Ara ja és possible comprar una nevera i emprovar-se un vestit en una mateixa botiga. "Shop in shop" és l'original campanya del petit comerç que aquest dilluns acaba d'engegar l'Associació de Botiguers de Manlleu (MAB). Concretament, 24 comerços de la ciutat venen productes d'altres establiments en un espai habilitat a l'interior de les seves mateixes botigues, buscant parelles que no es facin la competència. Una de les portaveus de l'associació, Carme Peix, ha destacat a l'ACN que l'objectiu és atraure l'interès de clients potencials d'altres àmbits. La proposta s'allargarà fins al 3 de desembre, en un període considerat "fluix" pel comerç, ha explicat Peix.
El "Shop in shop" és una tendència dins el món del comerç basat en la flexibilitat, que s'adapta a diferents mides i formats, per tenir presència en aparadors i botigues fora de l'àmbit del propi negoci. Fa uns anys que ja s'aplica a grans marques que ocupen grans espais comercials o magatzems, però el concepte encara no havia arribat al comerç de proximitat. Inspirats en aquesta pràctica i amb ganes de voler fer arribar els beneficis al petit comerç, l'associació de comerciants de Manlleu va decidir apostar per aquest tipus de venda directa.
De la setantena d'establiments i botigues adherides a l'associació, 24 han volgut participar en una experiència que els ha portat a combinar-se amb altres establiments de Manlleu de sectors i ubicacions molt diferents. Una de les portaveus i dinamitzadora del MAB, Carme Peix, ha explicat que les connexions s'han intentat establir de manera "equilibrada" per evitar fer-se la competència i promoure la interrelació entre comerços del centre amb d'altres que no es troben en els principals eixos comercials.
En aquesta línia, s'han donat encreuaments tan dispars com trobar-se roba infantil en un forn de pa, joguines en una pizzeria o joies en una perruqueria. Cada botiga ha reservat un espai pels productes de l'altre comerç amb qui està connectat. Per exemple, en el cas de la botiga de moda femenina Passarel·la, a la Plaça Fra Bernadí, aquest dilluns al matí també s'hi ha començat a vendre batedores, torradores i, fins i tot, una nevera de disseny d'Anglada Electrodomèstics. De la seva banda, l'agència de viatges Més Viatges ofereix tiquets per paella elaborada al restaurant l'Origen o també per celebrar-hi un sopar. A la inversa, en aquest cas el restaurant ofereix paquets regal per a escapades i viatges que es poden comprar a l'establiment.
Segons Carme Peix, la iniciativa ha tingut molt bona acollida entre els comerciants i pensen que tindrà èxit entre els clients perquè és innovadora i té un "factor sorpresa" que crida l'atenció als compradors habituals.
Una bona oportunitat per donar-se a conèixer en altres espais de la ciutat
En el cas de la Queti, de la botiga Passarel·la, ha explicat que s'ha marcat com a objectiu intentar vendre la nevera que té a l'aparador. Tot i que admet que ho té difícil, opina que serà una "bona publicitat" per donar a conèixer el producte i dirigir aquells que hi puguin estar interessats a Anglada Electrodomèstics.
Des de l'agència Més Viatges, Eugènia Dot ha valorat molt positivament la proposta i ha destacat el clima de col·laboració entre els diferents comerços que es proposa. Dot veu més la iniciativa com un posicionament de marca dins la mateixa ciutat i com una oportunitat per donar-se a conèixer. "Gent que potser no vindrien al centre i que, en canvi, van al restaurant, ens podran conèixer. El mateix passa amb el restaurant l'Origen, que en aquest cas tindrà un aparador a la principal plaça de la ciutat", ha assenyalat.
Si la iniciativa funciona, des de l'associació de comerciants no descarten poder-la allargar fins la campanya de Nadal o repetir-la en els propers anys.