La UOC també permetrà examinar-se per Internet

La universitat a distància catalana lidera un projecte que permetrà aplicar un sistema de reconeixement facial i de veu

Publicat el 27 de gener de 2016 a les 17:03

Reconeixement facial. Foto: UOC


La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) lidera la iniciativa europea TeSLA que estrenarà l'avaluació virtual de més de 20.000 alumnes amb eines antiplagi a partir del curs vinent. Els exàmens en línia seran factibles gràcies a un sistema de reconeixement facial, de veu i d'identificació de patrons d'escriptura al teclat. Aquest sistema permetrà  l'avaluació en línia de milers d'alumnes universitaris, sense necessitat de més equipament que un ordinador amb micròfon i càmera web. 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uztzTV4Nqu4[/youtube]
En la presentació a la seu de la Comissió Europea a Barcelona, la vicerectora de Planificació Estratègica i Recerca de la UOC, Marta Aymerich, ha destacat que "les aules no han canviat en centenars d'anys", però en avaluació calia "fer un esforç més" adaptant-se a les noves tecnologies. "El que volem és saber qui és qui i si el que fa ho ha fet ell i no una altra persona", ha explicat la coordinadora del projecte TeSLA, Anna Elena Guerrero. D'aquesta manera es vol "reforçar i donar valor" a l'ensenyament en línia, i treure "el mite" que les titulacions o cursos no presencials "tenen més o menys valor", ha afegit. 

"Amb aquest projecte ens adonem que amb l'evolució de les noves tecnologies tots canviem la nostra manera de pensar, treballar i comunicar-nos. En aquest sentit veiem que l'educació ha fet un pas en introduir moltes d'aquestes eines en el procés d'aprenentatge, però concretament en l'avaluació encara estem desfasats", ha subratllat Anna Elena Guerrero.

El finançament de 7 milions d'euros dins el programa Horizon 2020 de la Comissió Europea ha servit per desenvolupar el sistema d'avaluació virtual. A part de la UOC, en el procés hi participaran les set universitats europees que són part del consorci del projecte TeSLA. Una vegada consolidat el sistema, aquests centres disposaran gratuïtament del programari per oferir-lo a gran escala entre el seu alumnat. TeSLA també preveu la distribució sense cost a instituts d'educació secundària i batxillerat, mentre que per universitats no adscrites al projecte es crearà una versió comercial.

El programari contempla a més adaptacions per estudiants amb necessitats educatives especials o discapacitats mentals o físiques i posa èmfasi en el component legal i ètic pel que fa a la informació personal introduïda al sistema, que serà encriptada d'acord amb la legislació europea de protecció de dades.

Anna Elena Guerrero creu que el projecte TeSLA continua la feina de la Universitat Oberta de Catalunya iniciada "fa 20 anys amb el canvi en la manera d'ensenyar i aprendre" apostant per l'educació en línia i ha assenyalat que ara es vol propiciar "un canvi de paradigma" en l'avaluació. D'altra banda, la coordinadora del projecte TeSLA ha apuntat que més enllà de l'espai educatiu es podrien desenvolupar sistemes semblants en àmbits com les gestions bancàries o les assegurances.