Ple municipal: Jacint Raurell serà el director general del futur parc tecnològic de Vic

Redacció
01 d'abril de 2009, 18:29
 
Un perfil tècnic i polític
 
Jacint Raurell ha confirmat a osona.com que ja havia acceptat la proposta de l’alcalde i que el càrrec de director general anava en el mateix “pack”, en referència a retirada de les seves funcions a la regidoria d’Intervenció del Sòl.  De moment no hi ha previst encara el moment de la presa de possessió perquè és un procés “complex” en el que hi participen diversos actors, com la Universitat de Vic o els actuals gestors. El futur director general tampoc té encara definides les línies estratègiques que marcaran el seu càrrec.
 

Raurell ha lamentat que els fets s’haguessin precipitat i que s’hagués fet públic el seu nomenament, sobretot per algunes de les persones que hi estan implicades i que se n’hauran assabentat a través de la premsa. “Potser s’hauria d’haver fet tot amb més calma”, ha afegit.

Ara, el que vol fer Raurell és parlar amb tothom i anar acabant de perfilar el projecte del parc tecnològic. “La meva tasca, com ha dit l’alcalde, serà entre tècnica i política, un perfil que crec que compleixo”, ha apuntat en aquest diari.
 
La decisió s’ha fet pública a partir de les explicacions que han demanat tots els grups de l’oposició sobre el decret d’alcaldia que va apartar Raurell de les seves tasques a la regidoria d’Intervenció del Sòl. En aquesta demanda, el portaveu de PxC, Josep Anglada, ha estat molt agressiu i ha insinuat que el regidor socialista hauria tingut accés a informació privilegiada amb la qual hauria pogut beneficiar els seus clients en la seva tasca professional d’arquitecte.

El propi alcalde ha estat qui ha agafat el testimoni. Vila d’Abadal ha defensat Raurell, de qui ha dit que era un regidor que es mereixia “tota la confiança” i que era “honrat i competent, amb una llarga experiència”. L’alcalde també ha criticat que es portessin al ple temes que havien sortit de la “rumorologia” popular, sense fonament, inflats pels mitjans de comunicació. Vila d’Abadal ha volgut deixar clar que no hi havia hagut cap destitució sinó només “un canvi de funcions”.
 
 

Per la seva banda, Raurell ha defensat la seva gestió al capdavant de la regidoria d’Intervenció del Sòl, que era totalment “legítima i legal”, en relació a les possibles incompetències amb la tasca com a arquitecte en la seva vida professional particular.  “La llei estableix una absoluta compatibilitat amb la funció de regidor o alcalde i arquitecte privat, sempre i quan no intervingui en assumptes en els quals hagi intervingut professionalment”, ha dit el dirigent  socialista.
 
Tot i això, Raurell també ha reconegut una certa “incomoditat” en la regidoria, ja que implicava “relacions atípiques” amb els seus col•legues arquitectes i promotors. Des de la formació socialista, tal com ha ratificat Burgaya, ja s’estava treballant feia temps per fer efectiu aquest canvi de funcions.

Una moció amb cua

La  comissió sobre la memòria històrica es fruit d’una moció que va presentar el passat 9 de febrer ICV-EUiA, en el ple municipal. Els ecosocialistes reclamaven un homenatge en memòria de les víctimes del bombardeig franquista sobre Vic, just quan es compleixen 70 anys de l’atac, i també de l’alcalde republicà Serra i Badell. Els dos grups majoritaris de l’equip de govern, CiU i PSC, no van deixar que la moció ni es votés i en van presentar una d’alternativa, on es reconegués a les víctimes de tots els dos bàndols i es rehabilités el bon nom de les persones que van patir persecució durant la guerra civil i el franquisme, també dels dos bàndols. L’homenatge a Serra i Badell ja no hi apareixia. Els encarregats de decidir com s’havia de portar tot a la pràctica seria una comissió d’experts, externa, a la qual s’ha donat avui el vist-i-plau.
- Més informació del ple del 9 de febrer
La comissió està formada, bàsicament per historiadors, de caire “divers”, segons Burgaya. Està composada per: Emili Bayón, Josep Casanovas, Josep M. Claparols, Francesc Codina, Candi Espona, Esther Farrés, Jordi Figuerola, Maite Godayol, Josep Illa Català, Antoni Pladevall, Ignasi Roviró i Carme Rubio.

