El Parc del Castell de Montesquiu ha posat en marxa actuacions de millora per evitar l'ofegament d'amfibis a les basses de l'espai natural, on hi ha espècies pròpies d'ambients euro-siberians i mediterranis convertint-lo en un enclavament de gran valor ecològic.
Els punts d'aigua –hàbitats per a moltes espècies d'amfibis- són elements cabdals per a la conservació de la fauna i, al mateix temps, compleixen la funció d'abeurament del bestiar i la prevenció d'incendis.
Des del 2021 es fa un seguiment exhaustiu de les diverses basses del Parc del Castell de Montesquiu amb l'objectiu d'estudiar l'estat de les poblacions d'amfibis i aplicar mesures de gestió adequades per a la seva conservació.
Els estudis realitzats posen de manifest que, una de les problemàtiques més greus per a aquestes espècies són els ofegaments derivats de la impossibilitat de sortir de les basses de manera autònoma. En aquesta línia, de la quinzena de punts d'aigua detectats a l'espai natural, tres presenten característiques que poden provocar episodis de mortalitat per ofegament. Per aquest motiu s'hi ha adaptat solucions.

La bassa artificial amb impermeabilització de plàstic i pendents superiors al 40% havia causat la mort de diverses espècies com el gripau d'esperons, el tòtil català, el gripauet de punts i el gripau comú ibèric. Per corregir-ho s'han substituït les rampes de fibra de coco i s'ha modificat la seva instal·lació per garantir-ne l'eficàcia, afegint-hi un tub a sota que crea una cambra d'aire i facilita la sortida dels animals.
A la bassa antiincendis s'hi ha instal·lat dues rampes d'acer amb una inclinació inferior a 45%, col·locades en punts estratègics per permetre la sortida segura. Tot plegat perquè les parets eren verticals de formigó i pedra amb una inclinació de fins al 90% i suposava un perill per espècies com el gripauet de punts i el tòtil català.
Finalment, el safareig del Parc –amb pendents del 90% i inutilitzat per les pèrdues d'aigua- s'ha restaurat per complet durant el darrer any. Durant els primers dies ja s'hi va detectar el primer gripauet de punts i, per garantir-ne la supervivència, s'ha instal·lat una rampa de fibra de coco que faciliti l'entrada i la sortida dels animals.