L'Institut Jaume Callís de Vic acull estudiants i docents d'Itàlia i Finlàndia

L'intercanvi forma part del programa Erasmus+ de la Comissió Europea en el qual fa més d'una dècada que hi participa el centre educatiu

Publicat el 21 d’abril de 2023 a les 16:00
Després que el passat gener 22 alumnes de 1r de batxillerat i tres professors de l'Institut Jaume Callís de Vic viatgessin una setmana a Finlàndia, en el marc del projecte de mobilitat internacional Erasmus+, aquesta setmana el centre osonenc ha acollit l'intercanvi d'estudiants -18- i docents -3- d'aquest país del nord d'Europa. Uns dies on també han coincidit al centre educatiu 2 professors i 7 alumnes d'Itàlia. Amb l'objectiu de promoure i fomentar el desenvolupament personal i l'adquisició de noves habilitats a l'alumnat, el programa de la Comissió Europea no deixa indiferent a ningú que hi participa.

En aquesta ocasió, els escolars i educadors que han viatjat fins a Vic han pogut conèixer de prima mà la cultura catalana així com els llocs més simbòlics del país: han presenciat en primera persona un assaig dels castellers Sagals d'Osona, han recorregut la ciutat de Vic i la comarca, trepitjat la Costa Brava o la ciutat de Barcelona, entre altres activitats.

[noticia]69605[/noticia]
 

Eixamplar horitzons

Els professors estrangers participants en aquest Erasmus expliquen que van decidir viure el projecte per la inquietud "d'eixamplar horitzons" a més de "compartir experiències amb altres professors europeus" i oferir als alumnes la possibilitat "de conèixer adolescents d'altres països". Remarquen que el programa de mobilitat internacional "és de confiança i econòmicament possible per a tots els estudiants" i que proporciona als joves "l'oportunitat de veure i conèixer diferents cultures i escoles".

D'altra banda, els docents també subratllen diferències importants vers als centres d'origen com el sistema educatiu, les ràtios d'alumnes per classe, els costums o els equipaments. Els professors italians, per exemple, destaquen que les seves escoles estan ubicades en edificis històrics "amb la impossibilitat d'ampliar o canviar els espais", un fet que els comporta "dificultats a nivell organitzatiu". Mentre que a Finlàndia, per exemple, els centres educatius disposen "de més equipaments" dins de les aules.
 

Una oportunitat "per conèixer gent i altres cultures"

"Havia sentit a alguns companys que era una bona experiència", destaca una estudiant italiana que aquests dies ha participat en l'intercanvi. Els alumnes coincideixen en explicar que la mobilitat internacional "és una oportunitat per viatjar i millorar l'anglès" a més de "conèixer gent nova i altres cultures".

A les estudiants italianes, com també els seus docents, el què els ha cridat més l'atenció són les instal·lacions de l'Institut, perquè "és un centre més nou" que el seu. En canvi, els alumnes finlandesos destaquen que el seu centre d'origen "és més gran", i sobretot, "que tenen més descansos" entre classe i classe.

Pel que fa als costums, l'alumnat italià considera que hi ha certes similituds i en remarquen "l'amabilitat" de la societat catalana. En canvi, el finlandès apunta que els catalans "són molt sociables i afectuosos". "Poseu la llet abans que els cereals!", comenten sorpresos.
 

Un retrobament "molt emotiu"

L'alumnat del Jaume Callís esperava amb ganes el retrobament amb els companys i companyes amb qui uns mesos abans havien compartit sostre i experiències. "Teníem moltes ganes de tronar-nos a veure, ha estat molt emocionant", apunten. Tots i totes coincideixen en dir que repetirien la participació en la mobilitat internacional i recomanen, amb entusiasme, la vivència: "Qui tingui l'oportunitat de fer un intercanvi, que no s'ho pensi, ho recordarà tota la vida", conclouen.

Per la seva banda, els professors del centre educatiu vigatà creuen que la quantitat d'alumnes per classe, la bona organització de l'institut, l'aplicació de les noves tecnologies a l'ensenyament i la manera de treballar i organitzar-se del Callís ha sorprès positivament als seus companys europeus.