La FADO aglutina tots els serveis d'atenció domiciliària de la comarca

El model es completa amb la recent incorporació de Vic | La Fundació Assistencial d’Osona es basa en la cooperació público-privada i té per objectiu oferir un envelliment satisfactori

Publicat el 02 d’abril de 2014 a les 10:04
Jordi Roca, Josep Maria Vila d'Abadal, Pere Prat i Jaume Castellano han presentat els resultats del model integrat d'atenció domiciliària a Osona. Foto: Adrià Costa

Amb la recent incorporació de la ciutat de Vic, es completa el model per proveir els serveis d’atenció domiciliària (SAD) públics de manera conjunta, integral i equitativa a tot el territori, que impulsa el Consell Comarcal d’Osona. Un model que garanteix un nivell de servei homogeni i per a tots els municipis d’Osona, gràcies a concentrar la prestació en un operador únic basat en la cooperació público-privada: la Fundació Assistencial d’Osona (FADO).

Aquest dimarts, 1 d’abril, va tenir lloc la roda de premsa de presentació de la FADO, on es va explicar com funciona el model territorial de prestació de l’assistència domiciliària i es va fer balanç dels resultats del 2013. L'acte es va fer al Nadal de Vic. Hi van assistir Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic i president de la FADO; Pere Prat, alcalde de Manlleu i vicepresident de la FADO; Jordi Roca, director gerent de la FADO; i Jaume Castellano, membre del comitè executiu de la FADO.

La FADO és una institució sense ànim de lucre especialitzada en l'atenció personal i social, principalment al col·lectiu de la gent gran (80%). L’entitat té per objectiu donar resposta a les necessitats d'atenció, suport i educació amb la voluntat d'assolir un envelliment satisfactori, promocionar l'autonomia de les persones i la seva assistència quan es troben en situació de dependència.

La FADO va néixer l'any 2011 a partir de la col·laboració de tres entitats osonenques molt arrelades al territori: la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, la Fundació Hospital Sant Jaume de Manlleu i la Fundació Alfons Carbonell “El Cedre”. L'origen de la FADO volia donar resposta a una nova realitat que s'estava vivint amb un gran volum de gent gran amb dependència i múltiples malalties. En aquests moments, l’entitat ofereix serveis tant de caràcter públic com privat, agrupats en dues línies d'activitat: el servei d'atenció domiciliària (SAD) i el servei d'atenció diürna.

EL SAD són un conjunt d'activitats que es realitzen bàsicament a la llar de la persona o família arrel d'una manca d'autonomia i tenen caràcter assistencial, preventiu, socioeducatiu i rehabilitador, així com de suport a les persones cuidadores. Per exemple, s'ofereixen serveis d'higiene personal i dutxa, ajudar a vestir-se, a llevar-se i anar al llit, donar menjar, fer la bugada, passejos o fisioteràpia.

Del gener al desembre de 2013, els serveis del SAD al Consell Comarcal i Manlleu han rebut un total de 181 ingressos i 109 baixes. El SAD del Consell Comarcal va atendre un total de 403 usuaris (289 amb llei de la dependència i 114 de transitoris). El SAD de Manlleu, per la seva banda, va atendre 70 usuaris aquest 2013 (64 amb llei de la dependència i sis de transitoris).

Pel que fa als serveis d'atenció diürna, la FADO té dos tipus d'equipaments: els centres de dia i els centres de promoció de l'autonomia. A Vic, per exemple, n'hi ha dos: el centre dels Caputxins i el centre Sant Jordi, al barri del Remei, amb una capacitat total de 70 places. L'objectiu d'aquestes instal·lacions és afavorir hàbits saludables i actituds positives en vers l'envelliment, afavorir una cohesió social activa, integrant les persones grans en la comunitat, o oferir un seguit d'activitats significatives en les que els usuaris prenguin decisions sobre el seu propi projecte de vida, entre d'altres.

El Consell Comarcal d'Osona va posar en marxa la “Xarxa d'envelliment actiu: Centres de Promoció a l'Autonomia d'Osona”, que gestiona la FADO després de la seva adjudicació en concurs públic. La xarxa es dirigeix als municipis petits de la comarca d'Osona (de menys de 20.000 habitants -per això Manlleu i Vic disposen dels seus propis-) que tenen equipaments destinats a les persones grans i que volen oferir programes de prevenció, promoció a l'autonomia i atenció a la dependència. Els municipis on s'està realitzant el projecte actualment són els de Gurb, Olost, Sant Julià de Vilatorta, Santa Eugènia de Berga i Sant Quirze de Besora.

Jordi Roda va assenyalar que les línies d'actuació de cara al futur se situen en desenvolupar estratègies per a programes d'atenció comunitària i potenciar la integració amb salut. D'altra banda, la voluntat és potenciar els centres de la xarxa activa de promoció de l'autonomia i estendre-la, col·laborat també amb els casals que hi ha a les diferents poblacions.

Dossier de premsa de la presentació del FADO (PDF)

Presentació dels resultats de la FADO (PDF)


Jordi Roca, Josep Maria Vila d'Abadal, Pere Prat i Jaume Castellano han presentat els resultats del model integrat d'atenció domiciliària a Osona. Foto: Adrià Costa