Els objectius del nou ens seran rehabilitar totes aquelles persones que hagin rebut persecucions a la guerra civil, condemnar tots els fets totalitaris del conflicte i decidir quines actuacions ha de portar a terme l’Ajuntament en aquest marc.
 

L’informe que elabori la comissió tindrà un pes important, però no serà vinculant, ja que, en última instància, serà el ple de l’Ajuntament qui donarà llum verda a les seves propostes. “Aquesta és una manera d’objectivitzar aquest tema, sense pressions ni interferències polítiques”, ha defensat Burgaya.

Tots els grups de l’oposició s’han posicionat en contra de la creació d’aquesta comissió i han lamentat el nul protagonisme que se’ls hi ha donat en la decisió. “S’ha tornat a menysprear l’opinió dels grups de l’oposició”, ha apuntat Anglada. “Comissió d’experts? Això ho ha de decidir l’Ajuntament! Aquesta comissió només servirà per fer un parell de sopars i para de comptar”, ha dit amb duresa Tornafoch.
 
EN BREU
 
Subvencions per tres anys L’Ajuntament ha aprovat un conveni marc  de caràcter trianual amb quatre entitats de la ciutat: Sagals d’Osona, Agrupació Sardanista de Vic, Orfeó Vigatà i Patronat d’Estudis Osonencs.  “Amb aquests acords a llarg termini, les entitats ho tenen més fàcil per treballar”, ha dit Vila d’Abadal.
 
Música als instituts L’Ajuntament ha proposat a tots els instituts la implantació de conjunts instrumentals, per tal que els alumnes puguin continuar els estudis que, en col•laboració amb l’Escola de Música, ja s’ofereixen a l’ensenyament primari. De moment, aquest any s’han adherit a la proposta el col•legi Escorial i el col•legi Sant Miquel dels Sants. L’Ajuntament està en converses per implantar-ho amb altres centres al llarg dels propers anys.
 
 
Més bicicleta Vic s’ha adherit a la xarxa espanyola de promoció d’ús de la bicicleta “Red de ciudades por la bicicleta”. El preu anual de la quota és de 1.000 euros. “És una bona inversió. Totes les grans ciutats implicades amb la bicicleta hi són present i en aquesta xarxa es discuteixen temes tècnics i normatives que ens interessen molt”, ha explicat Burgaya.
 
Moció sense fonament legal PxC ha presentat una moció per tal de deixar sense efecte el cobrament de la segona paga de tots els tributs municipals, tenint en compte la crisi econòmica que estem patint. Tots els grups s’hi han oposat i l’han qualificat la proposta de “populista” i eixelebrada. A més, la retirada dels tributs tenia alguns punts que no eren legals, segons ha confirmat la mateixa secretària, com la supressió de l’IAE.
 
Les propostes contra la crisi La taula de la crisi de l’ImpeVic treballa en tres grans fronts, on ja es comencen a veure alguns fruits, segons ha explicat Burgaya. Primer, en la revisió de la formació, on ja hi algunes propostes concretes. Segon, en el tema de l’emprenedoria i la manca de finançament, on s’està a punt de crear una societat que aportarà finançament als emprenedors. I per últim, s’ha impulsat un flux de comunicació perquè els autònoms i les petites empreses rebin tota la informació que sorgeixi de les administracions superiors que els pugui ser útil.
 
 
Invitacions al recinte firal del Mercat del Ram Al Mercat del Ram, el recinte firal del Sucre tindrà una zona de pagament. Per entrar en aquesta àrea, ja s’han distribuït 30.000 invitacions a professionals.
 
I la salutació de l’alcalde? Encara al Mercat del Ram. El programa d’enguany no està encapçalat amb la salutació de l’alcalde, sinó amb la del president d’ImpeVic, Josep Burgaya. El propi Burgaya ha reconegut que havia estat un error i que s’havia pres el model de l’any passat, el qual, amb les presses, tampoc portava la salutació de l’alcalde.
 
