Vic es convertirà de nou, el cap de setmana del 20 i 21 d’abril, en la capital del formatge artesà català amb la setzena edició de la fira Lactium. El parc Jaume Balmes acollirà la mostra que, aquest 2024, comptarà amb 40 formatgeries, uns 200 formatges exposats per tastar i comprar al tall, així com una quinzena més de productes agroalimentaris.
Algunes de les novetats d’enguany són la recuperació del Premi al Millor Formatge Català, la incorporació d’una jornada dedicada a professionals del sector o la presència, després de l’èxit de l’experiència al Mercat del Ram, de la Plataforma Revolta Pagesa.
Amb la setzena edició del Lactium, la capital d’Osona serà altra vegada bressol de la cultura formatgera amb una programació farcida d’activitats divulgatives, gastronòmiques i festives.
"El formatge és un producte amb molts valors i relats", explica Isaac Gelabert, director del Lactium, que posa en valor el teixit productiu formatger d’osona i el sector lleter de la comarca.
El punt de trobada del món formatger català
El formatge artesà és el gran protagonista del Lactium, una fira amb "compromís amb la innovació alimentària i la sostenibilitat", diu Bet Piella, regidora de Fires i Mercats de Vic.
El Lactium 2024 col·labora amb Prodeca, empresa pública adscrita al Departament d’Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural la missió de la qual és aportar valor als productors i productes locals. En aquesta línia s'organitza la jornada Les claus del comerç del formatge artesà català, un espai de trobada pels professionals del sector per debatre i compartir mirades i perspectives.
El mató agafa protagonisme
En el Lactium 2024 el mató agafa protagonisme i, precisament, serà una de les quinze categories que es premiaran en el marc de la fira, que recupera el Premi al Millor Formatge Català sota la direcció d’Isabel Tutusaus, referent del sector formatger. Un concurs que també s’ha reinventat i que ho posarà més difícil al jurat a l’hora de valorar i escollir el millor producte.
L’any passat es va posar en marxa la primera edició del Premi al Millor Pastís de Formatge Català, una iniciativa que enguany es manté amb la intenció de fomentar l’ús de productes artesans i de proximitat a la pastisseria i la restauració.
Lactium, bressol de cultura i gastronomia
Al voltant del Lactium s’articula una programació d’activitats relacionades amb el món formatger, la gastronomia i la cultura. És el cas de les propostes que ofereix l’Aula del formatge Bonpreu i Esclat, un espai on "es fa una tasca de formació i degustació de formatges molt important per donar a conèixer el sector a casa nostra", subratlla Joan Sabartés, director d’operacions de l'empresa
La transversalitat és una de les raons de ser la fira, una cita que té en compte tots els actors, des dels ramaders i pagesos als formatgers i formatgeres o els divulgadors gastronòmics. "Cada formatge té un relat", insisteix Isaac Gelabert, una història que es dona a conèixer, en part, gràcies a l’Aula del formatge de Bonpreu i Esclat.
El Lactium també té la voluntat de ser un punt de trobada inclusiu i festiu, subratlla el director de la mostra. Per a fer-ho possible, la cita proposa activitats per a tots els gustos i públics com espectacles infantils, concursos o presentacions de llibres gastronòmics –enguany amb Maria Nicolau, Imma Puigcorbé i Pep Salsetes-.
La fira també impacte en el dia a dia de la ciutat: aquest trimestre s’ofereix un taller d’elaboració de formatge i mató als Centres Cívics de la ciutat o un Cinefòrum que programarà una pel·lícula dedicada a les matonaires de Montserrat, dirigida per membres del col·lectiu El Brogit. A més, durant quinze dies, diversos restaurants del col·lectiu Osona Cuina faran propostes culinàries amb el formatge com a protagonista en els seus plats.
També es manté l’oferta per tastar diversos formatges amb l’anomenat Txis Bar Gastroteca, on l’any passat es van servir més de 2.000 fustes. En l’edició del 2022, 22.000 persones van passar pel Lactium Vic, una xifra que des de l’organització esperen mantenir i, fins i tot superar, aquest 2023.