L’Ultra Clean Marathon (UCM) torna a Vic aquest 2025 coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua (22 de març), un fet que reforça l’objectiu principal de la present edició: contribuir a la conservació dels ecosistemes aquàtics. Amb aquest enfocament, les donacions rebudes es destinaran exclusivament a tres entitats especialitzades en la recuperació d’aquests entorns naturals. Aquestes entitats, a més, convidaran posteriorment les persones participants a la cursa per mostrar com han invertit els fons rebuts.
Pel que fa al recorregut, la cursa manté el mateix, amb sortida i arribada a Vic. Per participar al circuit curt, els equips han de donar un mínim de 300 euros a un dels projectes que promouen les entitats ambientals que treballen a Catalunya, i el mateix per als participants al circuit llarg, però en aquest cas la quantitat mínima és de 600 euros.
A diferència d’edicions anteriors, en que les persones participants podien escollir entre diverses entitats beneficiàries, aquest any els donatius es dividiran entre tres projectes centrats en la recuperació d’ecosistemes aquàtics, reforçant el missatge central d’aquesta 7a edició:
- Potamo Simbiosi: Impulsat per l'Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa (ANEGX), aquest projecte busca restaurar el bosc de ribera del riu Fluvià a la Garrotxa, eliminant espècies invasores i replantant vegetació autòctona per protegir la biodiversitat local.
- La Bassa del Miracle: Promogut per Sàmara Natura, aquest projecte pretén recuperar i millorar ecològicament la Bassa del Miracle al Solsonès, garantint l'aportació d'aigua de pluja i creant microhàbitats per afavorir espècies com amfibis i petits mamífers.
- SOS Barrancs: Desenvolupat per l'entitat Graëllsia, aquest projecte se centra en la restauració del Barranc de Santes Creus a l'Ametlla de Mar, mitjançant la neteja de residus, l'eliminació d'espècies invasores i la plantació de vegetació autòctona per preservar aquests corredors ecològics mediterranis.
Una cursa per tothom
Com ja és tradició, l’UCM ofereix dues modalitats que es poden fer per relleus de 10km:
- El circuit d’ultratrail de 60 km per equips.
- El recorregut de 36 km, que es pot fer corrent o caminant, per tal d’obrir l’esdeveniment a persones amb diferents nivells de preparació física.
Així, tant corredors/es com caminants hauran de recollir residus durant el recorregut, practicant així el plogging, una combinació d’esport i recollida de deixalles que fa visible la problemàtica dels residus abandonats.
L’UCM seguirà es seguirà regint pels més alts estàndards de sostenibilitat; s’aplica un pla de gestió ambiental seguint la Guia de bones pràctiques en l’organització i celebració de curses i marxes per muntanya de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, com ara l'absència de cintes de senyalització en tot el recorregut (es segueix el recorregut a través de GPS), l’ús de garrafes d’aigua, gots reutilitzables i aliments ecològics en els punts d’avituallament i els dorsals en teixit reciclat.
En l’edició anterior, un equip de campions/es i corredors/es professionals de trail es van unir per convertir-se en els ambaixadors de l’Ultra Clean Marathon 2024, en un equip format per noms tan destacats com els de l’Anna Comet, guanyadora del MDS 2022; en Jesús Gellida, finisher del MDS; el Gerard Morales (Blacky), campió d’Espanya de Trail Running; l’Erika Núñez, ultra runner i professora de Ioga; Arcadi Alibés, periodista esportiu de TV3 amb 159 marathons a les seves cames; i l’eco-aventurer Albert Bosch. Des de l'organització recorden que l'any 2024 es van assolir xifres rècord de participació.
- 49 equips participants
- més de 300 corredors i caminants
- 1.038 kg de residus retirats
- 19.550 euros recaptats per a 25 entitats ambientals
L’esdeveniment està organitzat per la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), i compta amb el suport de patrocinadors com Urbaser, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vic, del Consell Comarcal d’Osona a través d’Osoning i de l’empresa Wikiloc com a Oficial mapping.