laboratiu", la línia a seguir, diu, pels projectes de futur.
 

Autoritats i els caps dels laboratoris a la presentació dels nous espais. Foto: Irene Giménez

 

Què s'hi fa al Laboratori Clínic?

Cada any, el Laboratori Clínic del CHV realitza 2,5 milions de determinacions a partir de l'anàlisi quantitativa i qualitativa de mostres biològiques del cos humà –per exemple, sang, orina o femtes- i dona servei als més de 160.000 habitants que viuen a Osona. Hi treballen una cinquantena llarga de professionals entre els diferents torns -24 hores, 365 dies de l'any- i dona sortida a 250.000 sol·licituds d'altres centres del Consorci, sociosanitaris, l'Atenció Primària o de mútues.

Quan un pacient va a fer-se, per exemple, una anàlisi de sang, la mostra que se li extreu arriba aquí, al Laboratori Clínic. Al seu interior, aquestes es classifiquen en funció del que s'hagi d'analitzar –cultius de bacteris, infeccions i un llarg etcètera-, perquè els processos i els temps són diferents.

En la majoria de les casuístiques, els protocols estan força mecanitzats, hi ha poca manipulació humana de les mostres i es disposa de tecnologia d'última generació per a la realització dels diagnòstics. Amb tot, tal com explica el cap del Laboratori, el doctor Víctor Farré, hi ha casos més complexos que requereixen més atenció, i remarca que les noves infraestructures són "el primer pas" per continuar "creixent i millorant" en els serveis que s'ofereixen a la població.
 

Una tècnica del Laboratori Clínic del CHV analitzant mostres. Foto: Irene Giménez

 

Anatomia Patològica?

L'Anatomia Patològica és l'especialitat mèdica que, a través de l'estudi microscòpic de cèl·lules i teixits, fa el diagnòstic de pacients amb càncer, malalties inflamatòries o degeneratives. Igual que el Laboratori Clínic, aquest servei processa i analitzat totes les mostres histològiques i citològiques de pacients del CHV, l'Atenció Primària, mútues i centres privats d'Osona. Cada any, en aquest laboratori s'examinen més de 23.000 mostres obtingudes a través de biòpsies, autòpsies o citologies, i també realitza la determinació molecular del Virus del Papil·loma Humà de les pacients dels CAP de la comarca, el Bages, el Solsonès, el Berguedà i la Cerdanya essent referència en aquest àmbit a la Catalunya Central.

A l'espai d'Anatomia Patològica, sovint els processos són més laboriosos i hi ha més manipulació de les mostres, que arriben amb un codi QR que garantirà l'anonimat del pacient. La tecnologia també s'ha renovat i ara es compta amb maquinària per precisar al màxim els diagnòstics, els pronòstics, el tractament que més s'adequa a cada cas, el seguiment i la prevenció de les malalties.

La cap del Laboratori d'Anatomia Patològica, la doctora Maria Alejo, detalla que amb el trasllat a les noves instal·lacions s'ha millorat en la traçabilitat de les mostres –que són úniques i irrepetibles-, un fet que es tradueix en una major seguretat del pacient a l'hora de rebre el diagnòstic.
 

Un tècnic d'Anatomia Patològica preparant mostres de teixits. Foto: Irene Giménez

Arxivat a