------------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC
 
L’Ajuntament de Vic crea la comissió sobre la memòria històrica

El Ple Municipal d’avui també aprova convenis de col•laboració amb dues escoles de la ciutat per a la implantació de conjunts instrumentals vinculats a l’Escola de Música
 
El Ple Municipal d’avui dimecres dia 1 d’abril, ha aprovat la creació de la comissió sobre la memòria històrica, de la qual es va donar compte al ple anterior. Aquesta comissió està composada per: Emili Bayón, Josep Casanovas, Josep M. Claparols, Francesc Codina, Candi Espona, Esther Farrés, Jordi Figuerola, Maite Godayol, Josep Illa Català, Antoni Pladevall, Ignasi Roviró i Carme Rubio.
 
Aquesta comissió elaborarà el primer informe sobre les actuacions que s’haurien de realitzar respecte la memòria històrica sobre els fets de la Guerra Civil i el franquisme. El punt s’ha aprovat amb els vots a favor dels grups municipals de CiU, PSC i ERC. Els grups de l’oposició, PxC, CUP i ICV hi han votat en contra.
 
 
El Ple també ha aprovat els convenis marc de col•laboració amb quatre entitats de Vic, en concret, l’Associació Cultural Sagals d’Osona; l’Agrupació Sardanista de Vic; el Patronat d’Estudis Osonencs; i l’Associació Cultura Orfeó Vigatà. Aquests convenis marc estableixen un compromís de col•laboració conjunt i plurianual entre aquestes entitats i l’Ajuntament de Vic, pacten els criteris d’actuació i les línies programàtiques. El punt ha rebut el vot favorable de tots els grups municipals.
 
Tot seguit, s’han aprovat dos convenis de col•laboració per a la implantació de conjunts instrumentals al col•legi Escorial i al col•legi Sant Miquel dels Sants, sota l’assessorament de l’Escola de Música de Vic. En paraules del regidor de Cultura, Xavier Solà, aquests convenis “s’ofertaran a tots els IES de la ciutat, amb l’objectiu que sigui un nou model al servei de la comunitat educativa”. Solà ha explicat que ja existeix un conveni entre els CEIPs de la ciutat i l’Escola de Música de Vic per tal que la música sigui part integrant del programa educatiu de les escoles. Ambdós punts s’han aprovat amb els punts a favor dels grups municipals del CiU, PSC, ERC, PxC, CUP i amb l’abstenció d’ICV.
 
Durant el Ple Municipal també s’ha explicat la modificació de les delegacions especials de l’àrea de Territori i Urbanisme. El regidor Àlvar Solà, a part de les delegacions de Planejament i Gestió Urbanística també assumeix les d’Intervenció del Sòl,  que fins ara eren delegació del regidor Jacint Raurell. Així doncs, Raurell tindrà les delegacions de l’Oficina de Projectes Urbans i Habitatge i també, segons ha comentat l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, se li ha ofert la direcció general del futur Parc Científic i Tecnològic.
 
 
Aquest canvi es produeix per dos motius. El primer, segons ha explicat el mateix Raurell és “perquè em creava certa incomoditat el fet el fet de tenir relacions atípiques amb els companys de professió” (cal recordar que Raurell és arquitecte) tot i que les seves funcions com a regidor estaven dins la més absoluta legalitat ja que està regulat que hi hagi compatibilitat entre aquesta professió i el desenvolupament de la tasca política. El segon motiu, és per alliberar Raurell de part de les tasques que tenia assignades ja que amb la potenciació de les polítiques d’habitatge a la ciutat de Vic s’incrementa molt la seva feina en aquest sentit. Tant l’alcalde com el tinent d’alcalde Josep Burgaya han manifestat la seva màxima confiança en Raurell i han posat de relleu la seva ètica professional.
 
