La Dotzena és la primera cooperativa de Catalunya de petits productors d’ous ecològics. Set granges repartides per diverses comarques de la província de Barcelona i Girona s’han unit per comercialitzar els seus ous sota una mateixa marca i afrontar conjuntament els reptes de futur i “l’amenaça” dels grans productors. Una de les sòcies, Gemma Jaén, de la Granja Slou, explica que la competència en el mercat dels ous és “cada cop més forta”: “Venen macrogranges de fora i cada cop costa més mantenir els beneficis”.
La creació de la cooperativa, explica Jaén, ha permès a les set explotacions seguir treballant i “no caure en mans de grans productors”. “Molts de nosaltres estàvem al límit i només ens quedava l’opció de tancar o d’integrar-nos en un gran productor i no volíem ni l’opció A ni l’opció B”, relata Jaén. La unió en un cooperativa els permet treballar de manera unificada processos com l’envasat, la distribució o la comercialització. “Ara som molt més eficients i hi guanyem tots”, conclou.
De fet, explica que, fins ara, cada granja a nivell particular havia de fer tots els processos de la cadena com són cuidar les gallines, recollir els ous, cuidar-se de l’atenció al client, la part comercial o la distribució. “Era inviable”, conclou Jaén. Ara, assegura, cada productor “es pot dedicar a cuidar la seva granja, a tenir-la impecable i així també millorarem la qualitat dels ous”.
La idea d’unir-se va sorgir després de la pandèmia quan les granges van constatar la problemàtica de tirar endavant per la inflació dels preus i l’encariment de costos. Oriol Comallonga, propietari de la granja Els Ous de l’Oriol, explica que, a tot això, s’hi va sumar que molts grans productors d’ous convencionals van començar a posar granges d’ous ecològics. “Vam començar a veure ous ecològics al mercat que es trobaven per sota dels nostres costos de producció i això va ser un crit d’alerta”, admet.
Totes les gallines de la cooperativa estan criades sense gàbies i han de garantir que disposin de 4 metres quadrats de pati per a cada animal. L’Ateneu Cooperatiu de les Terres Gironines i Arran de Terra Cooperativa han acompanyat les set granges en el procés de creació de la cooperativa, que ha obert una nau a Artés (Bages), on fan l’envasat dels ous. A més, la cooperativa gironina La Diligència s’encarrega de fer-ne la distribució.
Les granges que formen part de la nova cooperativa són Ous d’Orpí, a l’Anoia; Ous Eco del Montseny (Breda) i la Granja Slou (Riudarenes), totes dues a la comarca de Selva; Mas Estrach (Fornells de la Selva), al Gironès; Les Tafaneres (Sora), a la comarca d’Osona; La Torrassa (Sant Esteve Sesrovires), al Baix Llobregat; i Els Ous de l’Oriol (Cabrianes), al Bages.