Amb l'arribada del bon temps també comencen a aflorar les activitats culturals a l'aire lliure i en espais emblemàtics d'arreu d'Osona. És el cas del Festival de Música de Sant Pere de Casserres que, un any més, tindrà lloc al monestir romànic -l'únic d'orde benedictí de la comarca- amb una proposta que uneix patrimoni històric, cultura i música.
Enguany, el certamen canvia de dates i "floreix" amb la primavera: en comptes de celebrar-se a l'estiu, l'edició 2025 es desplegarà durant el cap de setmana del 26 i 27 d'abril i el del 3 i 4 de maig. Oriol Roca, codirector artístic del festival, detalla que l'objectiu de l'avançament és esponjar el calendari, ja que durant els mesos d'estiu hi ha una gran concentració d'esdeveniments culturals arreu del territori.
Albert Prado, conseller de Cultura, Esports i Turisme del Consell Comarcal d'Osona, remarca que "continuem apostant per consolidar el Festival de Música de Sant Pere de Casserres i estem convençuts que els canvis aniran bé".
Per la seva banda, Gerard Sancho, president del Consell Comarcal d'Osona, explica que l'ens està teixint "un nou impuls" pel monestir: "Estem iniciant els tràmits per aplicar el pla d'usos que ens ha d'ajudar a obrir el monument a la població".
Música, patrimoni, gastronomia i natura
El Festival de Música de Sant Pere de Casserres 2025 també aposta per a un nou format concert-vermut a les 12:30 hores del migdia amb la intenció d'obrir-se a tots els públics, sobretot al familiar.
Pel que fa a la proposta musical de l'edició d'enguany, el certamen presenta un cartell de luxe: el tret de sortida serà el dissabte 26 d'abril amb un concert del cantautor solsoní Roger Mas, que presentarà l'espectacle Totes les flors. El diumenge 27 d'abril serà el torn de la cantant, compositora, pianista i investigadora de les arts escèniques amb arrels al Berguedà i Mallorca, Maria Coma, que oferirà un concert únic a piano, veu i pedals.
El dissabte 3 de maig pujaran a l'escenari Anna Roig i Carles Belda: presentaran el recital Passar-la bé, que inclou versions de diferents orígens, autors, èpoques i estils. I el diumenge 4 de maig clourà el certamen David Carabén amb un repertori de poemes musicats i adaptacions al català d'alguns dels seus referents.
Com a novetat, engany l'organització vol donar impuls a les activitats paral·leles amb dues vistes guiades per conèixer l'entorn natural del monestir de Sant Pere de Casserres que s'emmarquen en el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
D'aquesta manera, el dissabte 26 d'abril es desplegarà una passejada etnobotànica a càrrec de la Remeiera per descobrir les herbes remeieres del territori i les seves utilitats a la cuina i per la salut. Per altra banda, el dissabte 3 de maig es farà una visita guiada per conèixer els secrets dels monjos medievals i com utilitzaven les herbes remeieres per curar cos i ànima.
Finalment, el Festival de Música de Casserres 2025 també aposta per la gastronomia de la mà de la cooperativa Sambucus: l'oferta se centrarà en productes de proximitat com la Cervesa del Montseny, les patates de Sant Tomàs, formatges del Serradet de Barneres i Riudavets, assortit d'embotits de Colom Vila o pa de Mas Corcó i Garba.