La menopausa és una etapa de la vida de les dones farcida de canvis que, sovint, es conceben com a negatius, un moment que moltes experimenten des del malestar, la vergonya o la por i al voltant del qual s'ha teixit silenci per part de qui la viu, la meitat de la població mundial. Parlar-ne "sense tabús" i fer caure mites, empoderar les dones que es troben en aquesta etapa fisiològica i generar espais segurs on puguin compatir experiències i resoldre dubtes és l'objectiu del grup que ha impulsat la unitat d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) Osona aquesta tardor.
El grup de menopausa ofereix set sessions concentrades els dijous d'octubre i novembre a càrrec de diferents professionals entre els quals hi ha una llevadora, una ginecòloga, una psicòloga, una fisioterapeuta i una dietista-nutricionista. Una vintena de dones s'han animat a participar-hi: "Hauria de venir més gent, perquè no sabem res", diuen.
"Tenir una xarxa de suport és fonamental"
Fer visible que la menopausa és una etapa més del cicle vital d'una dona i que s'ha de viure des del respecte, però també amb normalitat és un dels objectius del grup que ha impulsat l'ASSIR Osona durant els mesos d'octubre i novembre a Vic. Si bé la iniciativa ja s'havia dut a terme en època prepandèmia, ara s'ha recuperat i enguany hi participen una dotzena de persones. "Les dones tenen vergonya i por quan arriben en aquesta etapa natural i fisiològica" explica Kelly López, llevadora de l'ASSIR Osona. Les diferents sessions programades es desenvolupen sota la batuta de diferents professionals i tenen per objectiu "parlar de la menopausa sense tabús".
La menopausa és, en realitat, l'última menstruació de tota la vida d'una dona. Abans que això passi, aproximadament entre els 40 i els 45 anys, "es poden començar a tenir símptomes". Això succeeix quan la dona encara té la regla i s'anomena perimenopausa. La simptomatologia més comuna, detalla López, són les sufocacions –els fogots- i l'atròfia vaginal. "Els estudis científics apunten a aquests símptomes, però això no significa que les dones no puguin experimentar altres senyals com irritabilitat o dolors als ossos", subratlla la llevadora de l'ASSIR Osona, per aquest motiu, és important un enfocament assistencial integral.
Durant les sessions que ja s'han realitzat s'ha detectat que, algunes de les preocupacions més comunes, són "com tractar els símptomes que apareixen". Kelly López insisteix que l'objectiu principal del grup de menopausa és "l'empoderament de les dones a través del cos i la ment" perquè "puguin dirigir millor els canvis que es produeixen en aquesta etapa natural". La llevadora remarca que és fonamental "assumir que el nostre cos canvia" i posa èmfasi en el fet que, en aquest període de la vida d'una dona, "la saviesa és important". Compartir experiències i teixir vincles entre les participants és una altra de les finalitats de les sessions grupals: "Tenir una xarxa de suport i saber que a les altres dones els passa el mateix és fonamental".
Alimentació i hàbits saludables
Abordar la menopausa des d'un enfocament assistencial integral és vital. Per aquest motiu, les diferents sessions del grup de suport que es desplega des de l'ASSIR Osona compta amb diferents professionals per a escoltar i donar resposta a les participants. L'alimentació i els hàbits saludables són fonamentals al llarg de totes les etapes de la vida, i en el cas de la menopausa, poden ajudar a suportar millor alguns dels símptomes que les dones poden experimentar.
La Laura Barniol és la dietista-nutricionista encarregada d'explicar-ho a les participants del grup: "Hi ha moments d'aquest cicle vital en els quals es poden generar alguns dèficits de nutrients i, amb una bona alimentació i el consum d'alguns aliments concrets, podem equilibrar-los". També subratlla que la dieta mediterrània "és un patró excel·lent a seguir", malgrat que sovint "ens n'oblidem". La dietista-nutricionista explica que amb unes bones pautes alimentàries, alguns dels símptomes que apareixen durant la menopausa poden superar-se amb més comoditat.
"Quan les dones arriben a la consulta, el primer que ens diuen és que han pujat de pes a causa de la menopausa", explica Barniol, i afegeix que "és normal i el primer que hem de fer és acceptar-ho, perquè és un procés natural que forma part de la baixa d'estrògens que s'experimenta durant aquest període". Entre els aliments que poden ajudar a pal·liar els efectes de la menopausa hi ha els vegetals, els greixos saludables, cereals integrals i proteïna de qualitat.
"Hauria de venir més gent, perquè no sabem res"
L'Olga Maria és una de les participants del grup de menopausa que ha impulsat l'ASSIR Osona. Explica que les sessions a les quals ha assistit l'han ajudat a entendre què li passa i li han donat eines per "aprendre a portar-ho". Entre altres, han abordat temes d'alimentació, salut mental o sexualitat, i considera que l'experiència és enriquidora. "Hauria de venir més gent, perquè no sabem res", remarca l'Olga Maria, afegint que és un espai on es poden teixir vincles de suport, ja que "a totes ens passa el mateix i no et sents tan sola". Explica que ella viu la menopausa "amb molta incredulitat, de no saber què t'està passant".
La Montse Ges va saber de l'existència del grup a través de la seva llevadora. Explica que la primera sessió l'encarava pensant "que no tot és negatiu" i des de la consciència "que de miracles no se'n fan". Els principals símptomes que ha experimentat, explica, són "les calors que venen de cop i volta i l'insomni" i destaca que la possibilitat d'establir vincles amb altres persones que estan passant pel mateix és constructiu. Anima que més dones s'apuntin a l'experiència i que encarin aquesta etapa vital "amb mentalitat positiva".
"Amb la menopausa el cos canvia", apunta una altra participant del grup, Heidi Dunkel. La majoria de les dones destaquen que és una etapa de la vida de la qual es parla poc i se'n té poca informació. El mateix opina l'Heidi: "Et trobes amb coses que no t'havia passat mai i no ho acabes d'entendre". Tanmateix, creu que compartir l'experiència amb altres persones pot ajudar i, sobretot, "agafar-s'ho amb humor", perquè "hem d'aprendre a conviure amb els canvis".