------------- 
El regidor Jacint Raurell serà el director general del futur parc tecnològic de Vic
Marc Riera i Morató // ACN
 
Vic (ACN).- L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), nega que la decisió de que el regidor del PSC, Jacint Raurell (PSC), deixi l'àrea de Planificació del Sòl sigui un cessament de les seves funcions. Vila d'Abadal ha anunciat aquest dimecres en el ple municipal que Raurell ha deixat el càrrec perquè serà nomenat en els propers mesos director general del futur parc tecnològic de la ciutat. Vila d'Abadal diu que per aquest càrrec cal un perfil 'polític i tècnic' que és 'difícil' de trobar i que acompleix el regidor socialista.

L'alcalde responia així a l'oposició que li demanava explicacions pel decret d'alcaldia que va signar i on traspassava aquesta responsabilitat al regidor, Àlvar Solà (CiU).
 
Raurell que és arquitecte de professió diu que va accedir en aquesta àrea municipal tenint informes favorables del seu col•legi professional i del secretari municipal. El regidor socialista assegura que ha actuat durant aquest període amb 'plena compatibilitat' i 'plena legalitat'. El regidor del govern vigatà admet 'certa incomoditat' en el moment d'haver de resoldre en la seva vessant política aspectes d'obres de companys de gremi o promotors amb qui pot haver treballat professionalment. Raurell només admet que la redistribució del cartipàs pot haver sorprès algú perquè ha estat 'precipitada' però nega que hi hagi altres raons de fons.
 
 
Des de l'oposició han preguntat durant el ple a l'alcalde que donés explicacions dels canvis al cartipàs perquè la modificació s'havia fet mitjançant un decret d'alcaldia. Des de la PxC, Josep Anglada, ha 'celebrat' la destitució del regidor perquè assumint aquesta aquest podia utilitzar informació municipal per a 'beneficiar-se'n ell o els seus clients'. En el seu to habitual, Anglada ha dit que fa temps que li 'feia por' que l'Ajuntament osonenc es converteixi en 'una segona Marbella'. Raurell ha contestat que si la capital osonenca fos això 'vostè s'hi trobaria més còmode' perquè tothom 'coneix el seu passat'. La CUP i ICV-EUiA només han preguntat les raons del canvi sense fer-ne valoracions.
 
Una comissió per la memòria històrica

El ple d'aquest dimarts també s'ha aprovat la creació d'una comissió d'especialistes que serà l'encarregada de proposar criteris al consistori per la preservació de la memòria històrica, especialment en el període de la Guerra Civil. El segon tinent d'alcalde, Josep Burgaya (PSC), destaca que la comissió estarà formada per historiadors de 'cultures historiogràfiques i generacions diferents' i persones d'altres àmbits que han estudiat aquest període històric. La comissió ha d'ajudar al consistori a fer polítiques de memòria històrica 'objectives' sense afavorir a cap dels dos bàndols en conflicte. Per Burgaya l'objectiu final passa per rehabilitar totes aquelles persones que han patit persecució per raons 'ideològiques, polítiques religioses', condemnar els fets 'totalitaris' i decidir quin tipus d'actuació ha de tenir l'Ajuntament.
 
La CUP i ICV-EUiA han votat en contra de la creació de la comissió. Xavier Tornafoch, d'ICV-EUiA, diu que demanar que es faci un homenatge a l'exalcalde republicà Marià Serra i Badell o a les 17 víctimes mortals dels bombardejos que va patir la ciutat és un acte' tranquil' i 'ponderat' i no pas 'radical' i 'totalitari'. La comissió s'ha creat després de que en el ple aprovés una moció alternativa a la presentada per ICV-EUiA en el ple del passat 9 de febrer on es demanava una declaració institucional en memòria de les víctimes dels bombardeigs i un homenatge per a Serra i Badell.
 
En aquella ocasió ERC, al govern, va trencar la disciplina de vot del govern per a votar conjuntament amb la CUP i els ecosocialistes. L'equip de govern va presentar una moció alternativa per a retre homenatge a totes les víctimes de la guerra civil i el franquisme, tant d'un bàndol com d'un altre. En el ple d'aquest dimecres, els tres partits del govern (CIU, PSC i ERC) han votat favorablement conjuntament en favor de la creació de la comissió.