La temporada de la tòfona negra, la Tuber Melanosporum, arrenca el 15 de novembre i s'allarga fins al 15 de març. Des de fa uns anys i a causa de diversos factors de rendiment i producció, el seu cultiu controlat ha anat en augment en detriment de la tòfona silvestre, pràcticament inexistent.
Segons alguns tofonaires experts i coneixedors de la seva cerca, enguany encara estan verdes i, abans de les festes de Nadal, els preus oscil·laran entre els 500 i els 800 euros el quilo, sempre tenint en compte la qualitat del producte. Els preus d'aquesta setmana als mercats francesos, segons la Llotja de Vic, voltaven entre els 100 euros per quilo de Richerenches i els 450 euros al mercat de Carpentras.
Es preveu que aquesta temporada sigui molt millor que les dels darrers anys -en part gràcies a les pluges dels últims mesos- i que, a Catalunya, la producció sobrepassi les tres tones -sobretot per la tòfona negra de cultiu de les terres de Lleida-. En total, al país ja hi ha 1.000 hectàrees de conreu de tòfona, essencialment de la varietat més ben valorada al mercat gastronòmic, la negra. El principal importador fins fa poc era França, però s'ha diversificat i ara s'exporta a altres països com els Estats Units.
Osona ofereix dues de les fires temàtiques més importants en aquest àmbit més rellevants del país. Per una banda, els dies 20, 21 i 22 de desembre tindrà lloc la 17a Fira de la Tòfona de Centelles, el primer municipi català que va donar a conèixer aquest diamant culinari al territori. Es tracta d'una fira local de caràcter i ambició nacional on no faltaran l'espai firal, el mercat de la tòfona amb venda directa del producte fresc i en diferents elaboracions, concurs de gossos tofonaires, tallers gastronòmics, esmorzars de forquilla, maridatges de vins i exposicions de tòfones i llibres. Tanmateix, el febrer arriba el Trufforum Vic, un esdeveniment amb desenes de propostes de primer nivell per copsar el moment real del mercat tofonaire a escala internacional.