La morera estava catalogada com a arbre d'interès local i recollit en el catàleg de patrimoni. De fet és l'únic arbre que hi havia en tot el carrer del Pare Coll.
Seguiment de l'arbre que tenia fong
L'arbre estava avaluat per tècnic de l'Ajuntament periòdicament. Quan es va partir una de les branques properes al carrer fa dos anys, es va fer una primera avaluació i després es van fer esporgues de reducció de capçada i control.
El febrer d'enguany es va tornar a avaluar l'estat de l'arbre i se'n va fer un informe amb possibles actuacions. El document, que es va rebre en ple confinament, concretava mesures com la instal·lació d'un puntal provisional en dues branques de l'arbre, una de les quals es va trencar el 20 de maig. Tot i això, el confinament va obligar a suspendre les tasques de manteniment i també l'accés als proveïdors que podien servir el material.
El 22 de maig es va tornar a avaluar al matí i no es va detectar cap indici. Es va acordonar la zona amb la previsió d'una sèrie d'intervencions. Però no hi van ser a temps, ja que el trencament es va produir la mateixa tarda.
Segons l'Ajuntament, es va observar la presència d'un fong xilòfag al tronc, ocult des de l'exterior i molt difícil de detectar, que podria ser la causa de la fractura.
Danys interns invisibles des de l'exterior apunten com a possibles causes
— Vic Medi Ambient (@vic_mediambient) May 22, 2020
L'arbre tenia uns 50 anys
La gestió de l'arbrat implica el seguiment i avaluació del seu estat per garantir el màxim de beneficis i reduir els riscos. pic.twitter.com/IcRtMb9O6o